Štěpán z Básnikov ako Hilter? Diváci sa možno smiali, on si to užil

Český herec Pavel Kříž, známy z kultovej ságy filmov o Básnikoch, si vraj odniesol veľký zážitok i z nakrúcania snímky o Líde Baarovej, ktorú uviedli kiná začiatkom tohto roka.

18.05.2016 10:34
Herec Pavel Kříž vo filme Ako básnici čakajú na... Foto:
Herec Pavel Kříž vo filme Ako básnici čakajú na zázrak.
debata

V historickom filme sa objavil po boku Táne Pauhofovej ako nemecký vodca Adolf Hitler. "Hrať Hitlera bolo pre mňa veľmi zaujímavé a náročné. Robil som, čo som mohol, snažil som sa zahrať ho tak, ako som si myslel, že by sa mohol správať v situáciách, ktoré boli preňho v skutku celkom netypické, keďže väčšinou je známy zo zhromaždení, kde rečnil a málokedy sa na nejakom zázname objavuje v situácii jeden na jedného. Tak ho skrátka nevidíte, takže som sa len domnieval, aký asi bol, a čerpal som z toho, čo kto o ňom povedal. Dopočul som sa napríklad, že sa necítil veľmi dobre v prítomnosti žien, tak som ho tak hral,“ povedal 55-ročný rodák z Brna.

Táňa Pauhofová ako Baarová a Pavel Kříž ako... Foto: Česká televize
Táňa Pauhofová a Pavel Kříž Táňa Pauhofová ako Baarová a Pavel Kříž ako Adolf Hitler vo filme Lída Baarová.

Najzaujímavejší bol preňho fakt, že hlavná hrdinka pripomínala Hitlerovi nevlastnú sestru, s ktorou mal mať milostnú aféru a ktorá preto následne spáchala samovraždu. "S Lídou však na rozdiel od Goebbbelsa Hitler v skutočnosti nič nemal, iba ho zaujala svojou podobnosťou s jeho nevlastnou sestrou. Videl som dokonca dobové fotky a naozaj vyzerali takmer rovnako. To bolo fascinujúce, to ma zaujalo asi najviac,“ dodal Kříž, ktorý sa dnes z úspechu snímky úprimne teší.

"Prednedávnom mala Lída premiéru vo Viedni, teraz ide do rakúskych kín a kúpili ju aj Američania, to je pre český film obrovský úspech,“ poznamenal herec, ktorý sa v súčasnosti pripravuje už na ďalšie nakrúcanie. "V lete budeme točiť v Beskydách rockový muzikál Muzika. Pôjde o česko-slovensko-poľskú koprodukciu a hudbu by mal robiť Jarek Nohavica. Bude to krásne,“ dodal.

Na margo jeho stvárnenia Hitlera však treba dodať aj to, že mnoho divákov a kritikov hercovo nadšenie nezdieľalo. Objavili sa dokonca tvrdenia, že Křížovo herectvo bolo doslova parodické a mnohí diváci sa na jeho scenách rozpačito smiali.

debata chyba
Viac na túto tému: #rola #Adolf Hitler #výzva #Pavel Kříž

+ Vyskúšajte nové zdravé recepty, objavte radosť z varenia.
Neberte nič na ľahkú váhu, avšak nič ani veľmi...

+ Ak budete skutočne chcieť, všetko vám pôjde tak ako v predstavách.
Nenechajte aby za vás prácu robil niekto iný;...