Taká dobrá mrcha, že si ju zamilujete! Glenn Close oslavuje

Americká herečka Glenn Close sa presadila hneď svojou prvou rolou vo filmovej adaptácii románu Johna Irvinga Svet podľa Garpa a medzinárodnú popularitu jej priniesli snímky Osudová príťažlivosť, Nebezpečné známosti, ale aj bláznivé komédie 101 a 102 dalmatíncov.

16.03.2017 10:20
debata
Herečka Glenn Close v spoločnosti skladateľa... Foto: SITA/AP, Charles Sykes
Herečka Glenn Close v spoločnosti skladateľa Andrewa Lloyda Webbera. Herečka Glenn Close v spoločnosti skladateľa Andrewa Lloyda Webbera.

Slávu jej podľa vlastných slov zabezpečili hlavne role nekompromisných potvor a tie vie hrať tak dokonale, že si ich diváci zamilujú. Na prahu sedemdesiatky, ktorú oslávi v nedeľu, stále rozdáva táto šarmantná dáma svoj talent aj umenie rovnakou mierou medzi film a divadlo. Kým za divadelné úlohy získala rad najprestížnejších cien, na Oscara stále čaká. A to má na svojom konte už šesť oscarových nominácií.

Počiatok jej filmovej kariéry znie ako z rozprávky, pretože hneď jej prvé tri filmy jej priniesli nomináciu na Oscara. Kariéru začala rolou svojráznej feministky Jenny Fieldsovej vo filmovej adaptácii románu Johna Irvinga Svet podľa Garpa (1982). Nasledovali horká komédia Veľké rozčarovanie (1983) a Prirodzený talent Barryho Levinsona z roku 1984, v ktorom si zahrala po boku Roberta Redforda.

Široký herecký register jej síce prinášal rozmanité úlohy, prevažovali ale nekompromisné „mrchy“. V Osudovej príťažlivosti z roku 1987, ktorá jej priniesla ďalšiu nomináciu na Oscara, bojovala ako ohrdnutá milenka všetkými prostriedkami o svojho milenca v podaní Michaela Douglasa a v Nebezpečných známostiach (1988) skvelo zahrala intrigánsku markízu de Merteuil. Aj táto úloha jej priniesla oscarovú nomináciu. V roku 1990 ju napríklad obsadil do svojej filmovej verzie Hamleta režisér Franco Zeffirelli a vo filme Stretnutie s Venušou maďarského režiséra Istvána Szabóa z roku 1991 si vedľa nej mohol zahrať aj Marián Labuda.

Záber z filmu Albert Nobbs. Glenn Close v nej... Foto: Magic Box
36 ffi 4x Filmový festival inakosti uvedie aj snímku Albert Nobbs. Glenn Close v nej stvárnila ženu, ktorá predstiera, že je mužom. Záber z filmu Albert Nobbs. Glenn Close v nej stvárnila ženu, ktorá predstiera, že je mužom.

V roku 2009 sa dočkala svojej hviezdy na Chodníku slávy v Hollywoode. „Už vidím, čo sa stane za pár rokov. Niekto natrafí na moju hviezdu, zmetie prach z môjho mena a začne premýšľať: Glenn Close, Glenn Close, už si spomínam, bol veľmi dobrý,“ žartovala herečka na adresu svojho krstného mena, ktoré je predovšetkým mužské.

A mužská rola jej o dva roky neskôr priniesla ďalšiu oscarovú nomináciu. Close si zahrala hlavnú úlohu v snímke Albert Nobbs, v ktorom presvedčivo stvárnila čašníka pána Nobbsa. K ústrednej piesni tohto filmu tiež napísala slová. V roku 2014 bola podľa tlače „strašne dobrá“ v prvom celovečernom filme režiséra Jeffa Preissa Až na dno.

Close sa narodila 19. marca 1947 v Greenwichi v štáte Connecticut ako druhé zo štyroch detí známeho chirurga. Keď mala 13 rokov, odišiel jej otec pracovať do Konga. Close tak žila striedavo v Afrike a v internátnych školách vo Švajčiarsku. Päť rokov tiež spievala vo folkovej skupine Up with People a z tejto etapy života pochádza aj jej prvé krátke manželstvo s gitaristom skupiny Cabot Wade.

Herečka Glenn Close. Foto: SITA/AP, Andy Kropa
Herečka Glenn Close. Herečka Glenn Close.

V roku 1974 ukončila štúdium dramatického umenia a antropológie na College of William and Mary vo Virgínii a v tom istom roku úspešne debutovala na Broadwayi ako členka Phoenix Theatre Company v hre Láska pre lásku. Potom pôsobila niekoľko rokov na provinčných scénach a jej herecký prejav začal získavať čoraz väčšiu popularitu medzi divákmi i kritikmi.

Celkovo hrala v niekoľkých desiatkach filmov. Komediálny talent preukázala hlavne rolou podlej mrchy Cruelly v komédiách 101 a 102 dalmatíncov. „Občas sa mi stalo, že mi ľudia nadávali na ulici. Ale ja potvora nie som a ani kožuchy nenosím,“ spomína na tieto filmy. Kostýmy z natáčania si však starostlivo schováva.

Pri divadelných úlohách nezostalo len pri nominácií. Za hru The Real Thing (Skutočná vec) Toma Stopparda získala v roku 1984 ocenenie Tony Award. Túto prestížnu cenu získala ešte dvakrát – v roku 1992 za hru Death and the Maiden (Smrť a panna) a o tri roky neskôr za rolu Normy v muzikáli Sunset Boulevard Andrewa Lloyda Webbera.

Close bola trikrát vydatá. Zo vzťahu s producentom Johnom Starkom má dcéru Annie. Najradšej má pokoj a doma má stále niekoľko zvierat. Je tiež vášnivým fanúšikom baseballového tímu New York Mets.

debata chyba
Viac na túto tému: #vek #kariéra #jubileum #mrcha #sedemdesiat #Glenn Close

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...