Kolesárová, Bobuľová či Marcinková: Ktoré herečky hviezdili aj za hranicami?

Presadiť sa na medzinárodnej scéne - o tom môže mnoho slovenských herečiek len snívať. Ak sa to podarí, zväčša ide o jednu-dve úlohy. Aj to sa však počíta. Ktoré Slovenky takto bodovali?

19.10.2017 00:00
Barbora Bobulová Foto: ,
Slovensko-talianska herečka Barbora Bobulová.
debata

Barbora Bobuľová

Pochádza z Martina a štúdium herectva absolvovala na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Po pár úlohách v domácich projektoch sa rozhodla presťahovať do Talianska. Písal sa rok 1995 a toto rozhodnutie bolo pre Bobuľovú zlomové. Už s celovečerným debutom Princ z Homburgu sa v roku 1997 objavila v Cannes. Talianski tvorcovia ju začali obsadzovať do mnohých projektov, azda najväčší úspech jej priniesla práca na projekte Sväté srdce. V roku 2005 za rolu v tomto filme získala Slovenka cenu pre najlepšiu herečku na David di Donatello Awards – lokálnych talianskych Oscaroch. Zahrala si aj slávnu Coco Chanelovú v životopisnom televíznom filme. Účinkovala po boku hercov Gérarda Depardieua, Franca Nera či Vanessy Redgraveovej. Ročne nakrúti dva až tri nové filmy.

Jana Kolesárová

Košická rodáčka sa po skončení vysokej školy vybrala s kamarátkou Danicou Jurčovou do Ameriky na spoznávací výlet. Napokon to život zariadil tak, že sa do Ameriky znovu vrátila – zamilovaná a ochotná vyskúšať svoj talent aj v náročnej hollywoodskej konkurencii. Medzi jej najväčšie úspechy patrila práca na filme Tajomný let, ktorý režírovala Jodie Foster. Objavila sa však aj v kriminiálnych seriáloch – napríklad NCIS. Viac príležitostí v posledných rokoch dostala na Slovensku (Panelák, Horúca krv) a najmä v susednom Česku (Sanitka 2, Až po uši či Polda). S Janou Kolesárovou sme sa zhovárali pre novembrové vydanie magazínu MiA, ktorý vyjde už budúcu stredu 25. októbra. O jej hereckej kariére v USA, práci na Slovensku, ale aj o súkromí, v ktorom sa udialo množstvo zmien, si môžete prečítať v novej MiA.

Herečka Jana Kolesárová na obálke novembrového... Foto: archív Pravdy
Herečka Jana Kolesárová na obálke novembrového vydania magazínu MiA. Herečka Jana Kolesárová na obálke novembrového vydania magazínu MiA.

Alexandra Borbély

Narodila sa v obci Veľký Cetín v nitrianskom okrese, no úlohu v jej medzinárodnej kariére určite zohral fakt, že študovala herectvo na budapeštianskej Akadémii umenia pod vedením Gábora Máté, riaditeľa Divadla Józsefa Katonu, kde momentálne pôsobí. Susedné Maďarsko jej ponúklo niekoľko hereckých príležitostí. Tá najväčšia však prišla až s filmom O tele a duši od režisérky Ildikó Enyedi. Snímka vyhrala filmový festival v Berlíne a získala Zlatého medveďa. Pre Borbélyovú to bude nepochybne cenný bonus v rámci rozvoja hereckej kariéry na európskej úrovni.

Adriana Sklenaříková

V prípade dlhonohej banskobystrickej rodáčky sa dá polemizovať o tom, či sa jej podarilo bodovať v rámci hereckej kariéry. Jej talent síce pred kamerami špeciálne neohúri, bola to však popularita a pôvaby, ktoré prihrali blondínke rolu v jednom z najnavštevo­vanejších filmov vo francúzskej produkcii – komédii Asterix a olympijské hry. Ešte predtým otestovala svoje možnosti na domácich plátnach kín v komédii Ako básnici nestrácajú nádej. Vo Francúzsku nakrútila tiež niekoľko televíznych filmov.

Herečka Barbora Bobulová predstavila film Anime...
Herečka Barbora Bobuľová.
+6Slovenská modelka a herečka Adriana...

Gabriela Marcinková

Pozornosť upútala najprv v seriáloch a televíznych filmoch. Prelomový bol rok 2011, keď sa rodáčke z Prešova podarilo uspieť na kastingu do filmu 360 známeho brazílskeho režiséra Fernanda Meirellesa. Spolu s ňou film nakrúcala aj ďalšia slovenská herečka Lucia Siposová. Marcinkovej sa však po úspechu vo filme, kde hrala po boku hercov ako Jude Law či Anthony Hopkins, podarilo dosiahnuť ešte niekoľko zahraničných úspechov. Nasledujúci rok nakrútila road-movie Move on po boku Madsa Mikkelsena a objavila sa v drobnej úlohe v snímke Byzantium: Upírí príbeh. Minulý rok stvárnila hlavnú ženskú úlohu v rakúskom komediálnom horore Útok zombies v kožených nohaviciach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hollywood #herectvo #herečka #talent #Slovenka #Gabriela Marcinková #Barbora Bobulová #Jana Kolesárová #Alexandra Borbély

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...