Súboj talentových šou: JOJ boduje, pritiahla oveľa viac nových divákov

Nenápadné dievča so zlatom v hrdle, tancujúci chlapec na vozíčku, akrobatka krátko po pôrode, vulgárni porotcovia a ukričaní moderátori. A pred obrazovkami milióny divákov.

06.09.2010 16:48
Marián Zázrivý Foto:
Učiteľ spevu Marián Zázrivý očaril áriou z opery Turandot.
debata

Slovenské i české televízie ovládol ošiaľ hľadania mimoriadnych ľudí. Lenže podobne ako televíziám ani pri speváckej šou SuperStar nešlo len o objavenie nadaných spevákov, ani teraz sa nemožno na Markízu a Joj pozerať ako na filantropov, ktorých jediným cieľom je dať priestor talentovaným ľuďom predviesť svoje umenie.

Televízie totiž mieria na čo najvyššie čísla sledovanosti, a teda aj zárobky. Preto možno opäť čakať len zopár ozajstných dych vyrážajúcich talentov a veľa emócií, ktorými televízie priťahujú divákov – napríklad aj vystúpeniami hendikepovaných ľu­dí.

Markíza i Joj začali súťaže vysielať v jeden deň a v rovnakú hodinu. Od minulotýždňového štartu im v druhom nedeľnom pokračovaní pribudli desaťtisíce divákov. V sledovanosti opäť viedla Markíza, tentoraz však len „o chlp“. Talentmaniu si pozrelo viac ako 770-tisíc divákov a jojkársku šou Česko Slovensko má talent sledovalo vyše 730-tisíc divákov.

Jojka však od úvodnej epizódy zaznamenala oveľa väčší úspech, tento týždeň pritiahla viac ako 130-tisíc nových divákov. A zdá sa, že na rozdiel od Markízy ponúkne aj viac ozajstných talentov. Jojka má na reláciu oficiálnu licenciu, Markíza si Talentmaniu vymyslela sama a práve po tom, čo ju Jojka získala. Ale v zásade ide o rovnaké projekty.

Televízie teraz súperia o jednu cieľovú skupinu divákov. Tá sa však nezdvojnásobí, ale rozdelí sa medzi ne. Rozhodne teda obsah. Česko Slovensko má talent už na úvod prinieslo vystúpenie nenápadného dievčaťa Anny Maškovej, ktoré si spevom získalo prezývku po hviezde britskej verzie šou Susan Boyle. V nedeľu na záver prenosu priklincoval k stoličkám porotu i divákov na prvý pohľad nezaujímavý učiteľ hudby, ktorý však zaspieval áriu z opery Pucciniho Turandot Nessun Dorma ako profesionálny operný spevák. A Marián Zázrivý očaril ako kedysi Paul Potts v britskej talentovej šou, ktorý s opernými áriami zvíťazil.

Markíza naproti tomu skôr útočí na emócie divákov. V nedeľu ponúkla aj akrobatku, ktorá len pred šiestimi týždňami porodila bábätko a v priamom prenose jej ho priniesol moderátor, čo porotu, podľa očakávaní, dojalo. Minulý týždeň sa zase najväčšieho aplauzu dočkal sedemročný chlapec, ktorý prekonal detskú obrnu a na vozíčku zatancoval Michaela Jacksona. Porotcom potom sľúbil, že najbližšie už príde na vlastných nohách.

Ďalšia sezóna súboja komerčných televízií načrela do nevyčerpaných emócií svojho diváka.

Talentmania na Markíze
5. september: 771-tisíc divákov v strategickej skupine – 40, 6 percenta zo všetkých divákov v skupine od 15 do 54 rokov pred obrazovkami
29. august: 756-tisíc divákov – 38,9 percenta

Česko Slovensko má talent na Joj
5. september: 731-tisíc divákov – 39,5 percenta
29. august: 598-tisíc divákov, 30,6 percenta

debata chyba

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...