Nahé scény a reči o sexe - Muldera z Aktov X vrátili na obrazovky

Aj keď mu v auguste pribudne piaty krížik, jeho šarm ešte nevyprchal. Americký herec David Duchovny si v 90. rokoch získal srdcia divákov postavou Foxa Muldera v mysterióznom seriáli Akty X. V súčasnosti boduje so seriálom Californication.

09.07.2010 05:18
David Duchovny Foto:
Herec David Duchovny.
debata

David Duchovny sa narodil ruskému židovskému otcovi a matke Škótke. „Som spolovice Žid a spolovice Škót. Je pre mňa veľmi ťažké niečo si kúpiť,“ zažartoval herec, ktorý ovláda francúzštinu, hebrejčinu a latinčinu.

Skôr ako sa začal venovať herectvu, študoval Duchovny na prestížnych univerzitách Yale a Princeton. V štúdiu bol taký úspešný, že ho nominovali na univerzitnú cenu Akadémie amerických poetov za vynikajúcu prácu na literárnom poli. Ešte počas štúdia anglickej literatúry na Yale začal navštevovať hodiny herectva v New Yorku.

Ako herec začínal v malých vedľajších rolách. Prvý veľký zlom prišiel v roku 1991, keď sa mu naskytla možnosť účinkovať v kultovom seriáli Mestečko Twin Peaks. Aj keď sa objavil len v troch epizódach, seriál videli milióny ľudí a jeho hviezda začala stúpať.

Životná zložka s názvom Akty X
Skutočný obrat v jeho kariére však prišiel s postavou detektíva Foxa Muldera v seriáli Akty X. V ňom sa objavil po boku Gillian Andersonovej, ktorá stvárnila jeho partnerku Danu Scullyovú. Medzi obidvoma hercami panoval už od začiatku výborný vzťah, čo beztak zaujímavému seriálu pridalo na kvalite. „Myslím, že Mulder neveril nikomu okrem Scullyovej. Ona je jediná, kto ho berie vážne. Neviem, či sú do seba zaľúbení. Určitým spôsobom je ich vzťah hlbší ako láska, pretože nemôžu žiť jeden bez druhého,“ zamyslel sa herec.

Herec David Duchovny s manželkou Teou Leoni. Foto: SITA
David Duchovny a Tea Leoni Herec David Duchovny s manželkou Teou Leoni.

Dvojica agentov FBI sa zaoberá prípadmi, ktoré skončili ako nevyriešiteľné v zložke Akty X. Mulder a Scullyová sa tak v deviatich sériách na každom kroku stretávali s paranormálnymi javmi. Seriál, ktorý nesie nálepku kultový, bol nominovaný 141-krát na rôzne ocenenia, z ktorých získal 61. Azda najväčším úspechom boli Zlaté glóbusy pre oboch predstaviteľov v roku 1997.

Aj keď sa nakrúcanie skončilo pred ôsmimi rokmi, myšlienka Aktov X neostala zaprášená v archívoch televízie. Tvorcovia seriálu nakrútili dva celovečerné filmy, Akty X v roku 1998 a o desať rokov nato aj snímku Akty X: Chcem uveriť. V období počas nakrúcania stihol Duchovny účinkovať aj vo viacerých filmoch ako Vráť sa mi alebo Zoolander. V roku 2001 si zahral spolu s Julianne Mooreovou, Orlandom Jonesom a Seannom Williamom Scottom v sci-fi komédii Evolúcia.

Vzťahy a sex rieši v seriáli aj v súkromí
Po niekoľkoročnom útlme, ktorý nastal s koncom Aktov X, sa Duchovny opäť dostal na televízne obrazovky, a to vďaka ďalšiemu seriálu Californication. Kým postavou Muldera si získaval prevažne ženské srdcia, hlavná úloha v Californication má sympatie prevažne mužskej časti publika.

Jeho postava – spisovateľ Hank Moody – slávi úspech s knihou Boh nás nenávidí všetkých. Vďaka tomu priťahuje pozornosť nielen čitateľov, ale aj atraktívnych žien. No písanie ďalšej knihy mu robí problémy a na vlastnej koži spoznáva tvorivú krízu. Z veľkej časti za to môže jeho nevydarený vzťah s matkou jeho dospievajúcej dcéry. Aby Hank prišiel na iné myšlienky, vyhľadáva krátkodobé vzťahy, zväčša na jednu noc. Hank vyniesol Duchovnému pred dvoma rokmi ocenenie Zlatý glóbus.
V reálnom živote to má Duchovny rovnako pestré ako jeho seriálová postava. Pred dvoma rokmi absolvoval liečenie závislosti od sexu a po jeho skončení sa na pár mesiacov rozišiel s manželkou.

Ústrední predstavitelia filmu Akty X - tehotná...
David Duchovny a Gillian Anderson sa vrátili...
+6Herec David Duchovny prichádza na premiéru...
debata chyba

+ Ak zmenu sami nebudete chcieť, zmena sama nepríde, myslite nato.
Venujte čas finančnému plánovaniu, odmena vás...

+ Ak budete skutočne chcieť, všetko vám pôjde tak ako v predstavách.
Nenechajte aby za vás prácu robil niekto iný;...