Po detstve plnom posmeškov prišiel Rocky! Stallone má sedemdesiat

Newyorský rodák Sylvester Stallone sa v polovici 70. rokov zaradil medzi hollywoodske hviezdy.

06.07.2016 00:00
debata (10)

Jeho kariéru odštartovala boxerská dráma Rocky, ktorú napísal a zároveň v nej hral aj hlavnú úlohu. Neskôr lákal divákov do kín ako neohrozený bývalý vojak Rambo, časom ale Stalloneho kariéra nabrala klesajúcu tendenciu. Hral v nie veľmi vydarených komédiách a ani akčné filmy nestáli za veľa. Pred pár rokmi ale herec, ktorý 6. júla oslavuje sedemdesiate narodeniny, chytil „druhý dych“.

Sylvester Stallone na archívnom zábere zo... Foto: Profimedia
15767640 Sylvester Stallone na archívnom zábere zo začiatku jeho kariéry.

Stallonemu pomohol hlavne návrat ku koreňom jeho filmového úspechu. Žiadne ďalšie experimenty s nevinným humorom alebo komiksové postavy, ale čistá akcia, v ktorej nepriatelia hynú po desiatkach a dobro a zlo majú jasne načrtnuté kontúry. V roku 2008 mal premiéru štvrtý diel série o Rambovi s podtitulom Do pekla a späť, najkrvavejší zo všetkých, ktorý urobil radosť hlavne fanúšikom akčného žánru. Filmoví kritici síce snímku skôr zavrhli, Stalloneho to ale nezastavilo.

Sylvester Stallone ako Rocky. Rok  1976. Foto: SITA/AP
FILM OSCARS 1977 ANNIVERSARY Sylvester Stallone ako Rocky. Rok 1976.

O dva roky neskôr potom prišiel do kín film Expendables, ktorý mnohí považujú za esenciu akčného žánru 80. rokov, prenesenú do nového tisícročia. Sylvester Stallone bol scenáristom aj režisérom snímky, v ktorom má partia vyslúžilých vojakov za úlohu zlikvidovať zlého diktátora. A zahral si hlavného hrdinu, ktorému sekundovali Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Dolph Lundgren, Mickey Rourke ale aj zástupca mladšej generácie akčných hercov Jason Statham.

Herci Arnold Schwarzenegger (vpravo) a... Foto: SITA, Jacques Brinon
Arnold Schwarzenegger (vpravo) a Sylvester Stallone Herci Arnold Schwarzenegger (vpravo) a Sylvester Stallone predstavili v Paríži film Expendables 2.

Film, v ktorom nechýbal ani zradný agent CIA, zarobil v kinách 200 miliónov dolárov. Vďaka tomu sa dočkal (zatiaľ) dvoch ďalších pokračovaní, natočených v rovnakom duchu, s podobným hereckým obsadením a kasovým úspechom. Stallone si ale za prvú časť odniesol aj nomináciu na anticenu Zlatá malina, jednu z mnohých v jeho kariére.

Celkovo bol na Zlaté maliny nominovaný dvadsaťkrát – a polovicu nominácií premenil na víťazstvo. Vlani ale Stallone dokázal, že vie zaujať aj náročnejšie publikum. Nechal sa totiž od dvadsaťdeväťroč­ného, neveľmi známeho režiséra Ryana Cooglera presvedčiť, aby si ešte raz zahral Rockyho, avšak bez účasti na scenári či réžii.

„Jeho spodobnenie Rockyho Balboa ako starého, unaveného muža, ktorý sa prebojoval k skutočnej múdrosti, je precítené, ale v žiadnom prípade otrepané,“ písala kritika o snímke Creed. Stallonemu výkon priniesol Zlatý glóbus aj nomináciu na Oscara.

Americká filmová akadémia si ho tak všimla po dlhých 38 rokoch, predtým si vyslúžil nomináciu v roku 1978 za scenár a herecký výkon v prvom diele Rockyho (ani vtedy si ale pozlátenú sošku z pódia neodniesol, na rozdiel od režiséra, strihača a producentov). Rocky bol pritom Stalloneho „dieťa“, prvú verziu scenára napísal v marci 1975 v priebehu pár dní a neskôr vedenie štúdia United Artists presvedčil, aby mu dalo šancu v hlavnej úlohe. Pôvodne sa totiž uvažovalo o Robertovi Redfordovi alebo Burtovi Reynoldsovi.

Herec Sylvester Stallone a jeho manželka... Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Herec Sylvester Stallone a jeho manželka Jennifer Flavin. Herec Sylvester Stallone a jeho manželka Jennifer Flavin.

Krátko po tridsiatke tak Stallone, ktorý sa narodil ako nechcené dieťa talianskeho kaderníka Franka a mladučkej barovej tanečnice Jackie, konečne uspel. Osud mu pritom priveľmi dobré karty nerozdal, od pôrodu mal poškodený nerv v tvári a ťažkosti s rozprávaním. „Prišiel som na svet poznačený na celý život,“ spomínal „Sly“, ktorý bol v detstve slabý a neduživý a musel znášať posmešky spolužiakov. Niet divu, že bol problémovým žiakom a často striedal školy.

Keď mal 15 rokov, upútal ho v kine film s názvom Herkules: „Vtedy som sa rozhodol, že chcem vyzerať ako on. Začal som s tvrdým tréningom a nič ma už nikdy nezastavilo.“ V rokoch 1965 až 1967 študoval vo Švajčiarsku, kde začal boxovať, jazdiť na koni a hrať divadlo. Jeho prvé filmové pokusy po návrate do USA boli rozpačité. O jeho scenáre nejavili producenti záujem, herecké úlohy sa tiež nehrnuli a tak prijal aj úlohu v soft porne Večierok u Kitty a žrebcov (1970).
Sylvester Stallone na archívnom zábere zo...
Sylvester Stallone ako Rocky. Rok  1976.
+9Rok 1977 a odovzdávanie Zlatých glóbusov,...
Na tú by neskôr najradšej zabudol, to ale platí aj pre mnohé drahé hollywoodske filmy, v ktorých sa objavil. Okrem siedmich filmov s Rockym hral štyrikrát Ramba (prvýkrát v roku 1982), skúsil si aj ľahšie filmy – Stoj, lebo mamička vystrelí !, Tango a Cash alebo jeden z dielov detskej série Spy Kids. Väčšinou si za ne, podobne ako za komiksového Sudca Dredda, odniesol okrem slušného honoráru len zlé kritiky. „Sly“ totiž – ako potvrdí každý jeho fanúšik – najlepšie zvláda role drsných chlapov.
10 debata chyba
Viac na túto tému: #sedemdesiat #Sylverster Stallone

+ Nenamáhajte svoju pokožku, doprajte jej starostlivosť akú si zaslúži.
Nové príležitosti na zlepšenie financií sú...

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, kľúč k úspechu.
Nebojte sa toho čo bude, pre vás všetko dopadne najlepšie ako...