Na hercoch poznať, ak majú ťažšiu skúsenosť s alkoholom, tvrdí Svátek

Od štvrtka je aj v slovenských kinách novinka, film Úsmevy smutných mužov. Režisér Dan Svátek vzal hercov do psychiatrickej liečebne, kde strávili týždeň.

24.11.2018 15:00
162483276 David Švehlík (vľavo) a Jaroslav Dušek Foto:
Herci David Švehlík (vľavo) a Jaroslav Dušek na zábere z filmu Úsmevy smutných mužov.
debata

Urobili tak, aby zistili ako fungujú pacienti závislí od alkoholu, zažili chod zariadenia – budíček, rozcvičku, terapie. „Veľa hercov s tým už skúsenosť malo,“ prezradil Svátek.

„Bola to jedna z priorít, chcel som obsadiť hercov, ktorí už nejakú skúsenosť s pitím a liečením malo, čo nie je prípad Davida (pozn.red.: hlavný hrdina v podaní Davida Švehlíka). Na hercoch to poznať, keď má niekto ťažšiu skúsenosť s alkoholom, podpísalo sa to na vizáži, v očiach,“ konštatoval Svátek.

„Popíjanie je našou národnou tradíciou. Pitie a dokonca aj pobyt v liečebni prináša veľa komických situácií, bohužiaľ, to tiež často zle končí,“ dodal tiež.

Tému alkoholizmu už v českej kinematografii spracovali tvorcovia filmov ako Dobří holuby se vracejí (1988) či Rok ďábla (2002). „Tých filmov je viac, ale máme pocit, že ten náš je videný očami súčasného človeka. Chceli sme to poňať po novom. Nemali sme pocit, že téma alkoholu je vyčerpaná, problém alkoholu je a asi dlho bude,“ povedal Svátek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #psychiatria #alkohol #liečba #závislosť #Dan Svátek

+ Zvoľte si vhodnú starostlivosť pre vašu pokožku, nepoužívajte hocičo.
Zvážte oblečenie aké nakupujete, môžete sa...

+ Pravidelné cvičenie zvýši vašu energiu a životný elán.
Osobný rozvoj vám otvorí dvere k novým príležitostiam....