Scarlett Johansson sa po kritike vzdala roly transmuža

Americká herečka Scarlett Johansson sa rozhodla odstúpiť od roly transmuža, ktorej prijatie jej vynieslo rozsiahlu kritiku.

16.07.2018 13:08
Scarlett Johansson Foto: ,
Herečka Scarlett Johansson v júni 2017.
debata (1)

Tridsaťtriročná rodáčka z New Yorku mala v snímke Rub & Tug stvárniť pittsburského zločineckého bossa zo sedemdesiatych rokov minulého storočia Danteho „Tex“ Gilla, ktorý sa narodil ako Jean Gill. Mnohí ľudia ju však kritizovali za to, že vzala rolu, ktorú mohol dostať transmuž.

„Od svojej prvej reakcie na moje obsadenie som sa od komunity veľmi veľa naučila a chápem, že bolo necitlivé,“ uviedla Johansson vo vyhlásení, ktoré poskytla magazínu Out. V pôvodnej reakcii pritom na kritiku prostredníctvom svojho zástupcu pre magazín Bustle odpovedala s tým, že médiá môžu ľuďom odkázať, aby o vyjadrenie požiadali zástupcov Jeffreyho Tambora, Jareda Leta a Felicity Huffman, ktorí v minulosti stvárnili transrodové postavy.

„I keď by som veľmi rada dostala príležitosť priviesť k životu Danteho príbeh a tranzíciu, chápem, prečo si ľudia myslia, že by ho mala stvárniť transrodová osoba. Som tiež rada, že táto debata, i keď kontroverzná, vyvolala rozsiahlejšiu diskusiu o diverzite a reprezentácii vo filme,“ vyjadrila sa.

zväčšiť Herečka Scarlett Johansson vyvolala kritiku už... Foto: Paramount Pictures
Scarlett Johansson Ghost in the Shell Herečka Scarlett Johansson vyvolala kritiku už rolou v snímke Ghost in the shell.

Dante, ktorý zomrel v roku 2003, sa podľa amerických médií identifikoval ako muž a žiadal, aby ho oslovovali „pán Gill“. Ako uvádza spravodajský portál BBC, nekrológ v Pittsburgh Post-Gazette o ňom však píše v ženskom rode.

„Slečna Gillová podľa polície dlhé roky viedla sieť (masážnych) salónov, ktoré zakrývali prostitúciu. Zároveň pritom trvala na tom, že je muž a všetkých žiadala, aby jej hovorili ‚pán Gill‘,“ cituje BBC zo spomínaného nekrológu, ktorý zároveň špekuluje, že Gill zrejme podstúpil aj počiatočné procedúry smerujúce k zmene pohlavia, vďaka ktorým vyzeral maskulínne.

Johansson sa pritom už pred časom dostala pod paľbu kritiky za to, že v adaptácii mangy Ghost In The Shell z roku 2017 hrala postavu, ktorá bola v predlohe Ázijčanka. Rub & Tug by mal zároveň režírovať Rupert Sanders, ktorý stál aj za Ghost in the Shell.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Scarlett Johansson #rola #odstúpenie #tranzícia

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...