Obeť Halloweenu aj Arnoldova akčná manželka: Slávna diva oslavuje 60!

Americká herečka Jamie Lee Curtis na striebornom plátne zažiarila v celom rade filmov ako Halloween, Hmla, Ryba menom Wanda, Navždy mladý, Pravdivé lži alebo Medzi nami dievčatami. Dcéra slávneho hereckého páru sa vo štvrtok 22. novembra dožíva 60. rokov.

22.11.2018 12:00
debata (1)
Herečka Jamie Lee Curtis na premiére filmu... Foto: SITA/AP, Chris Pizzello
Herečka Jamie Lee Curtis na premiére filmu Halloween v Los Angeles. Herečka Jamie Lee Curtis na premiére filmu Halloween v Los Angeles.

Jamie Lee Curtis sa narodila 22. novembra 1958 v Los Angeles do hereckej rodiny. Jej matku Janet Leighovú si diváci pamätajú zo slávnej sprchovej scény v Hitchcockovom horore Psycho. Otec, herec Tony Curtis, patril takisto k najznámejším americkým hercom (hral napríklad v komédii Niekto to rád horúce) a po svojej matke mal aj slovenské korene.

Rodičia sa po niekoľkých rokoch rozviedli a o Lee sa starala matka. Z dievčaťa čoskoro vyrástla dlhonohá kráska, ktorá sa rozhodla napriek maminým výhradám pre hereckú dráhu.

Herečka Jamie Lee Curtis v kreácii Stella...
Herečka Jamie Lee Curtis.
+12Na akcii sa objavila aj herečka Jamie Lee Curtis.

Curtis študovala na Choate School v Connecticute a na University of the Pacific v kalifornskom Stocktone, kde absolvovala právo a dramatické umenie. Profesionálnu hereckú kariéru začala úlohou v sitcome Anything but Love (Čokoľvek len nie lásku, 1989–1992), za ktorý dostala Zlatý glóbus.

Pred filmovou kamerou debutovala v úlohe školáčky Laurie, ktorú prenasladuje maniak, v horore Halloween: Predvečer sviatku Všetkých svätých (1978) a o dva roky neskôr i v Halloween 2 (1981). Zahrala si v mysterióznej snímke The Fog (Hmla, 1980) a v horore Terror train (Vlak hrôzy, 1980).

Zásadným obratom v jej umeleckej kariére bola rola energickej dobrosrdečnej prostitútky Ophelie, za ktorú získala v komédii Trading Places (Zámena, 1983) cenu BAFTA 1983. Inak zapôsobila v melodráme Dominick a Eugene (1988), kde sa vžila do úlohy milej a citlivej študentky medicíny Jennifer, priateľky staršieho kolegu, ktorý sa stará o svojho retardovaného brata (Tom Hulce).

zväčšiť Zľava Judy Greer a Jamie Lee Curtis vo filme... Foto: Cinemart
Halloween Zľava Judy Greer a Jamie Lee Curtis vo filme Halloween.

V roku 1988 získala popularitu úlohou sarkastickej potvory vo skvelej zločineckej crazy komédii Ryba menom Vanda. Po jej boku ako hlavný predstaviteľ zažiaril montypythonovský komik John Cleese, ktorý k filmu napísal scenár a podieľal sa aj na réžii (spolu s Charlesom Chrichtonom).

Nasledoval rodinný film My Girl (Moja prvá láska, 1991). Kiná obletela aj snímka True Lies (Pravdivé lži, 1994). Zvláštny agent Harry Tasker (Arnold Schwarzenegger) vedie dvojitý život, pracuje ako medzinárodný špión pre vládnu organizáciu najvyššieho utajenia, ale jeho žena Helen v podaní Jamie Lee Curtisovej už pätnásť rokov verí, že má za muža obyčajného nudného obchodníka s počítačmi. Práve ona neskôr nečakane okorení príbeh.

V roku 1999 Curtis uvažovala o prípadnej kandidatúre na post prezidentky USA. Politiku však opäť vymenila za strieborné plátno. Svojho času šokovala svoje okolie vyhlásením, že úloha v komédii Christmas with the Kranks (Vianoce naruby, 2004) s Timom Allenom je jej poslednou. Dôvodom boli rodinné problémy. Jamie Lee Curtis a jej manžel Christopher Haden-Guest sa rozhodli pre adopciu dcéry a syna keď zistili, že nemôžu mať vlastné deti.

Herečka Jamie Lee Curtis a jej dcéra Annie na... Foto: SHUTTERSTOCK
tragický rok módy 2003 - Jamie Lee Curtis Herečka Jamie Lee Curtis a jej dcéra Annie na zábere z roku 2003.

Napriek vyjadreniam o ukončení kariéry nakrúca filmová hviezda naďalej. Z posledných filmov za zmienku stojí nová verzia Halloweenu. V nej sa vrátila herečka v postave Laurie, no tentoraz už ako prešedivelá dáma bojuje s temnou minulosťou a je pripravená zabiť beštiálneho vraha, ktorý jej spôsobil životnú traumu.

Keď sa herečky po premietaní filmu na filmovom festivale v Toronte spýtali, čoho sa bojí v skutočnosti, odpovedala: „Ako viete, aj život je trochu strašidelný. Žijem v Amerike a som vystrašená každý deň.“ Jamie Lee Curtisová patrí k tvrdým kritikom prezidenta Donalda Trumpa, ktorého v médiách aj na twitteri častuje nelichotivými výrazmi.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #jubileum #Halloween #šesťdesiatka #Jamie Lee Curtis

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...