Nový Doctor Who bude žena. Rolu dostala táto herečka!

Novou hviezdou seriálu Doctor Who (2005), známeho aj ako Pán času, bude herečka Jodie Whittaker.

17.07.2017 13:37
Jodie Whittaker Foto: ,
Britská herečka Jodie Whittaker na archívnom zábere.
debata (4)

Tvorcovia to oznámili prostredníctvom krátkeho videa po nedeľňajšom mužskom finále Wimbledonu na televíznej stanici BBC One. Rodáčka zo Skelmanthorpe v úlohe Doktora nahradí Petera Capaldiho, ktorý bol v projekte od roku 2013 a svoj odchod z neho oznámil v januári. Tridsaťpäťročná Whittaker je prvou ženou, ktorá v seriáli stvárni titulnú postavu.

Whittaker sa na televíznych obrazovkách ako excentrická mimozemšťanka po prvý raz predstaví počas tohtoročného vianočného špeciálu. Následne sa ako Doktorka predstaví v pripravovanej jedenástej sezóne kultového seriálu. Tá bude zároveň prvou pre nového tvorcu Chrisa Chibnalla, ktorý nahradil doterajšieho tvorcu Stevena Moffata. Chibnall má na konte napríklad krimiseriál Broadchurch (2013 – 2017), v ktorom Whittaker stvárňovala Beth Latimer.

Herečka Jodie Whittaker na archívnom zábere. Foto: Reuters, Luke MacGregor
Jodie Whittaker Herečka Jodie Whittaker na archívnom zábere.

Hlavnou postavou seriálu Doctor Who je excentrický humanoidný mimozemšťan, ktorý si hovorí Doktor a cestuje priestorom i časom v lodi zvanej TARDIS. Tá zvonku vyzerá ako stará modrá policajná búdka, ale vnútri je obrovská. Na cestách sa k nemu často pridávajú rôzni ľudia alebo ďalší mimozemšťania a spoločne zachraňujú Zem i vesmír.

Seriál vysielali najprv v rokoch 1963 až 1989, no celosvetový fenomén sa z neho stal až po štarte modernej verzie v roku 2005. Doktora hral vtedy už deviaty herec Christopher Eccleston. Zmeny hercov tvorcovia vysvetlili tým, že Doktor sa s každým úmrtím regeneruje do nového tela.

Jodie Auckland Whittaker sa preslávila ako Jessie v snímke Venuša (2006), za ktorú ju nominovali na viacero cien vrátane Satellite Award pre najlepšiu herečku v celovečernom filme. Zahrala si tiež v snímkach ako Sexi internát (2007), Good (2008), Kid (2010), Útok mimozemšťanov (2011), Jeden deň (2011), Good Vibrations (2012), Hello Carter (2013) alebo Čierne more (2014). Účinkovala tiež napríklad v miniseriáli Tess z rodu D'Urbervillovcov (2008) či epizóde Celá tvoja minulosť série Black Mirror (2011).

4 debata chyba
Viac na túto tému: #žena #herečka #postava #TV Nova #Doctor Who #Jodie Whitaker

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...