Slávny Han Solo či Indiana Jones oslavuje: Toto sú podoby herca Forda!

Najviac ho preslávil vesmírny pilot Han Solo z Hviezdnych vojen a archeológ Indiana Jones z rovnomennej dobrodružnej série, ktorého si naposledy zahral pred deviatimi rokmi.

13.07.2017 14:20
debata
Herec Harrison Ford na zábere z filmu Hviezdne... Foto: Lucasfilm Ltd.
Herec Harrison Ford na zábere z filmu Hviezdne vojny Herec Harrison Ford na zábere z filmu Hviezdne vojny z roku 1977.

Americký herec Harrison Ford, ktorý sa narodil 13. júla 1942, má na konte množstvo najmä akčných snímok, v ktorých sa len zriedka dáva zastupovať kaskadérmi. Pritom v Hollywoode začínal ako tesár a stolár, našťastie ale dostal zákazku aj od režiséra a producenta Georga Lucasa. A práve ten po desiatich rokoch štekov naštartoval Fordovu hviezdnu kariéru.

„Keď som začínal, nevedel som hrať. Bral som 150 dolárov týždenne a viac som si nezaslúžil. Nevedel som nič o hraní, natáčaní filmov,“ spomenul na svoje začiatky neskôr Ford, ktorý je známy aj tým, že sa podieľa na príprave filmov, v ktorých hrá. A to priamo puntičkársky. „Keď si myslím, že niečo nie je v poriadku, pokojne priplatím scenáristovi. Dám mu ešte jednu šancu, potom zoženiem iného.“

Herec Harrison Ford na zábere z filmu Hviezdne...
Herec Harrison Ford na zábere z filmu...
+7Herec Harrison Ford na zábere z filmu Blade...

A tento štýl sa mu, zdá sa, vypláca. „Mám taký zvyk, že najskôr vyškrtám všetky nepodstatné dialógy a začiatky a konce scén, ktoré v príbehu nie sú nutné. Potom to začne viac šliapať,“ vysvetľuje Ford, ktorý tento spôsob uplatnil aj pri kriminálnej dráme Svedok. Za rolu tvrdého policajta, ktorý chráni malého chlapca-jediného svedka vraždy, získal Ford v roku 1986 svoju jedinú oscarovú nomináciu.

Harrison Ford sa narodil v Chicagu do rodiny írskeho katolíka a ruskej Židovky. Už na štúdiách filozofie a anglickej literatúry sa začal venovať herectvu. V roku 1964 odišiel do Los Angeles. Spočiatku to ale boli len malé roličky, a tak aby uživil manželku a dvoch malých synov, začal pracovať ako tesár-samouk. Postavil napríklad nahrávacie štúdio pre brazílskeho hudobníka Sergia Mendesa a zákazky mal aj z Hollowoodu, okrem iného od Georga Lucasa.

Práve Lucas ho v roku 1973 obsadil do vedľajšej role v snímke American Graffiti a krátko na to mu ponúkol rolu vo Hviezdnych vojnách (1977), ktorá ho katapultovala medzi superhviezdy. Taktiež Lucas, ako producent, stál pri Fordovej druhej najslávnejšej úlohe, keď ho spolu s režisérom Spielbergom, obsadili do dobrodružstiev profesora archeológie Indiana Jonesa.

zväčšiť Herec Harrison Ford sa vráti aj v novom filme... Foto: Warner Bros.
Herec Harrison Ford sa vráti aj v novom filme Blade Runner. Herec Harrison Ford sa vráti aj v novom filme Blade Runner.

Muža so železnými nervami, ktorý odhaľuje kožu jedovatým hadom a škorpiónom, ktorý pátra, prenasledovaný nacistami, či sovietskymi agentmi, po magickom artefakte, stvárnil Ford prvýkrát v roku 1981 v snímke Dobyvatelia stratenej archy. Nasledovali Indiana Jones a chrám skazy (1984), Indiana Jones a posledná krížová výprava (1989), kde si zahral so Seanom Connerym, a v roku 2008 Indiana Jones a Kráľovstvo krištáľovej lebky. Pritom rolu Indiana Jonesa mal pôvodne hrať Tom Selleck.

K ďalším známejším Fordovým filmom patrí sci-fi Blade Runner, akčná snímka Utečenec, Tichý nepriateľ, Vysoká hra patriotov, 48 hodín v Paríži či Air Force One. Zahral si aj v horore Pod povrchom, po boku Michelle Pfeifferovej, v kombinácií westernu a sci-fi Kovboji a votrelci či v thrilleri K-19: Stroj na smrť, v ktorom hral veliteľa jadrovej ponorky. Strihol si aj romantiku Šesť dní, sedem nocí, v ktorej ale tiež nechýbalo dobrodružstvo.

Popri filme má Ford dve veľké vášne. „Mal som možnosť letieť snáď so všetkým, počnúc F-16 a končiac veľkým ruským dvojplošníkom. Jednou z výhod slávy je, že sa vám občas naskytnú takéto príležitosti,“ hovorí k svojej prvej vášni. Tou druhou sú motorky, ktorých má celú zbierku.

V živote úspešného a sympatického muža nemôžu chýbať krásne ženy. Už vo dvadsiatich dvoch rokoch sa prvýkrát oženil, s Mary Marquardtovou má dvoch synov. Po 15 rokoch sa rozviedol a v roku 1983 si vzal Melissu Mathisonovú, scenáristku filmov E. T. Mimozemšťan či Kundun. Aj s ňou má dve deti a aj s ňou sa rozviedol (v roku 2004). Teraz je ženatý s herečkou Calista Flockhartovou (52), seriálovou Ally McBealovou, s ktorou vychováva jej adoptovaného syna Liama.

debata chyba
Viac na túto tému: #herec #sláva #kariéra #Harrison Ford #jubileum

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...