Bohdalová je výnimočná. Mohla by byť najbohatšia herečka sveta

Na televíznych obrazovkách sa objavuje pravidelne. Viaceré generácie vyrástli na večerníčkoch, ktorými ich sprevádzal jej hlas. Herečka Jiřina Bohdalová v posledných rokoch hráva najmä v televíznych seriáloch a rozprávkach.

23.04.2010 11:30
Jiřina Bohdalová Foto:
Herečka Jiřina Bohdalová.
debata

Jiřinu Bohdalovú, českú hereckú stálicu, profesijne ovplyvnila jej matka, ktorá sa venovala ochotníckemu divadlu. V detstve zapísala „Bohdalku“ do baletnej školy Niny Gordon-Mládkovej a neskôr aj do komparzu. Rodená Pražanka chcela v herectve pokračovať aj na vysokej škole. Na Divadelnú fakultu Akadémie múzických umení v Prahe sa však dostala až na tretí pokus.

Práve v 50. rokoch počas vysokoškolského štúdia sa jej život skomplikoval. V treťom mesiaci tehotenstva a tesne pred svadbou ju priamo z prednášky odviezla ŠtB na výsluch do väznice v Litoměřicích. Kým ju prepustili, jej otca odsúdili na 15 rokov väzenia. Jej dcéra a známa herečka Simona Stašová prišla na svet predčasne. Pre zlú finančnú situáciu odišla Bohdalová zo školy, aby pracovala ako šatniarka. Problémy sa jej však podarilo prekonať, vrátila sa na DAMU a v roku 1957 skončila štúdium hlavnou úlohou vo Vančurovej hre Josefina.

Diváci ju milujú
Do Divadla ABC ju zavolal Jan Werich, ktorého zaujala už na absolventskom predstavení. O desať rokov nato sa stalo jej domovskou scénou Divadlo na Vinohradech. Diváci ju však poznajú najmä ako televíznu a filmovú herečku. Jej postavy v komédiách Až přijde kocour (1963), Bíla paní (1965) alebo Čtyři vraždy stačí, drahoušku (1970), ale aj v drámach ako Ucho (1969) či Hvězda zvaná Pelyněk (1964) patria medzi nezabudnuteľné.

Herecké výkony v rozprávke Nesmrtelná teta (1993) a tragikomédii Fany (1995) jej dvakrát vyniesli ocenenie Český lev. Svojimi hereckými výkonmi si získala sympatie ľudí, čoho dôkazom je televízna divácka cena TýTý, v ktorej uspela až osemkrát. Najnovšie príde v októbri do slovenských kín pokračovanie populárnej rozprávky Saxana – veletrh strašidel, v ktorej si zahrala jednu z hlavných úloha aj Jiřina Bohdalová.

Ona je dobrá vo všetkom
Sedemdesiatosem­ročná Jiřina Bohdalová je neodmysliteľnou súčasťou televízie. Po boku Vladimíra Dvořáka vystupovala niekoľko desiatok rokov v úspešnej relácii Televarieté. Okrem toho vystupovala vo viacerých zábavných programoch a seriáloch ako Taková normální rodinka, Létající Čestmír, Četnické humoresky, Pojišťovna štěstí či najnovšie Ach, ty vraždy režiséra Zdeněka Zelenku.

Práve on o nej povedal: „Jiřina Bohdalová je výnimočná. Niekto je dobrý v divadle, iný vo filme alebo v estráde. Ona vo všetkom. Keby žila v inej dobe a inde, bola by jednou z najslávnejších a najbohatších herečiek sveta. Taký komediálny talent by nemohol ujsť pozornosti hollywoodskych filmárov.“

debata chyba

+ Na každom kroku na vás čakajú prekážky, je to však v poriadku.
Zabudnite na televíziu, sústreďte sa na niečo na...

+ Nemeňte svoje stravovacie návyky, momentálne je vaše telo spokojné.
Práca, ktorú milujete, prinesie neočakávaný...