Hrôza! Mladíkovi, ktorý sa zranil u Gottschalka, hrozí ochrnutie

Dvadsaťtriročný študent Samuel Koch, ktorý v sobotu večer nezvládol salto na skákacích topánkach v priamom prenose súťažnej šou Wetten, dass...?, zostane možno ochrnutý.

06.12.2010 07:58 , aktualizované: 08:14
Thomas Gottschalk - Wetten, dass...? - nešťastie Foto:
Záchranári nad bezvládnym telom Samuela Kocha, ktorý sa zranil v šou Stavme sa, že..?, ktorú moderuje Thomas Gottschalk (vpravo).
debata

Podľa lekárov si komplikovane poranil chrbticu, jeho stav je „vyslovene kritický“ a po operácii je udržovaný v umelom spánku. V programe, ktorý bol prvýkrát vo svojej takmer tridsaťročnej histórii predčasne ukončený, nakoniec nevystúpili spevácke hviezdy ako Justin Bieber alebo Take That s Robbiem Williamsom.

Výkon študenta vysokej školy hudby, divadla a médií v Hannoveri bol predmetom stávok pozvaných hostí, ktorých sledovalo viac ako osem miliónov divákov. Súťažiaci sa zranil pri pokuse s pružinami na nohách, ktoré sa volajú tiež poweriser alebo power jumper, preskočiť niekoľko automobilov. Pri treťom vozidle, ktoré zhodou okolností šoféroval jeho otec, mladík zavadil hlavou o strechu auta a dopadol na zem tak nešťastne, že na zdesenie moderátorov zostal bezvládne ležať na zemi.

Napätie bolo vo vzduchu cítiť už od počiatku. „Počas svojho života som už videl všeličo, ale ešte nikdy som sa tak nebál, aby sa mladému mužovi niečo nestalo,“ uviedol číslo podľa agentúry DPA hlavný sprievodca programom Thomas Gottschalk. Kamera spravila nájazd na napätú tvár matky súťažiaceho. Neskôr sa ukázalo, že mladík zaváhal už párkrát pri skúškach. Keď dopadol na zem, zavládlo ticho. Potom sa Gottschalk spýtal: „Bolelo to?“ Spolumoderátorka, švajčiarska modelka Michelle Hunziker, duchaprítomne privolala pomoc: „Rýchlo lekára!“.

ZDF bezprostredne po páde vysielala videoklipy. Zraneného z haly vyniesli záchranári, mladý muž vraj bol pri vedomý a previezli ho do nemocnice. Gottschalk potom šou celkom ukončil s vysvetlením, že nie je možné pokračovať, pokiaľ nebude isté, že chlapec je v poriadku. „Nedokážem to tu teraz ďalej moderovať,“ povedal moderátor biely ako krieda.

Zranený leží na jednotke intenzívnej starostlivosti na univerzitnej kliniky v Düsseldorfe. Podľa šéfa kliniky Wolfganga Raaba „má komplikované zranenie na krčnej chrbtici“ a porušenú miechu. Raab okrem toho hovoril o známkach ochrnutia.

V akútnom ohrození života síce pacient nie je, ale jeho stav je vraj „vyslovene kritický“. Po viac ako dvojhodinovej operácii je v umelom spánku.

Medzi hosťami, ktorých si moderátor Gottschalk pozval do štúdia, bola tentoraz speváčka Cher, herečka Cameron Diaz, hudobník Phil Collins a držiteľ Oscara Christoph Waltz. Medzi mladými dievčatami v hľadisku vyvolalo sklamanie predovšetkým zrušené vystúpenie Justina Biebera. Niektoré z nich údajne cestovali za svojím idolom až osem hodín vlakom. Sklamaní a otrasení hostia mali aspoň na krátku chvíľu možnosť vidieť Robbieho Williamsa, ktorý im zamával, keď opúšťali halu.

Bieber porstredníctvom siete Twitter vyjadril ľútosť nad zrušeným vystúpením a vyzval fanúšikov, aby sa za zraneného mladíka modlili. „Prosím, modlite sa za Samuela Kocha a jeho rodinu, pretože očakávame a dúfame, že bude živý a zdravý,“ napísal idol tínedžerov.

Gottschalk pripustil, že bude treba zvážiť, či v budúcnosti televízia zostane pri takých riskantných stávkach. „Aj to samozrejme závisí od toho, ako rýchlo sa nášmu kandidátovi zlepší stav,“ uviedol moderátor. Odmietol pritom, že by produkcia tlačila na väčšiu obtiažnosť stávok v honbe za vyššou sledovanosťou. Kocha vraj štáb prehovoril, aby si vzal helmu. Otec amatérskeho akrobata Christoph Koch však denníku Badische Zeitung povedal, že „ZDF stávku pilovala tak, aby bola pre publikum čo najatraktívnejšia“.

Predseda správnej rady verejnoprávnej ZDF, ministerský predseda spolkovej republiky Porýnie-Falsko Kurt Beck, v tejto súvislosti požaduje debatu týkajúcu sa úsilia o čo najvyššiu sledovanosť. „Kedy sú prekročené hranice zodpovednosti? Ako veľké riziko sa smie podstúpiť,“ Pýtal sa politik v rozhovore pre denník Die Welt.

Záchranári nad bezvládnym telom Samuela Kocha,...
Záchranári nad bezvládnym telom Samuela Kocha,...
+3Moderátori Thomas Gottschalk a Michelle...
debata chyba

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....