Pôvab aj talent: herecký export v sukni boduje v Česku!

Herečka Judit Bárdos, s ktorou sme sa zhovárali pre magazín MiA, je súčasťou výnimočného fenoménu. Od rozpadu Česko-Slovenska nie je veľa českých hercov, ktorí by pravidelne tvorili pre slovenské televízie.

03.03.2017 12:00
Vica Kerekes Foto:
Herečka Vica Kerekes na promo-zábere k seriálu Clona.
debata

Naopak to však neplatí. Bratia Česi s obľubou oslovujú tunajších hercov, a najmä herečky. Je za tým len povestná slovenská krása?

Vica Kerekes

Nestyda – to je názov prvého celovečerného filmu, ktorý nakrútila v Česku. Písal sa rok 2008 a odvtedy sa slovensko-maďarská kráska stala jednou z najvyhľadáva­nejších herečiek. Možno aj preto, že dokáže byť pred kamerami rovnako nevinná ako „nestydná“. Tridsaťpäťročná ryšavka mala len minulý rok v kinách štyri projekty, medzi nimi aj najziskovejší film v histórii Česka – rozprávku Anjel pána 2. Nasledujúce mesiace sa budú niesť v znamení ďalších. Ani ona nepovedala nie seriálovej tvorbe. Pre Českú televíziu točila kriminálku Clona (záber vyššie) a aktuálne sa objavuje aj v projekte Četníci z Luhačovic TV Prima.

Herečka Vica Kerekes na zábere k seriálu Clona.
Herečka Jana Hubinská na archívnom zábere.
+9Herečka Gabriela Marcinková na zábere zo...

Soňa Norisová

Hoci pôvodne sa u západných susedov darilo viac jej mladšej sestre Zuzane, momentálne je to malacká rodáčka Soňa Norisová, ktorá ovládla viaceré české televízie. Zaujímavosťou je, že jej akosi prischol temnejší a dramatickejší žáner, často točí detektívky. Pre Česko ju objavili vo filme Václav ešte v roku 2007, za výkon v trileri V tieni získala v roku 2012 dokonca nomináciu na Českého leva. Z filmového plátna plynule prešla do televíznych projektov. Najprv to bola Policie Modrava na obrazovke TV Nova, následne si získala priazeň aj seriálom VIP Vraždy, ktorý nakrúcala TV Prima. Druhá séria je už v pláne a s natáčaním by sa malo začať v máji.

zväčšiť Herečka Soňa Norisová na zábere zo seriálu... Foto: TV Nova
Soňa Norisová Herečka Soňa Norisová na zábere zo seriálu Policie Modrava.

Jana Hubinská

Novinka Četníci z Luhačovic vrátila na české obrazovky po krátkej pauze aj Janu Hubinskú. Táto 52-ročná Bratislavčanka má však na konte omnoho populárnejší projekt, pre ktorý je ešte aj dnes vyhľadávaná českým bulvárom a zaujímajú sa o ňu fanúšikovia. Zdivočelá země patrí k najrozsiahlejším (časovo aj počtom epizód) seriálom, aké u našich českých susedov vznikli, a sympatická blondínka na ňom s prestávkami pracovala v období pätnástich rokov. Hubinská tiež patrí medzi Slovenky, ktoré sa môžu pýšiť cenou Český lev – dostala ju za rolu vo filme Děvčátko z roku 2002.

Herečka Jana Hubinská na archívnom zábere. Foto: SITA, Tomáš Benedikovič
Herečka Jana Hubinská Herečka Jana Hubinská na archívnom zábere.

Gabriela Marcinková

Imidž veľkej krásky a sľubný štart kariéry rolou v snímke 360 režiséra Fernanda Meirellesa, ktorý bol nominovaný na Oscara. Gabriela Marcinková má všetky predpoklady zaujať medzinárodne. U Čechov sa jej to podarilo zatiaľ najmä televíznym projektom Doktor Martin, kde vytvorila zaujímavý protipól hlavnému hrdinovi v podaní Miroslava Donutila. Prešovská rodáčka je tiež hrdinkou populárnych Tajných životov z produkcie slovenskej RTVS.

zväčšiť Herečka Gabriela Marcinková na zábere zo... Foto: Česká televize
Herečka Gabriela Marcinková na zábere zo seriálu Doktor Martin. Herečka Gabriela Marcinková na zábere zo seriálu Doktor Martin aj s kolegom Miroslavom Donutilom.

Vlastina Svátková

Narodila sa na Myjave a študovala v Bratislave či Trnave. Hoci jej kariérne začiatky sa spájajú s písaním pre módny magazín, postupne ochutnala hereckú prácu v českých seriáloch ako Poisťovňa šťastia či První krok. Väčší priestor dostala až v projektoch Nevinné lži a První republika, na domácej pôde to bola markízacká Kukučka. Po nich prišli aj dva celovečerné filmy v českej produkcii – Gangster-Ka a Gangster-Ka 2: Afričan. Aj Svátkovú môžu diváci vidieť v druhej sérii Tajných životov, ale momentálne sa sústredila viac na písanie a tiež na rodinné povinnosti.

Herečka Vlastina Svátková. Foto: RTVS
Herečka Vlastina Svátková. Herečka Vlastina Svátková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #úspech #herečka #Vica Kerekes #Slovenka #Gabriela Marcinková #Soňa Norisová #Vlastina Svátková #Jana Hubinská #ženský magazín MiA

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...