Majster svojho remesla! Robert De Niro oslavuje 75

Svoje filmy vraj nepozerá, lebo pri nich zaspí. Divákovi to však určite nehrozí, lebo americký herec Robert De Niro je skutočnou hviezdou. Oslavuje 75 rokov.

17.08.2018 11:48
Robert De Niro Foto: ,
Robert De Niro na premiére filmu "Love, Gilda".
debata

„Bobby je prekliaty chameleón!“ zvolal režisér Brian De Palma, keď ho herec ohúril pri nakrúcaní filmu Nedotknuteľní, kde stvárnil gangstra Al Caponeho. A naozaj, Robert De Niro je súhrnom superlatívov – nielenže ho považujú za jedného z najlepších hercov na svete, sedemkrát ho nominovali na Oscara (dvakrát ho získal), ale legendárny sa stal najmä tým, ako dôkladne sa vžíva do svojich postáv.

Napríklad pre úlohu v Krstnom otcovi II sa štyri mesiace učil sicílsky dialekt. Keď ho obsadili do trileru Taxikár, jazdil po New Yorku s taxíkom. Kvôli filmu New York, New York sa naučil hrať na saxofóne, pre rolu šampióna v životopisnej snímke Zúriaci býk trénoval box, nastúpil v troch zápasoch a nakoniec sa prejedal cestovinami a zmrzlinou, aby pribral 30 kíl. Keďže v trileri Mys hrôzy mal pôsobiť odpudzujúco, zubárovi zaplatil 5-tisíc dolárov, aby mu pokazil chrup, a potom 20-tisíc, aby mu ho dal zase do poriadku.

Umelecké vlohy asi zdedil po rodičoch maliaroch. Jeho otec rodinu opustil, keď mal Robert iba dva roky, takže nevyrastal ako rozmaznaný jedináčik. Bol však plachý a uzavretý. V talianskej štvrti rodného New Yorku sa pripojil k neškodnej chlapčenskej bande. No hoci si jeho neskorší režisérsky debut Príbeh z Bronxu mnohí vykladajú ako spomienku na mafiánov, ktorí ho mali v detstve podporovať, až také vzťahy k nim nemal.

Pre hereckú kariéru sa rozhodol v sedemnástich. Odišiel zo školy a začal hrať divadlo. Absolvoval kurz herectva v prestížnom Actors Studiu a zarábal si, ako vedel. Veď za prvé filmové úlohy dostával iba 50 dolárov.

Zlom prišiel s filmom Krstný otec II. Vyniesol mu prvého Oscara a naštartoval jeho závratnú kariéru. Pomohlo mu tiež priateľstvo s režisérom Martinom Scorsesem, s ktorým nakrútil viaceré úspešné snímky. Postupne dokázal, že vie zahrať prakticky všetko – od gangstrov cez farára a zaľúbeného muža až po komické postavy či pacienta, ktorým lomcujú záchvaty „tikov“.

Na konte má vyše sto filmov, spomenúť možno aspoň Lovec jeleňov, Zaľúbiť sa, Vtedy v Amerike, Misia, Čas prebúdzania, Stanley a Iris, Mafiáni, Zo života chlapca, Kasíno, Neľútostný súboj, Spáči, Ronin, Analyzuj či Foter je lotor.

De Niro je druhýkrát ženatý, má šesť detí (jedno si adoptoval) a štyri vnúčatá. V staršom veku ochorel na rakovinu prostaty, ale vyliečil sa. Pre médiá je často postrachom, lebo nerád poskytuje rozhovory a niektorým témam sa celkom vyhýba.

3 x Robert De Niro

  • Jeho otec Robert De Niro senior krátko po narodení syna priznal, že je homosexuál.
  • Je verným prívržencom Demokratickej strany. O prezidentovi Donaldovi Trumpovi vyhlásil, že je idiot.
  • Keď v roku 1984 britská dievčenská kapela Bananarama nahrala hit Robert De Niro's Waiting, herec si s ňou dohodol stretnutie. Členky tria z toho však bolo také nervózne, že sa opili skôr, ako prišiel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #herectvo #kariéra #narodeniny #Robert De Niro #jubileum #jubileá hviezd

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...