Postavy s príbehom, to je moje, hovorí Dagmar Sanitrová

Slovenská herečka Dagmar Sanitrová uprednostňuje pri výbere rolí postavy s príbehom.

11.12.2017 09:00
Herečka Dagmar Sanitrová na archívnom zábere. Foto:
Herečka Dagmar Sanitrová na archívnom zábere.
debata

„V seriáli Naši, ktorý o pár dní končí, som hrala babku, to bola taká vtipne napísaná rola, s miernym nadhľadom. V Búrlivom víne som, naopak, stvárnila zas priveľmi ľúbiacu mamu, ktorá nedokázala pretrhnúť pupočnú šnúru so svojím dieťaťom. Ja som vždy rada, keď je pri postavách čo hrať a pri týchto dvoch to tak bolo, bavilo ma to," uviedla herečka.

"Za každou dobre napísanou postavou je zároveň nejaký životný príbeh, ktorý sa snažím divákom pretlmočiť. Z vlastnej skúsenosti viem, že človeka ovplyvňuje veľa vecí, rodina, výchova, zážitky, ktoré zažil… Preto, ak je aj niekto napísaný ako zlý, hrať ho ako zlého je podľa mňa najväčší prehrešok voči herectvu. Tá postava by, naopak, mala vzbudiť v divákoch súcit. Ak je scenár dobre napísaný, ukážu sa na jednotlivých charakteroch rôzne farbičky. Napokon, aj v Búrlivom víne bolo v niektorej časti vysvetlené, prečo je tá moja postava taká, aká je,“ poznamenala v rozhovore Sanitrová, ktorá sa podľa vlastných slov na každú svoju rolu dôkladne pripravuje.

„Snažím sa všetko si načítať do takého môjho ako keby ‚počítača‘, pričom nazriem vždy aj do pocitových sfér a potom sa poobzerám vôkol seba a hľadám medzi mojimi známymi a kamarátmi také povahové črty, ktoré by sa mohli zhodovať s tou mojou postavou – aj keď, priznajme si, že človek musí hľadať predovšetkým v sebe. Nie je náhoda, že vás obsadia do toho, do čoho vás obsadia. Každý z nás má množstvo svojich nespracovaných vecí a je fajn, že aj tie nie príliš príjemné črty povahy sa dajú v herectve zužitkovať,“ podotkla Sanitrová.

debata chyba
Viac na túto tému: #herectvo #príbeh #postava #zmysel #Dagmar Sanitrová

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...