Jane Fonda oslavuje 80! Vyzerá úžasne, pozrite si jej 25 podôb

Na konte má dva Oscary, netají sa politickou angažovanosťou a je zástankyňou feminizmu a zdravého životného štýlu. Tieto slová asi najlepšie vystihujú americkú herečku Jane Fonda, ktorá sa narodila 21. decembra 1937.

21.12.2017 00:00
debata (7)
Jane Fonda počas LACMA Art + Film Gala v Los... Foto: SITA/AP, Willy Sanjuan
2017 LACMA Art + Film Gala Jane Fonda počas LACMA Art + Film Gala v Los Angeles v šatách Elie Saab.

Pre Jane, ktorá sama seba označuje za liberála, je feminizmus všetkým. „Nie je to predsa len o ženách, je to o tom nechať ľudí žiť hodnotnejším životom,“ vyhlásila v jednom interview.

Pôvodne herečkou byť vôbec nechcela. Často stála v tieni mena svojho otca, slávneho Henryho Fondu, s ktorým nemala vždy ideálny vzťah. V roku 1960 debutovala na Broadway aj pred kamerou. V šesťdesiatych rokoch odišla do Paríža a nakrútila film Šelmy s Alainom Delonom, osudným sa jej ale v meste nad Seinou stal iný muž, Roger Vadim.

Jane Fonda počas LACMA Art + Film Gala v Los...
Herečka Jane Fonda a jej kolega Robert Redford...
+22Herečka Jane Fonda pózuje fotografom na...

Režisér, ktorý sa preslávil svojím nosom na odhaľovanie ženskej krásy, sa s Fondou v roku 1965 oženil a obsadil ju do úlohy vesmírnej agentky vykonávajúcej striptíz v stave beztiaže. Film Barbarella (1968) z nej potom urobil sexsymbol 60. rokov. Ešte rok pred ním ale stihla krásna Jane zažiariť v komédii Bosé nohy v parku (1967), kde po boku Roberta Redforda stvárnila zamilovanú novomanželku.

Prvú zo siedmich nominácií na Oscara získala Fonda v roku 1969 za rolu v snímke Kone sa tiež strieľajú. O dva roky neskôr ju už zlatá soška za stvárnenie prostitútky v krimi Klute neminula. V tom čase už to ale v manželstve s Vadimom veľmi škrípalo a Fonda uprela svoju energiu smerom k politike a ventilovala svoje ľavicové názory. Bojovala za práva indiánov, žien, proti jadrovému zbrojeniu a hlavne proti vojne vo Vietname.

Herečka Jane Fonda. Foto: SITA/AP, Rich Fury
Jane Fonda Herečka Jane Fonda.

Všetko vyvrcholilo v roku 1972, keď prijala pozvanie severovietnamskej komunistickej vlády do Hanoja a vystúpila tu s výzvou americkým pilotom, aby prestali bombardovať. Pózovala pri tom pre fotografov vedľa protilietadlového dela, čím pre mnoho svojich krajanov prekročila pomyselnú hranicu a vyslúžila si prezývku „Hanoj ​​Jane“. Neskôr sa za svoje správanie ospravedlnila. V posledných rokoch sa neváhala aktívne zúčastňovať kampaní proti vojne v Iraku.

So svojím druhým manželom, politikom Tomom Haydenom, sa zoznámila na jednej z početných demonštrácií, vzali sa v roku 1973. Podporovala – aj finančne – jeho politickú kariéru, ale našla si čas aj na natáčanie takých filmov ako Julie (1977), Čínsky syndróm ( 1979) či Návrat domov (1978), po ktorom za rolu manželky ochrnutého vietnamského veterána získala druhého Oscara. V roku 1981 si v snímke Na Zlatom jazere prvýkrát a naposledy zahrala s otcom Henrym a našli k sebe znova cestu.

V 80. rokoch sa herečka preslávila najmä ako kráľovná aerobiku a propagátorka zdravého štýlu, natočila celkom 23 inštruktážnych cvičebných videí, ktorých sa po celom svete predalo vyše 17 miliónov kópií. Kult dokonalého tela herečka pestuje ďalej, aj keď sa zameriava skôr na jogu.

V roku 1990 sa zdalo, že filmovú a divadelnú kariéru nadobro ukončila, po pätnástich rokoch sa však vrátila a rozhodne to nemusela ľutovať. Prijala ponuku účinkovať na broadwayských doskách v hre Moisesa Kaufmana s názvom 33 Variations (33 variácií) a zažiarila v tragikomédii Čo keby sme žili spoločne? (2011) a Mladosť (2015).

Robert Redford a Jane Fonda  prichádzajú na... Foto: SITA/AP, Domenico Stinellis
Robert Redford Robert Redford a Jane Fonda prichádzajú na premiéru filmu "Our Souls At Night" počas festivalu v Benátkach.

V septembri 2017 získala spolu s Redfordom Zlatého leva za celoživotné dielo na filmovom festivale v Benátkach. Na festivale bol tiež uvedený film Our Souls at Night, v ktorom obe herecké hviezdy stvárnili role ovdovených susedov, ktorých v neskorom veku spojí láska.

Tak ako mnoho iných hollywoodskych hviezd aj Fonda podľahla v posledných rokoch takému populárnemu skrášľovaniu pomocou plastík. Priznala operatívnu úpravu dolných očných viečok, údajne podstúpila aj botox a za bezchybný žiarivý chrup neváhala minúť takmer milión korún.

Fondová, ktorá zastáva názor, že láska a sex sa s rastúcim vekom zlepšujú, sa v marci 2017, ešte pred kampaňou proti sexuálnemu obťažovaniu #MeToo, zverila britskému časopisu The Edit, že bola v detstve znásilnená. „Mám toho veľa čo povedať o patriarcháte. Ako dieťa som bola znásilnená, bola som sexuálne zneužívaná. Tiež ma vyhodili z práce, pretože som sa nechcela vyspať so svojím šéfom. A vždy som si myslela, že je to moja chyba,“ povedala Fonda.

Herečka Jane Fonda v sprievode syna Troya... Foto: Reuters, PHIL McCARTEN
Jane Fonda a Troy Garity Herečka Jane Fonda v sprievode syna Troya Garityho.

Jane Seymour Fonda sa narodila v New Yorku do slávnej hereckej rodiny. Absolvovala Actors Studio Lee Strasberga, ale študovala maliarstvo v Paríži. Má dve deti, dcéru Vanessu s Vadimom a syna Troya s Haydenom. Rodinný život jej ale nikdy príliš nevychádzal. S Haydenom sa rozviedla po viac ako šestnásťročnom vzťahu a čoskoro sa znovu vydala. Tentoraz za mediálneho magnáta Teda Turnera. Ani toto manželstvo však nevydržalo, manželský pár sa rozviedol v roku 2001.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #herectvo #Politika #aerobik #jubileum #Jane Fonda #angažovanosť #jubileá hviezd

+ Aktívny životný štýl a správna strava vám pridajú roky života.
Zo dňa na deň všetko nezmeníte, choďte radšej...

+ Zamerajte sa na potraviny, ktoré podporujú vaše zdravie.
Nenechávajte všetko na pleciach kolegov, keď treba,...