Box, swing, Koleník aj Šafaříková! Prvá republika sa vracia vo veľkom štýle

Dej tretej série seriálu Prvá republika sa bude odohrávať medzi jeseňou 1930 a nasledujúcim letom, teda v období ekonomickej krízy.

25.08.2018 00:00
debata
Herci Vladimír Polívka (vľavo) a Adam Mišík na... Foto: Profimedia
Vladimír Polívka (vľavo) a Adam Mišík Herci Vladimír Polívka (vľavo) a Adam Mišík na tlačovej konferencii k tretej sérii Prvej republiky.

Rodina Valentovcov sa bude musieť prispôsobiť nástrahám doby, seriál ponúkne kriminálne zápletky, milostný trojuholník, box aj swing. Na tlačovej konferencii to uviedli tvorcovia filmu.

„História nezadržateľne posúva hrdinov a príbehy Prvej republiky do ťažkých rokov hospodárskej krízy a prehlbujúcich sa národnostných konfliktov medzi českými a nemeckými občanmi krajiny,“ uviedol kreatívny producent Jan Maxa. Vedúci projektu David Musil dodal, že situácia tej doby kopíruje dnešok z hľadiska rastúceho rozdelenia spoločnosti, problémov s držbou zbraní alebo otráveným alkoholom.

Slovenský herec Ján Koleník na zábere k seriálu...
Slovenská herečka Katarína Šafáříková na zábere...
+3V tretej sérii Prvej republiky sa bude aj...

Tvorcovia sa zamerali aj na vzťahy medzi telovýchovnými spolkmi Sokolov a nemeckých Turnerov alebo tanečnú éru swingu. Natáčaniu scén v ringu predchádzal tréning aktérov od legendárneho boxera Rostislava Osičku. V jednej zo scén sa stretnú nováčik hereckej zostavy Adam Mišík a Vladimír Polívka.

Mišík priznal, že príprava bola náročná. „Rosťa Osička si v seriáli zahral rozhodcu, takže nás korigoval aj pri natáčaní. Musel som trochu upraviť životosprávu, aby bolo vôbec uveriteľné, že sa boxu môžem venovať,“ poznamenal s tým, že ho ale boxovanie bavilo. „Odporúčam mlátiť popové hviezdy, to je veľká zábava,“ povedal na tlačovej konferencii so smiechom jeho rival Polívka narážajúc na to, že Mišíkova kariéra je predovšetkým hudobná.

Slovenská herečka Katarína Šafáříková na zábere... Foto: Yan Renelt/Česká televize
Slovenská herečka Katarína Šafáříková na zábere k seriálu Prvá republika. Slovenská herečka Katarína Šafáříková na zábere k seriálu Prvá republika.

Pre tanečné scény sa tvorcovia počas stavby kulís v ateliéri na Kavčích horách nechali inšpirovať legendárnym tanečným barom Trilobit. „Postavili sme krásny podnik v štýle art deco, ktorý diváci len tak neuvidia,“ zdôraznil Arichtev.

V tretej sérii dôjde aj k premene vzťahov medzi Jaroslavom Valentom, ktorého hrá Jiří Vyorálek, a jeho seriálovým bratom Vladimírom (stvárňuje ho Slovák Ján Koleník). „Tretia séria už nie je toľko o našom súperení. Máme to spolu už všetko viacmenej vypovedané a navyše sa objaví spoločný nepriateľ zvonku. Myslím, že nakoniec k sebe budeme mať najbližšie, ako sme kedy mali,“ priblížil Vyorálek.

V tretej sérii Prvej republiky sa bude aj... Foto: Česká televize
Vladimír Polívka (vľavo) a Adam Mišík. V tretej sérii Prvej republiky sa bude aj boxovať. Na zábere Vladimír Polívka (vľavo) a Adam Mišík.

Popri slovenskom hercovi Jánovi Koleníkovi sa v seriáli objavuje napríklad aj herečka Katarína Šafáříková, hoci jej priezvisko znie česky, narodila sa na východe Slovenska a je to Slovenka ako repa.

Predchádzajúce série zaujali aj v zahraničí a podľa autora seriálu a producenta Filipa Bobiňského expanzia pokračuje aj s novými epizódami. „Najnovšie sme seriál predali do Maďarska a Čile. V minulosti sa seriál vysielal v USA, Južnej Amerike, Číne, Perzii i Poľsku,“ poznamenal.

Réžie trinástich nových dielov sa rovnako ako v prípade predchádzajúcich sérií ujal Biser A. Arichtev. Česká televízia bude seriál vysielať od 7. septembra každý piatok od 20:00.

debata chyba
Viac na túto tému: #seriál #box #Ján Koleník #swing #Vladimír Polívka #Adam Mišík #Prvá republika #nové epizódy

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...