Sexsymbol jednej doby aj herecký talent: Cardinale oslavuje 80!

Monogram "CC" dodnes patrí k symbolom svetového filmu 20. storočia. Niet divu, veď jeho nositeľka, talianska herečka Claudia Cardinale, disponovala všetkým potrebným - mala oslnivý pôvab aj výrazný talent.

15.04.2018 14:02
Herečka Claudia Cardinale na snímke z filmu... Foto:
Herečka Claudia Cardinale na snímke z filmu Vtedy na západe z roku 1968.
debata (3)

Jej kinematografia počíta viac ako 150 filmov, točila so slávnymi režisérmi po boku hereckých hviezd, a niektoré role jej boli šité na mieru. V nedeľu oslauje osemdesiate narodeniny.

Herečka s pôvabnou tvárou, dokonalým telom a zamatovo chrapľavým altovým hlasom najviac zažiarila v legendárnom westerne Sergia Leoneho Vtedy na západe (1968). Svojim bravúrnym výkonom potvrdila slová herca Richarda Burtona, že je tým najlepším, čo dalo Taliansko svetu od vynálezu špagiet.

Herecká galérie Cardinalovej je pestrá – od snúbenice a manželky vo Viscontiho dráme Rocco a jeho bratia, cez koketnú a vypočítavú prostitútku vo filmovej verzii románu Statok, nezištné a obetavé vidiecke dievča v milostnej dráme Bubovo dievča až k symbolu krásy, túžby a čistoty vo Felliniho existenciálnej satire 8 a 1/2.

Herečka Claudia Cardinale na snímke z filmu...
Herečka Claudia Cardinale na snímke z filmu...
+11Herečka Claudia Cardinale na zábere z roku 1963...

Okrem krásavíc typu Venuša z dobrodružnej komédie Cartouche sa časom prepracovala k náročnejším rolám vo filmoch Luchina Viscontiho Rocco a jeho bratia, Gepard a Hviezdy Veľkého vozu. Za oceánom natočila okrem iného komédiu Ružový panter.

Jej vlastný príbeh sa začal v Afrike. Narodila sa v Tunise sicílskemu Talianovi a Francúzke, vyrastala s tromi súrodencami medzi arabskými deťmi, vyštudovala lýceum a v devätnástich vyhrala miestnu súťaž o kráľovnú krásy. To jej otvorilo cestu pred filmové kamery.

Na benátskom festivale sa zoznámila s producentom Frankom Cristaldim, ktorý z nej vytvoril hviezdu a na niekoľko rokov aj svoju životnú partnerku. Sprvu erotický symbol, postupne excelovala aj v charakterových úlohách. A po šesťdesiatke sa odvážila vystúpiť tiež na divadelné dosky – v roku 2000 debutovala na jednej z parížskych scén v hre Benátčanka.

Herečka Claudia Cardinale na snímke z roku 2005. Foto: SHUTTERSTOCK
Claudia Cardinale Herečka Claudia Cardinale na snímke z roku 2005.

Za celoživotné dielo jej v roku 1993 udelili Zlatého benátskeho leva a o tri roky neskôr Čestného Césara. V roku 1999 sa stala držiteľkou francúzskeho rádu Čestnej légie, ocenená bola aj na Berlinale.

V prvej polovici 60. rokov bola Cardinale aj hosťom karlovarského festivalu, v roku 1998 prišla pred voľbami do Bratislavy na pozvanie vtedajšieho slovenského premiéra Vladimíra Mečiara. Stále šarmantnú dámu s očarujúcim úsmevom si mohli na vlastné oči prezrieť tiež diváci filmového festivalu Febiofest v roku 2006, o šesť rokov neskôr bola čestnou porotkyňou Českej Miss 2012.

„Som rada sama, rada chodím pešo. Veľa pracujem aj cestujem, ale nikdy som nepožiadala režiséra o úlohu,“ prezradila na Febiofeste herečka, ktorá má rada ticho a je aj veľmi vzdelaná, napríklad hovorí plynule piatimi jazykmi.

K minuloročnej afére s oficiálnym festivalovým plagátom v Cannes, kde na archívnom zábere údajne Cardinalovej zoštíhlila nohy, herečka iba podotkla, že je hrdá na to, že ju usporiadatelia vybrali.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vek #kariéra #film #jubileum #Claudia Cardinale #osemdesiat #jubileá hviezd

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....