MFF Cannes má prvý škandál! Na plagáte retušovali slávny filmový sexidol

Jubilejný sedemdesiaty ročník filmového festivalu v Cannes sa bude konať už tradične v máji. V stredu k nemu zástupcovia predstavili aj jubilejný plagát s herečkou Claudiou Cardinale.

30.03.2017 16:16
debata
Herečka Claudia Cardinale na fotografii z roku... Foto: Reuters, HANDOUT
Claudia Cardinale Herečka Claudia Cardinale na fotografii z roku 1959, ktorá bola použitá ako základ pre filmový plagát k festivalu v Cannes.

Hneď po tom, ako sa na internete objavili oslavné reakcie na fotografiu, ktorá je tónovaná v červenom pozadí a zobrazuje tancujúcu filmovú legendu, však prišla aj kritika. Zniesla sa predovšetkým na adresu agentúry Bronx Agency a jej grafika Philippa Savoira, ktorý vytvoril výslednú podobu postera. Podľa fanúšikov totiž zámerne pri tvorbe vizuálu herečku zoštíhlil.

Dokazuje to niekoľko odkazov na internete, na ktorých užívatelia porovnávajú pôvodnú fotografiu a výsledný vizuál. „Prečo bolo nutné tak dramaticky zúžiť pás Claudii Cardinale na plagáte pre festival v Cannes,“ pýta sa filmárka Anna Rose Holmer na Twitteri. Ďalší užívateľ hovorí s iróniou, že ak žena ako Claudia Cardinale potrebuje retuš, tak potom sme všetci stratení. Do kauzy sa však obuli aj seriózne francúzske periodiká.

„Zdá sa, že Claudia Cardinale schudla o jednu veľkosť pri jedinej otočke,“ napísal denník Libération. „Hoci plagát vyzerá nádherne, fotografia bola očividne upravená a žalostne vyretušovaná, aby herečkine stehná vyzerali chudšie. Je to škoda,“ napísal zase Le Monde. Počítačové úpravy fotografie rozhorčili aj niekoľko ženských združení. Paradoxne, však tento hnev neprežíva samotná aktérka na plagáte – dnes 78-ročná Cardinale.

Hviezda filmov Vtedy na západe či Gepard uviedla pre portál Huffington Post, že „obrázok vyretušovali, aby bol zdôraznený efekt ľahkosti a zo mňa sa stala snová postava“. Herečka, ktorá sa narodila v Tunise, tiež podotkla, že je sama presvedčenou feministkou, no necíti vo vizuále plagátu k 70. výročiu MFF v Cannes žiadnu urážku voči ženskému telu.

Slávne podujatie, ktoré je považované za najprestížnejší filmový festival na svete, sa tento rok uskutoční v čase od 17. do 28. mája. a medzi hviezdnymi hosťami by sa tento rok mali objaviť s novými snímkami režiséri ako Michael Haneke, Roman Polanski či Todd Haynes.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #Cannes #plagát #retuš #Claudia Cardinale

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....