OTO 2010 prekvapil: Absolútny OTO je Latinák, seriál roka Profesionáli

Televízne osobnosti roka sú známe. V sobotu večer diváci pri obrazovkách spoznali víťazov ankety OTO. Niektoré mená poriadne prekvapili, mnohí favorizovaní prominenti sa tentoraz zo sošiek netešili.

12.03.2011 22:00 , aktualizované: 13.03.2011 11:08
Lukáš Latinák Foto:
Herec Lukáš Latinák s manželkou prichádza so soškou OTO.
debata

Prekvapení sa diváci dočkali hneď v úvode programu. Prvá časť patrila vyhláseniu víťazov v moderátorských kategóriach. Meno Peter Varinský či Patrik Herman mnohí naozaj nečakali, veď kategóriu športu či publicistiky pravidelne vyhrávajú ženy. Víťazky z minulých rokov Zlatica Puškárová a Lenka Čviriková-Hriadeľová však tentoraz zostali bez ceny. A tak, ako s ich neúspechom počítal málokto, ocenení páni zase naopak s masívnou soškou nerátali. „Toto dnes mala dostať Čviriková-Hriadeľová, nie,“ spýtal sa rečnícky Varinský. „Ale veľmi za to ďakujem,“ doplnil. V ka­tegórii moderátor televízneho spravodajstva  prišlo na obhajovanie – minuloročný triumf si zopakovala Lucia Barmošová.

„Je to naozaj prekvapenie, pretože to, čo doteraz sa dialo, nenasvedčovalo tomu, že tu budem znovu,“ vyjadrila sa zaskočená Barmošová. „Chcem sa poďakovať všetkým divákom, ľudom, ktorí mi poslali hlas, poslali hlas spravodajstvu televízie JOJ a chcem sa poďakovať celému tímu,“ doplnila už ako ostrieľaná profesionálka tvár Novín TV JOJ.

Moderátorka Adela Banášová bola prekvapená.... Foto: TASR
Adela Banášová Moderátorka Adela Banášová bola prekvapená. Cenu tento rok naozaj nečakala.

Zaskočená však zostala aj tradičná víťazka kategórie moderátor zábavných programov – Adela Banášová. „Ja som to dnes naozaj nečakala. Dnes nie. Nie sú zle prepočítané hlasy,“ pýtala sa pred kolegami a hosťami v sále novej budove SND. „Vážim si víťazstvo o to viac, že sme štartovali novú reláciu, ktorá začínala tak trochu hrboľato. Myslela som si, že dnes budem gratulovať Pycovi, pretože skvelo moderoval Česko Slovensko má talent,“ vyjadrila sa Banášová.

Novinkou tohtoročnej televíznej ankety bolo rozšírenie hereckých kategórií – organizátori sa rozhodli odčleniť komediálny a dramatický žáner a tak sa zo sošiek OTO mohli tentoraz tešiť až štyria predstavitelia hereckej profesie. „Som veľmi rada, že môžem byť v spoločnosti kolegýň, ktoré sú fakt skvelé komičky. Narozdiel od Adely som ale ja vedela, že tu budem stáť. Lebo buďme úprimní, ja jediná sa v slovenskom šoubiznise podobám na Šeherezádu,“ uviedla sa vtipne víťazka komediálnej kategórie Petra Polnišová, s ktorou sa medzi nominovanými ocitla Gabriela Dzuríková a Helena Krajčiová. V dramatickej kategórii zabodovala Emília Vášáryová.

Herec Ján Koleník zvíťazil v dramatickej... Foto: TASR
Ján Koleník Herec Ján Koleník zvíťazil v dramatickej kategórii hercov.

Polnišová už neskôr pred objektívom Pravda.sk prezradila, že si robí zálusk aj na dramatickejšie herecké polohy. „Myslím si, že u mňa to príde s vekom. Mám vo výhľade jeden projekt, kde by som nemala hrať nič komické, uvidíme, ako to dopadne. Ale vo všeobecnosti mám pocit, že ma dramatické roly čakajú. Hoci v divadle som ich už pár odohrala,“ podotkla obľúbená herečka.

Mužská herecká kategória však priniesla najzaujímavejšie prekvapenia večera. Člen Činohry SND Ján Koleník sa tešil zo sošky pre najlepšieho herca v dramatickom žánri. Viac ako jeho postavy na doskách národnej scény, však asi hlasujúcich motivovali jeho výkony v seriáli Panelák či Keby bolo keby. Herec Lukáš Latinák sa svojimi humornými scénkami v Partičke či ako poručík v sitkome Profesionáli zaradil medzi neprehliadnuteľné postavy televíznej obrazovky a niet teda divu, že práve on zaujal najviac hlasujúcich v komediálnom žán­ri.

Možno aj účinkovanie v reklame a fakt, že Latináka bolo v minulom roku na obrazovke naozaj požehnane, prispeli k tomu, že herec sa napokon stal víťazom ceny Absolútny OTO. „Bol som prekvapený z toho, ako sa dnešný večer vyvinul. Chcel som sa viac venovať manželke, ale nemohol som. Stále som musel vybiehať na pódium,“ skonštatoval vtipne Latinák, ktorý ako člen štábu triumfoval aj s Partičkou (Zábavný program roka) či Profesionálmi, ktorí sa stali seriálom roka. Na otázku, či si bude herec nárokovať medzi kolegami výhodnejšie postavenie práve pre úspech na OTO-vi, odpovedal Latinák opäť s humorom. „Drahí kolegovia, doteraz som nemusel vlastne robiť nič, ale odteraz už nebudem musieť robiť naozaj nič,“ odkázal pred objektívom Pravda.sk.

Herečka Emília Vášáryová triumfovala v ženskej... Foto: Nikita Leto
Emília Vášáryová Herečka Emília Vášáryová triumfovala v ženskej dramatickej kategórii.

Programom roka sa stala zábavná talentová šou Česko Slovensko má talent, ktorú slovenská televízia JOJ vysielala v spolupráci s TV Prima. „Som veľmi rád za celý štáb, ktorý dlhé mesiace, bolo to vyše polroka, pripravoval program a dával ho dokopy. To, čo videli ľudia na obrazovke, bola možno len tretina z toho všetkého, tej energie, ktorú sme venovali projektu,“ zhodnotil supervízor Česko Slovensko má talent Bruno Ciberej. „Som rád aj za televíziu JOJ, že mala ocenený program práve v takejto dôležitej kategórii ako je Program roka. Televízia konečne ukázala, že má silu a že dokáže vyrobiť projekt, ktorý je konkurencieschopný aj najsilnejšej televízii na trhu,“ doplnil Ciberej. Podľa neho je pravdepodobné, že sa program na obrazovky znovu vráti. Presný termín však nedefinoval. 

Herečka Petra Polnišová (v strede) v... Foto: Nikita Leto
Petra Polnišová a Katarína Brychtová Herečka Petra Polnišová (v strede) v spoločnosti priateľa Matthieu Darrasa a moderátorky Kataríny Brychtovej.

Víťazov speváckej kategórie sa diváci pri obrazovkách ani v sále nedočkali. Čerstvá mamička Jana Kirschner, ktorú si hlasujúci zvolili za najlepšiu medzi ženskými konkurentkami, uprednostila spoločnosť osemdňovej dcérky pred celebritami. Víťaza mužskej kategórie, Mária Kulyho Kolára z Desmodu, zase zamestnali koncertné povinnosti. Nachádzal sa na vystúpení v Londýne. Obaja poďakovali aspoň prostredníctvom predkrúteného spo­tu.

Ešte pred vyhlásením Absolútneho OTA prišlo aj tradičné uvedenie jednej z významných osobností televíznej obrazovky do Siene slávy. Tento rok sa organizátori rozhodli oceniť herca Stanislava Dančiaka. Nevidomého hrdinu filmov ako Sebechlebskí hudci potešila na párty po prenose aj premiérka Iveta Radičová, ktorá mu osobne zablahoželala k úspechu.

Herec František Kovár (vľavo) s manželkou a... Foto: Nikita Leto
František Kovár, Tomáš Maštalír a Táňa Pauhofová Herec František Kovár (vľavo) s manželkou a jeho seriálový syn Tomáš Maštalír alias Dr. Ludsky s priateľkou Táňou Pauhofovou. V strede stojí producent Rastislav Šesták.

Sobotňajší galavečer z vyhlásenia cien sa v podstate držal línie z rokov minulých – tentoraz však s menšou úspešnosťou – najmä v úvodnej časti programu. Priveľmi strojené vstupy odovzdávajúcich a viac snaživé, ako naozaj podarené spevácke číslo kvinteta dám, ktoré sa prezliekli za známe tváre svetovej pop-music, patrili k slabším momentom večera. Reputáciu vylepšovali špeciálne nakrútené nominačné upútavky s hercami (hoci napríklad tanečná skúška s Darou Rolins bola priam dopísmena okopírovaná scénka Beyoncé s Justinom Timberlakeom a dvojicou známych amerických komikov). 

Moderátorka Lucia Barmošová  s manželom. Tvár... Foto: Zdeno Gáfrik
Lucia Barmošová Moderátorka Lucia Barmošová s manželom. Tvár TV JOJ opäť bodovala v kategórii moderátor spravodajstva.

Na škodu bolo, že na pódiu nezaznela slovenská hudba (až na improvizačné čísla Mariána Čekovského), hoci spevákov tam bolo neúrekom. Pre vidinu „hollywoodskeho“ zábavného programu sa pôvodná tvorba pravdepodobne musela obetovať tomu, „čo frčí“ a zodpovedá estrádnemu duchu. Ešte stále síce išlo o pomerne slušný zábavný program – v porovnaní s minulými rokmi však pôsobil, akoby mu dochádzal dych. Možno popri tých všetkých nových menách v kategóriach víťazov by neuškodilo priniesť novú krv aj do tvorivého tímu šou.  

Prehľad víťazov a víťaziek ankety OTO 2010:

Osobnosť TV spravodajstva: Lucia Barmošová (TV JOJ)

Osobnosť TV športu: Peter Varinský (TV Markíza)

Osobnosť TV publicistiky: Patrik Hermann (Lampáreň – TV Markíza)

Moderátor/ka zábavných programov: Adela Banášová (Česko Slovenská SuperStar – TV Markíza)

Speváčka: Jana Kirschner

Spevák: Mário „Kuly“ Kollár

Herečka v komediálnom žánri: Petra Polnišová

Herečka v dramatickom žánri: Emília Vášáryová

Herec v komediálnom žánri: Lukáš Latinák

Herec v dramatickom žánri: Ján Koleník

Seriál roka: Profesionáli (TV JOJ)

Zábavný program roka: Partička (TV Markíza)

Program roka: Česko Slovensko má talent (TV JOJ)

Absolútny OTO: Lukáš Latinák

Cena týždenníka Život a novinárska cena: Peter Bielik (Téma dňa – TA3)

Herec Stano Dančiak na snímke s manželkou...
Víťazka hereckej kategórie v dramatickom žánri...
+30Moderátor Peter Bielik z TA3 získal novinársku...
debata chyba

+ Venujte čas svojim koníčkom, zvýši to vašu životnú spokojnosť.
Úspory získajú na hodnote, ak ich múdro...

+ Nájdenie radosti v malých veciach vám prinesie veľké šťastie.
Rozpočtová disciplína teraz položí základy budúcej...