Dietlovu Nemocnicu na okraji mesta milujú diváci dodnes, slávi 40 rokov!

Televízne seriály s lekárskou tematikou sú pre producentov stávkou na istotu, dôkazom sú dnes napríklad projekty Ordinácia v ružovej záhrade alebo Modrý kód.

05.11.2018 00:00
Herec Ladislav Chudík na snímke zo seriálu... Foto:
Herec Ladislav Chudík na snímke zo seriálu Nemocnica na okraji mesta.
debata (14)

Podobne však toto atraktívne prostredie, s ktorým takmer každý príde počas života do styku, fungovalo už koncom 70. rokov, keď sa v Československej televízii začala vysielať Nemocnica na okraji mesta. Seriál z pera scenáristu Jaroslava Dietla sa na obrazovkách prvýkrát objavil 5. novembra 1978 – v pondelok teda má 40. výročie!

Dietlovi, ktorý v tom čase už mal za sebou úspešné seriály Eliška a jej rod (1966) alebo Byli jednou dva písaři (1972), sa podarilo napriek dobovým obmedzeniam vytvoriť dielo, ktoré publikum dodnes neomrzelo. Až na výnimky ako schôdza zväzu mládeže alebo zmienky o funkcionároch sa vyhýbal ideológii, narozdiel napríklad od jeho Muža na radnici (1976) či Okresu na severe (1981). Do centra pozornosti sa tak dostali medziľudské vzťahy, ktoré na televíznych divákov zaberajú bez ohľadu na panujúce pomery.

Seriál sa začal rodiť v máji 1976, Dietl kvôli nemu dokonca odišiel na týždeň na skusy do mosteckej nemocnice. Počas písania na radu manželky Magdalény opustil hlavný námet – milostný príbeh medzi lekárkou a hokejistom – a seriál zaľudnil výraznými postavami. K tým patrí prostoreký doktor Štrosmajer, ktorého Dietl písal priamo na telo Milošovi Kopeckému. Niektoré doktorove výroky, napríklad veta „keby hlúposť nadnášala, vy by ste tu poletovala ako holubička“, vstúpili do bežnej reči.

Záber zo seriálu Nemocnica na okraji mesta - na... Foto: Česká televize
Záber zo seriálu Nemocnica na okraji mesta Záber zo seriálu Nemocnica na okraji mesta - na snímke Iva Janžurová a Josef Abrhám.

Štrosmajerův predobraz, výborného operatéra, ktorý si ale nebral servítky pred ústa, vraj Jaroslav Dietl stretol osobne na chodbách nemocnice v Moste. Rolu primára Sovu, ktorého nakoniec v seriáli stvárnil slovenský herec Ladislav Chudík, zamýšľal Dietl pôvodne pre niekoho iného. „Bol to môj dávny sen, napísať veľkú úlohu pre Karla Högra a bol som naozaj šťastný, keď úlohu prijal,“ povedal pred premiérou seriálu v Slobodnom slove. Höger dokonca začal natáčať, v máji 1977 ale náhle zomrel.

Tvorcovia museli riešiť, čo s Nemocnicou ďalej – a riešenie sa našlo práve v až aristokraticky pôsobiacom Chudíkovi. „Všetci tým boli takí zaskočení, že mali pocit, že nakrúcanie už pokračovať nebude. Režisér Dudek navyše Högera miloval rovnako ako ja Seiferta,“ opísal svoje obavy zo vstupu do seriálu Chudík, pre ktorého sa ale nakoniec primár Sova stal, aspoň v očiach českých divákov, životnou rolou. Jeho výkon bol taký presvedčivý, že ľudia herca dokonca zastavovali na ulici a žiadali lekárske rady.

Veľkú popularitu seriál priniesol tiež ďalším hercom, napríklad Eliške Balzerovej v úlohe mladej doktorky Čeňkovej, Josefovi Abrhámovi ako prelietavému doktorovi Blažejovi alebo Ive Janžurovej, ktoré hrala pedantskú sestru Huňkovú, ktorej patril Kopeckého výrok o lietaní. Obľubu u divákov si Nemocnica získala aj vďaka vykresleniu medziľudských vzťahov, nechýbal ani častý motív Dietlových seriálov – konflikt výnimočného a tvrdohlavého hrdinu, ktorému hádže polená pod nohy intrigán a pätolizač.

Jaroslav Dietl najprv napísal a režisér Jaroslav Dudek nakrútil 13 dielov Nemocnice na kraji mesta, už čoskoro ale bolo jasné, že diváci túžia po nových osudoch obľúbených hrdinov. Seriál uspel aj v zahraničí, najmä v západnom Nemecku.

Hviezdu spravil seriál Nemocnica na okraji... Foto: Robert Huttner
film zeny v pokuseni, eliska balzerova Hviezdu spravil seriál Nemocnica na okraji mesta aj z herečky Elišky Balzerovej.

Pre pokračovanie natáčania dokonca nemeckí koproducenti vybavili televízne štúdio na Kavčích horách špičkovými kamerami. Tri roky po premiére prvej série nakoniec pribudlo ďalších sedem dielov, ktoré sa na obrazovkách prvýkrát objavili na jeseň 1981.

Po Dietlovej smrti v roku 1985 to dlho vyzeralo, že žiadne ďalšie pokračovanie Nemocnice na okraji mesta už nebude. Až koncom 90. rokov dala Magdalena Dietlová súhlas s prípravou nových dielov, ktoré sa po mnohých peripetiách objavili v Českej televízii (jednu dobu nakrúcanie pripravovala i televízia Nova).

Nové série – každá s 13 epizódami – dostali podtituly Po dvadsiatich rokoch (2003) a Nové osudy (2008). Podľa kritikov však ani jedno z pokračovaní nedosiahlo kvalít pôvodného Dietlovho scenára.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #jubileum #Ladislav Chudík #Nemocnica na okraji mesta #jubileá hviezd #Miloš Kopecký #Jaroslav Dietl

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...