Krásna Andie MacDowell oslavuje 60! Rokmi akoby sa ani nemenila

Americká herečka a modelka s podmanivým úsmevom Andie MacDowell začala svoju filmovú kariéru úlohou nežnej Jane v Tarzanovi. Herecký talent potvrdila v Soderberghovom debute Sex, lži a video. Neskôr zažiarila aj v komerčne úspešnej snímke Štyri svadby a jeden pohreb. Herečka bude mať v sobotu 21. apríla 60 rokov.

21.04.2018 00:00
debata (1)
Herečka Andie MacDowell pózuje na párty speváka... Foto: SITA/AP, Rich Fury
Herečka Andie MacDowell pózuje na párty speváka Eltona Johna. Herečka Andie MacDowell pózuje na párty speváka Eltona Johna.

Rosalie Anderson MacDowell sa narodila 21. apríla 1958 v malom mestečku Gaffney v americkom štáte Južná Karolína. Nevyrastala v ideálnom rodinnom prostredí, rodičia žili oddelene, matka prepadla alkoholu a ich finančná situácia bola viac než kritická. V roku 1982 matka zomrela na infarkt a mladá Andie sa musela čoskoro sama postaviť na vlastné nohy.

Ako 20-ročná prerušila štúdium na vysokej škole a odišla do New Yorku, kde začala pracovať ako modelka v agentúre Elite Model. Neskôr, v roku 1986, sa vydala za známeho módneho návrhára Paula Qualleya.

Herečka Andie MacDowell nechýbala.
Herečka Andie MacDowell pózuje na premietaní...
+11Herečka Andie MacDowell na vyhlásení cien...

Napriek tomu, že v modelingu bola úspešná, rozhodla sa skúsiť šťastie aj pred filmovou kamerou. Svoj herecký debut absolvovala ešte v roku 1984, keď ju obsadil do filmu Tarzan režisér Hugh Hudson. V snímke tvorila pár s hereckým kolegom Christopherom Lambertom.

Nebývalý úspech dosiahla účinkovaním v režisérskom debute Stevena Soderbergha Sex, Lies, and Videotape (Sex, lži a video, 1989). Silná intímna štúdia partnerských vzťahov a prepracované dialógy zaujali aj odbornú kritiku. Film zarobil veľký balík a ako tvrdí herečka, od základov zmenil jej cestu, ktorou sa predtým uberala. Komorná dráma prevažne s tematikou sexu pojednávajúca o neúprimnom priateľstve a intrigách štyroch mladých ľudí značne prekvapila filmových fanúšikov. Uznanie zaznamenal aj herecký výkon Andie MacDowellovej, ktorá získala Cenu Asociácie losangeleských filmových kritikov a bola nominovaná na Zlatý glóbus.

Druhú nomináciu na túto prestížnu cenu nadobudla hneď o rok. Zahrala si totiž aj v romantickej komédii Green Card (Zelená karta, 1990) so sympatickým Francúzom Gérardom Depardieu v hlavnej úlohe. Snímka radostne zachováva klišéoidnú tému: najskôr sa nechcú, postupne sa poznávajú a napokon sympatická hlavná dvojka rozohrá svoj vzťah so štipkou humoru.

Herečka Andie MacDowell so svojou dcérou Rainey... Foto: SITA/AP, Jens Kalaene
Andie MacDowell so svojou dcérou Rainey Qualley Herečka Andie MacDowell so svojou dcérou Rainey Qualleyovou na galavečere Prix Montblanc v Berlíne.

S ďalšou veľkou hereckou hviezdou Bruceom Willisom hrala Andie MacDowell v roku 1991 v akčnej komédii Hudson Hawk. Samú seba si zahrala vo filme Roberta Altmana The Player (Hráč, 1992). V roku 1993 prijala hlavnú rolu v thrilleri Ruby Cairo.

Filmových divákov si herečka podmanila aj v komerčne úspešnej snímke Four Weddings and a Funeral (Štyri svadby a jeden pohreb, 1994) v réžii Mike Newella a s hitom od skupiny Wet Wet Wet Love is all around.

V roku 2017 sa dostal do kín film o obrovskom požiari s názvom Only the Brave, v ktorom sa krok po kroku odohráva tragický, ale zároveň dojemný príbeh hrdinov, odkazujúci na skutočné udalosti, ktoré sa odohrali v Arizone počas letných mesiacov v roku 2013.

Herečka Andie MacDowellová žije na farme v Montane, kde vychovávala aj svoje tri deti: syna Justina a dve dcéry Rainey a Sarah Margaret (obe spolu s ňou žiaria aj na spoločenských podujatiach, pričom Margaret sa presadila ako úspešná herečka).

MacDowell, ktorá sa vďaka svojej kráse už pred pár rokmi stala aj ambasádorkou jednej z najznámejších kozmetických firiem, je zástankyňou zdravej stravy a venuje sa ajurvéde. Americká herečka tvrdí, že mohla mať veľkú filmovú kariéru ako napríklad Nicole Kidmanová, ale ona sa rozhodla pre „normálny“ život s rodinou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #láska #kariéra #modeling #film #kritika #úspech #Andie Macdowell #šesťdesiatka #jubileá hviezd

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...