Milka Zimková pásla kone na betóne... a vyšlo to

Filmy, v ktorých hrá Milka Zimková, patria k tým, ktoré sa na obrazovke objavujú opakovane.

22.08.2011 08:30
Milka Zimková - bývanie Foto:
Herečka a autorka Milka Zimková.
debata

Obyčajne sa vysielajú na rôzne sviatky, tentoraz si ich diváci pozerajú aj uprostred leta. Herečka a spisovateľka Milka Zimková sa totiž narodila 1. augusta 1951, a tak slávi okrúhle jubileum. Milka Zimková pochádza z Okružnej pri Prešove, a hoci už dávno žije v Bratislave, svoj rodný kraj nikdy neopustila – je stále prítomný v jej tvorbe.

Milka Zimková vtrhla do slovenského umenia ako silný vietor knihou Pásla kone na betóne. Hneď vzbudila veľkú pozornosť a získala si aj uznanie kritiky. Nasledoval rovnomenný film, o ktorom sa dá povedať, že zľudovel a pozná ho asi každý.

Úspech mala Milka Zimková aj v zahraničí, hoci – alebo práve preto – že jej tvorba je veľmi originálna a napája sa bezprostredne z jej vlastných zážitkov a zo svojskej východoslovenskej kultúry. Často vytvára ženu, ktorá je citlivá, skromná, ale silná a hrdá. Prekážky prekonáva najmä svojou vnútornou čistotou, láskavosťou, prirodzenosťou.

Podobne by sa dala charakterizovať aj samotná Milka Zimková, hoci – nie je to žiadny baránok: Milka Zimková je skôr živel než sladká celebrita, a je aj poriadne zaťatá. To určilo jednak úroveň jej tvorby, jednak jej život. Vyštudovala síce herectvo, ale v divadelnom súbore divadla v Trnave pracovala iba krátko. Rýchlo sa ukázalo, že je veľká individualistka a najlepšie bude, keď si založí vlastné divadlo.

Tak vzniklo jej vlastné Divadlo jedného herca, ktoré tvorí ona a kufor. Takto vyzbrojená cestuje vlakom dodnes po Slovensku a účinkuje často vo veľmi jednoduchých podmienkach. Keď sa prezlieka niekde v školskej sanitárnej chodbičke, ľahko si ju zmýlia aj s upratovačkou. Potom však vyjde na javisko a je kráľovnou.

Šťavnatý jazyk a drsné príbehy
Hrá väčšinou vlastné texty, ktoré majú šťavnatý jazyk, a dojímavé, často však veľmi drsné príbehy. Práve toto neoddeliteľné prepájanie jemnosti, láskavosti krásy a nádeje s horkosťou, bolesťou, zúfalstvom a zlobou je Zimkovej špecialitou – vie namiešať cesto života s pikantnými prísadami zdravého sedliackeho rozumu. Ale – Milka Zimková vie aj to skutočné cesto v kuchyni. Výborne varí, najviac tradične, ale aj experimentuje – do haluškového cesta primieša napríklad nastrúhanú surovú mrkvu a má ružové halušky.

Milka Zimková je úspešná umelkyňa, má čo bilancovať, ale ona ešte nechce odpočívať. Rada by ešte nakrútila ďalší film. Žiaľ, nevie si zohnať peniaze: „Ak nemáte okolo dvadsaťpäť rokov, radšej ani nechoďte sponzorov hľadať. Ja som išla a chodila som z firmy do firmy. Našli sa aj milí, úctiví – asi kvôli môjmu veku – a povedali mi, že sa mám ohlásiť neskôr, že dajú všetko prešacovať, zistia podmienky a že firma, ktorá disponuje miliardami korún, dá potom o sebe vedieť. Nikdy sa neozvali,“ rozpráva.

Robí teda to, na čo stačí sama – hrá, píše, číta, učí sa po anglicky, nespí na vavrínoch. Vychovala dve deti, stará sa o záhradu. A čo jej chýba? „V poslednom čase priestor pre robotu. Môžete namietnuť, že priestoru je dosť, že kto chce, ten si ho nájde. Je to tak, ale to nemusí byť priestor pre robotu, ktorú máte radi, priestor pre to, čo viete robiť. S láskou robiť. Čas nemilosrdne letí a u nás hercov to má špecifický význam.“

Strach má z hadov a zlých ľudí
Útechou v unikajúcom čase môžu byť pre Milku Zimkovú ceny, ktoré dostala, alebo listy, ktoré jej prichádzajú. Z Česka jej napríklad napísala pani, ktorej syn daroval nahrávku filmu Pásla kone na betóne: „Bylo mi moc smutno. Po zhlédnutí vašeho filmu se mi ulevilo. Jako bych něco najednou pochopila. Moc vám děkuji, paní Milko.“

Jubilantka – ako z jej povahy vyplýva – býva sama, ale je obklopená ľuďmi. Stále ju zaujíma život a sleduje ho kriticky, zo zvláštneho uhla pohľadu. Na otázku, či má z niečoho strach, odpovedala takto: „Strach mám z hadov a zo zlých ľudí. Zlých ľudí sa bojím najviac – niekedy vedia narobiť viac zla ako všetky metly ľudstva. A nemusia byť ani zlí, len ľahostajní voči tomu, čo sa ich priamo netýka. Dnes, keď nemáte na kuchynskom dreze päť-šesť druhov chemikálií, tak začínate byť čudne podozriví. My sme mali jeden "krasík“ na celý rok. A pritom si nemyslím, že sme jedli zo špinavých tanierov. Teraz potrebujeme penu a lesk, neuvedomujúc si, že sa nám to všetko – vo vode, vzduchu a v hline – v nemilosrdnej podobe vracia."

Milku Zimkovú vídavajú diváci aj vo filmoch Živá voda, Kosenie jastrabej lúky, Živá voda, …kone na betóne, Montiho čardáš a ďalších, ale v ich pamäti žije zrejme najmä ako cudná a zároveň erotická Johanka, ktorá sa zaľúbila do studniara.

debata chyba

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....