Agentka na celý život? Scullyová oslavuje 50, takto s ňou šiel čas

Odmeraná agentka Scullyová z kultového seriálu Akty X priniesla americkej herečke Gillian Andersonovej svetovú slávu.

08.08.2018 00:00
debata
Rok 2006: Herečka Gillian Anderson. Foto: SITA/AP, DAMIAN DOVARGANES
Rok 2006: Herečka Gillian Anderson. Rok 2006: Herečka Gillian Anderson.

Za túto rolu v sledovanom cykle epizód o paranormálnych javoch získala cenu Emmy a Zlatý glóbus. Napriek tomu Anderson priznáva, že pri hraní zvlášť na divadelnom pódiu trpí trémou. Škatuľka agentky jej už zostala, ale dostáva aj iné úlohy. Vo štvrtok oslávi päťdesiatku.

Seriál Akty X, ktorý poznajú aj diváci na Slovensku, sa natáčal v rokoch 1993 až 2002. Vrátil sa však následne aj v rokoch 2016 a 2018. Agenti v ňom riešili prípady zaradené medzi takzvané Akty X, záhadné udalosti súvisiace často s paranormálnymi javmi a s možnou existenciou mimozemského života. Zároveň sa snažili odhaliť pravdu o údajnom vládnom sprisahaní, ktorého cieľom je skryť pravdu o prítomnosti mimozemšťanov na Zemi a o možnej kolonizáciu planéty.

Herecká dvojica David Duchovny ako Fox Mulder a...
David Duchovny a Gillian Anderson sa vrátili...
+13Rok 2006: Herečka Gillian Anderson.

Agentku Scullyovú stvárnila Anderson tiež v dvoch celovečerných filmoch – v Aktoch X z roku 1998 a o desať rokov neskôr v snímke Akty X: Chcem uveriť.

Rodáčka zo Chicaga sa objavila aj v špionážnej komédii Johnny English sa vracia (2011), kde hrá opäť agentku, tentoraz dokonca šéfku fiktívnej tajnej služby MI7 a nadriadenú popleteného špióna v podaní Rowana Atkinsona. „Proste sa to tak stalo, že hrám často agentky,“ krčila ramenami v jednom rozhovore.

V Európe vraj dostáva i úlohy odlišné od Scullyovej: „Ako prvú vec po Aktoch X som v Škótsku natočila seriál Ponurý dom,“ uviedla. A začala sa úspešne zameriavať aj na divadlo. Pred niekoľkými rokmi jej londýnske divadlo Donmar Warehouse ponúklo hlavnú úlohu v Nore Henrika Ibsena. Anderson očarila divákov i kritikov a bola za rolu nominovaná na prestížnu cenu Laurence Oliviera.

Herečka Gillian Anderson ako špeciálna agentka... Foto: SITA/AP
Herečka Gillian Anderson ako špeciálna agentka Dana Scully a David Duchovny ako špeciálny agent Fox Mulder. Herečka Gillian Anderson ako špeciálna agentka Dana Scully a David Duchovny ako špeciálny agent Fox Mulder.

Napriek tomu vraj zvlášť pri divadle trpí trémou: "Mám často úzkostné stavy a mám sklony k záchvatom paniky. Keď jednám o nejakej úlohe, tak sa musím vnútri rozpoliť a doslova kus seba samej nechať v inej izbe. Keby som pri rokovaní o Nore bola celá, tak by som to nikdy nerobila, "uviedla so smiechom.

Hoci sa narodila v Amerike, keď mala dva roky, jej rodičia sa presťahovali do Londýna, a potom v jej jedenástich zase späť do Štátov, do Michiganu. Na strednej škole sa rada predvádzala a jej nezbedné a veselé kúsky jej vyniesli prezývku „Triedny klaun“, „Najbizarnejšie dievča“ a „Tá, čo pravdepodobne skončí v lochu“. Počas noci po maturitnom večierku ju zadržala polícia, keď sa snažila zalepiť zámky v škole lepidlom. V mladosti mala najradšej kapely Skinny Puppy a Dead Kennedys.

Gillian Anderson má hviezdu na Chodníku slávy v... Foto: SITA/AP, Willy Sanjuan
Gillian Anderson Gillian Anderson má hviezdu na Chodníku slávy v Los Angeles.

V roku 2002 sa Andersonová znovu presťahovala do Londýna, kde žije dodnes. Je dvakrát rozvedená a má tri deti. Pri hľadaní mien svojich dvoch synov sa údajne inšpirovala filmom zo šesťdesiatych rokov Podivný pár a menami jeho dvoch hlavných hrdinov Felixa a Oscara. Z prvého manželstva s kanadským filmovým výtvarníkom Clydom Klotzom má dcéru Piper. Jej druhým manželom bol fotoreportér a dokumentarista Julian Ozanne.

Je tiež náruživou zberateľkou umenia. Jej zbierky zahŕňajú diela fotografky Diany Arbusovej, výtvarníka Franceska Clementa a výtvarníčky Kiki Smithovej. Svoj prvý honorár za Akty X v roku 1993 minula za umenie.

debata chyba
Viac na túto tému: #herectvo #sláva #rola #Akty X #Gillian Anderson #päťdesiatnička #tajná agentka #jubileá hviezd

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...