Maštalír exceluje v Čiare. Zvládol to bravúrne, chváli ho režisér

V novom slovenskom filme Čiara stvárnil hlavnú úlohu herec Tomáš Maštalír. Pre známeho člena SND bola táto príležitosť výnimočnou cestou k objaveniu novej polohy a zároveň prvou hlavnou úlohou v celovečernom filme.

21.07.2017 00:00
Čiara Foto:
Herci Tomáš Maštalír a Zuzana Fialová v snímke Petra Bebjaka Čiara.
debata (2)

„Je to otec rodiny, ktorý žije v dome stále so svojou matkou a má tri dcéry, čo bolo pre mňa zaujímavé, rieši trošku iné veci ako ja – ja si zatiaľ takéto veci neviem predstaviť. Téma filmu však bola aj o tom, ukázať ako sa v tom regióne na hranici ľuďom žije alebo môže žiť a ako sa daným podmienkam dokážu obyvatelia tej hranice prispôsobiť, ako tam dokážu prežiť, ako sa dokážu vynájsť. A jeden z nich možno má väčšie organizačné a komunikačné schopnosti, takže sa stáva nejakým spôsobom ich vodcom. A to je práve Adam,“ priblížil Maštalír.

Adam Krajňák, ktorého herec stvárňuje, je otcom rodiny a hlavou kriminálnej skupiny pašujúcej cigarety cez slovensko-ukrajinskú hranicu. V kruhu svojich najbližších Krajňák zohráva rolu starostlivého dôverníka, ale aj zásadového a nekompromisného vodcu, ktorému nechýba temperament. Novovybudovaná hranica Schengenského priestoru však spôsobí nárast nervozity z nejasnej budúcnosti a životy skupiny pašerákov sa začnú otriasať. Keď následne stroskotá jedna z pašeráckych zásielok, spustí sa nezastaviteľná lavína udalostí, na základe ktorých musí Krajňák spochybniť svoje vlastné, dosiaľ neprekročené hranice.

S Maštalírovým uchopením postavy bol spokojný aj režisér filmu Peter Bebjak. „Ja si myslím, že Tomášov výkon je tak špecifický a tak zaujímavý! Dokázal nejakým spôsobom zahrať aj toho chlapa, ktorý to tam musí mať pod patronátom, toho veľkého bossa, hrubú silu a oproti tomu dal najavo aj takú tú jemnosť a zraniteľnosť a nutnosť nejakej ochrany svojich blízkych. Medzi týmito dvomi polohami je veľká škála rôznych emócii, ktorú Tomáš absolútne bravúrne zvládol,“ poznamenal režisér.

„Petrova výnimočnosť je v tom, ako chcel podať tento príbeh a myslím si, že sme si v tom porozumeli a aj komunikácia pri práci bola výborná. Všetci zúčastnení od začiatku tomu filmu verili a každý sa snažil robiť všetko, čo vedel, aby mohla vzniknúť kvalitná dráma,“ nešetril slovami chvály na Bebjakovu adresu Maštalír.

Ďalšie z ústredných postáv si zahrali Emília Vášáryová, Andy Hryc, Zuzana Fialová či Eugen Libezňuk. Produkčne triler zastrešila Wanda Hrycová z Wandal Production, scenár napísal Peter Balko. Film Čiara vznikal od roku 2013. Snímku nakrúcali na štyridsiatich miestach nielen na Slovensku, ale aj na Ukrajine, v Česku, Maďarsku či Poľsku.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #film #rola #pašovanie #Ciara #Tomáš Maštalír #Peter Bebjak

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...