Filip Renč pri práci rád strieda žánre, v zálohe už má pár projektov

Český režisér Filip Renč pri filmovaní rád strieda žánre.

13.01.2018 13:59
Halina Pawlovská (vľavo) a herečka Klára Issová... Foto:
Spisovateľka Halina Pawlovská (vľavo) a herečka Klára Issová pózujú s režisérom Filipom Renčom.
debata

„Predsa nebudem stále robiť Lídu Baarovú v podobných scenároch do konca života… Keď dostanete scenár, ktorý sa vám páči a ktorý chcete robiť, či už je to komédia, alebo niečo iné, prečo to neskúsiť? Ja to nechcem prirovnávať k Spielbergovi, ale musím. On natočil film E.T. a potom Schindlerov zoznam… Navyše, aj ako filmový divák mám rád rôzne žánre, na ktoré chodím do kina. Rovnako ako ich rád robím, rád sa na nich aj bavím,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA.

V súčasnosti má známy rodák z Prahy rozrobených niekoľko projektov. „Jeden je taký emotívny dobrodružný film z prostredia hôr o pretekoch koní cez horské hrebene … a ďalší je rozprávka o živej vode. Rozprávku som vždy chcel skúsiť, ešte som ju nikdy nerobil, uvidíme, či to budem vedieť, alebo nie,“ poznamenal režisér, ktorý má podľa vlastných slov napriek dlhoročným skúsenostiam na začiatku každého nového projektu rovnako veľkú trému. „Tá tréma je podľa mňa na niečo dobrá. Človek by si nemal byť nikdy istý, nemal by si hovoriť, že jasné, mám to na háku, ale byť si vedomý, že začína vždy od nuly,“ podotkol Renč.

Ako ďalej zdôraznil, vždy treba mať pripravených viacero projektov naraz. „Aby vám jeden vyšiel, treba ich mať nachystaných aj päť či šesť. Nikdy neviete, kedy vám niekto zavolá a projekt môže ísť za minútu do hája. Preto treba mať v zálohe viac scenárov. Ja mám napríklad už dlhé roky napísaný aj scenár na knihu Ako chutí moc Ladislava Mňačka. To je nádherná vec, Mňačko je podľa mňa autor svetového kalibru, ale tie ťažké látky sa dnes nejako nedarí robiť, zháňam na to peniaze už roky a priznám sa, nechce sa mi stále len čakať. Chcem tú energiu, čo teraz mám, čo najviac vyplniť všetkými možnými spôsobmi práce a pokiaľ sa mi raz za desať rokov objaví skutočne silná látka, tak budem rád. Žiadny režisér nerobí len film, ktorý by bol jeho životným snom, žiadny herec nehrá len rolu, ktorá by bola jeho životným snom, taká príde raz za iks rokov,“ povedal s úsmevom 52-ročný režisér, ktorému sa len pred pár týždňami narodila dcéra Sofia Maria.

„Mali sme pôvodne plán, že príde na svet začiatkom januára, ale prišla už na Štedrý deň dopoludnia. Podobá sa na mňa, neviem, či je to dobre alebo zle. Aj ju prebaľujem, som veľmi nevyspatý a unavený, pretože sa budí každé dve hodiny. No je to taký nový vzťah. Je to pekné, začať zrazu myslieť aj na iného človeka ako len sám na seba. A zisťujem, že čím som starší, tým si aj ten nový život omnoho viac vážim,“ uviedol Renč, ktorý má s dcérkou do budúcna veľké plány. „Budem sa snažiť ju čo najskôr naučiť tenis, aby dobre zarábala a ja som mal slušný dôchodok. Akonáhle bude chodiť, dám jej do ruky raketu. Nech robí niečo, čo stále sype. V divadle totiž zarobíte len raz za čas,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #režisér #Filip Renč #žáner

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....