Keira Knightley žiari v úlohe feministickej ikony. Aj v šatách Chanel

Anglická herečka Keira Knightley sa vo svojom najnovšom filme predstaví v úlohe slávnej francúzskej spisovateľky, ktorá svojimi erotickými románmi šokovala parížsku spoločnosť v prvej polovici 20. storočia.

16.09.2018 10:00
Herečka Keira Knightley priniesla do Toronta... Foto: ,
Herečka Keira Knightley priniesla do Toronta drámu Colette.
debata

Snímka Colette: Príbeh vášne mala kanadskú premiéru na Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte. Hlavnou hrdinkou historickej drámy je Sidonie-Gabrielle Colette (Keira Knightley), ktorá sa ako mladá vydala za úspešného spisovateľa Willyho (Dominic West) a z francúzskeho vidieka sa presťahovala do intelektuálneho a umeleckého Paríža.

Na Willyho popud začala písať romány, ktoré ale vychádzali pod jeho menom. Séria kníh nazvaných „Claudine“ dosiahla neskutočný úspech, preslávila Willyho ako spisovateľa, stala sa bestsellerom a kultúrnou senzáciou, a manželom zaistila nesmiernu popularitu. To však netrvalo dlho a Colette, ktorá vzdorovala proti tradičnému rozdeleniu na ženské a mužské roly v spoločnosti, začala s manželom bojovať o autorské práva.

Herečka Keira Knightley priniesla do Toronta... Foto: Reuters, MARIO ANZUONI
Herečka Keira Knightley priniesla do Toronta drámu Colette. Herečka Keira Knightley priniesla do Toronta drámu Colette.

Tento fascinujúci príbeh ženy, ktorá vďaka svojmu úsiliu za rovnosť pohlaví a prekonanie spoločenských obmedzení zmenila literatúru, módu a sexualitu, bol pre Keiru Knightley vysnívanou úlohou. „Pre mňa osobne bola Colette neskutočne inšpiratívnou ženou, chcela by som byť viac ako ona. Fakt, že v tej dobe nemala problém nájsť svoj vlastný hlas a identitu, že žila ako chcela ona, nie ako sa od nej očakávalo, že odhalila svoje vnútro, bez ostychu, rozpakov a predsudkov, to všetko ma nesmierne fascinuje,“ opísala svoje pocity Angličanka, ktorá je známa vďaka úlohám vo filmoch Láska nebeská (2003), Nebezpečná metóda (2011), Kód Enigmy (2014), Anna Karenina (2012) či sérii o Pirátoch z Karibiku (2003, 2006, 2007, 2017).

Herec Dominic West a herečka Keira Knightley... Foto: SITA/AP, Evan Agostini
Herec Dominic West a herečka Keira Knightley spoločne hrajú vo filme Colette. Herec Dominic West a herečka Keira Knightley spoločne hrajú vo filme Colette. Herečka zažiarila na premiére v Toronte v kreácii Chanel Haute Couture.

To, že film vznikol v čase, keď svet prežíva znovuzrodenie feminizmu, je podľa Knightley len bonusom. „V dnešnej dobe je dopyt po silných ženských hlasoch. No k tomu, aby sme ten svoj hlas našli, musíme vidieť, že existuje miesto a roly pre silné, komplexné, ženské charaktery. A nielen vo filme. Musíme pokračovať v tom, čo sme začali,” dodala.

Film Colette: Príbeh vášne by sa mal do slovenských kín dostať 28. februára 2019.

debata chyba
Viac na túto tému: #Toronto #Keira Knightley #Colette #dráma

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...