Rolling Stones o koncerte na Kube: Niečo potláčate a veci sa posilnia

Jedným z očakávaných filmov vrcholiaceho festivalu v kanadskom Toronte sa v piatok stala premiéra dokumentu o latinskoamerickom turné kapely Rolling Stones, ktoré tento rok v marci vyvrcholilo ich historickým koncertom na Kube.

18.09.2016 00:00
debata
Hudobník Keith Richards a jeho manželka Patti... Foto: Reuters, MARK BLINCH
Keith Richards a jeho manželka Patti Hansen Hudobník Keith Richards a jeho manželka Patti Hansen na premiére hudobného dokumentu o koncerte Rolling Stones na Kube.

Film nazvaný The Rolling Stones Olé Olé Olé!: Cesta po Latinskej Amerike rozpráva o koncertoch v Peru, Kolumbii či Brazílii, jeho ústredným motívom je však príprava a uskutočnenie vôbec prvého vystúpenia legendárnej britskej skupiny na komunistickom ostrove.

Kapela okolo Mika Jaggera a Keitha Richardsa sa v marci zaradila medzi prvých predstaviteľov hudby z „imperialistických“ krajín, ktorým režim umožnil usporiadať na Kube koncert.

Niektoré zábery filmu podľa agentúry Reuters ukazujú bezbrehé nadšenie fanúšikov, ktorí sa prvýkrát dočkali svojej vysnenej kapely. „Toto sa podľa mňa stane, keď sa snažíte niečo potlačiť, potom sa isté veci zjavne posilnia,“ komentoval emócie fanúšikov v krajine obmedzujúcej slobodu prejavu gitarista Richards.

Hudobník Keith Richards (vpravo) a jeho kolega... Foto: Reuters, MARK BLINCH
Keith Richards (vpravo) a jeho kolega Ronnie Wood Hudobník Keith Richards (vpravo) a jeho kolega Ronnie Wood prišli do Toronta spoločne.

Skupina, ktorá vznikla v Londýne v roku 1962 tri roky potom, čo sa Fidel Castro chopil moci na Kube, bola nútená koncert na ostrove v priebehu jeho príprav odložiť. Jeho termín totiž kolidoval s narýchlo oznámenou návštevou amerického prezidenta Baracka Obamu, ktorá sa stala ďalším zo symbolov pozvoľného otvárania sa Kuby svetu.

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #festival #Toronto #Kuba #dokument #Rolling Stones

+ Hydratácia a zdravé stravovanie zvýšia vašu energiu a pohodu.
Investujte do seba, dlhodobé výnosy prekonajú...

+ Nenechajte, aby nad vami hnev a zlá nálada zvíťazili.
Vyjadrujte sa tak, aby vás všetci pochopili....