Oslavuje 65, hádal by jej ich však málokto! Basinger má Oscara aj sexepíl

Do filmového sveta katapultovala americkú herečku Kim Basingerovú postava krehkej Elizabeth v erotickej snímke 9 a 1/2 týždňa z roku 1986. Hollywoodska herečka má na svojom konte vyše 30 filmov najrôznejších žánrov a navyše je majiteľkou Oscara.

08.12.2018 10:00
debata (5)
Kim Basinger na filmovej premiére v Los... Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
LA Premiere of "The Nice Guys" - Arrivals Kim Basinger na filmovej premiére v Los Angeles. Archívny záber.

Prestížne ocenenie získala v roku 1998 za svoj výkon vo vedľajšej úlohe exkluzívnej prostitútky Lynn Brackenovej v policajnej retrosnímke L.A. Utajené skutočnosti. V sobotu 8. decembra má herečka 65 rokov.

Kim Basinger sa narodila 8. decembra 1953 v meste Athens v americkom štáte Georgia. Krásu a umelecký talent zdedila po svojej matke, ktorá bola tanečnica. Naopak, po otcovi dostala do vienka hudobné vlohy.

Herečka Kim Basinger a jej maskulínny imidž.
Herečka Kim Basinger na premiére filmu Grudge...
+6Herečka Kim Basinger na archívnom zábere z roku...

Ako sedemnásťročná zvíťazila na súťaži krásy Junior Miss Georgia, čo jej umožnilo preniknúť do sveta módy. Vyrazila do New Yorku a venovala sa modelingu. Osudnou sa jej stala titulná fotografia v magazíne Playboy. Popri práci modelky študovala herectvo na Neighborhood Playhouse.

Sen o hviezdnej kariére sa budúcej herečke začal napĺňať až v roku 1976. Vtedy získala prvú malú rolu v televíznom seriáli Gemini Man (1976). Po niekoľkých ďalších menších úlohách sa objavila v televíznom filme a seriáli Dog and Cat (1977) o dvojici policajtov, kde si zahrala už jednu z hlavných úloh.

Pred svojou tridsiatkou debutovala vo filme Hard Country (1981) a krátko nato zažiarila v snímke Never Say Never Again (Nikdy nehovor nikdy, 1983), kde úlohu šarmantného agenta Jej Veličenstva stvárnil Sean Connery.

Mickey Rourke a Kim Basinger vo filme Deväť a... Foto: MGM
Mickey Rourke a Kim Basinger Mickey Rourke a Kim Basinger vo filme Deväť a pol týždňa (1986).

Sexuálnym symbolom Ameriky i hviezdou prvej veľkosti sa Basinger stala po premiére erotického thrilleru Nine 1/2 Weeks (9 a 1/2 týždňa, 1986). V úlohe mladého zvodcu sa predstavil americký herec Mickey Rourke.

Film, ktorý vsadil najmä na pôvaby hlavnej predstaviteľky sa stal veľkým filmovým hitom. „Že som sexy, musím predstierať,“ uviedla herečka v tom čase pre americký magazín Vanity Fair. „Nikdy som nedokázala byť pravou žena pre mužov, ktorí milujú čistú zvýraznenú ženskosť. Uprednostňujem prirodzenosť,“ prezradila Basinger.

S Jackom Nicholsonom, ktorý sa dokonale zhostil úlohy zloducha, si herečka zahrala v snímke Batman (1989) v réžii Tima Burtona. Ďalšími filmovými partnermi Basingerovej boli také hviezdy ako ako Robert Redford, Richard Gere, Bruce Willis, Brad Pitt či Alec Baldwin. Za posledného z nich sa vydala v roku 1990 a spolu s Baldvinom patrili medzi najslávnejšie herecké páry Hollywoodu. Manželstvo vydržalo 11 rokov a skončilo sa neslávne, rozvodom.

Herečka Kim Basinger na archívnom zábere. Foto: SITA/AP, Evan Agostini
Kim Basinger Herečka Kim Basinger na archívnom zábere.

Neskôr herečka zažiarila v úlohe luxusnej prostitútky Lynn v thrilleri L. A. Confidential (L.A. Utajené skutočnosti, 1997). Film bol ocenený dvoma Oscarmi, jedného z nich získala práve Kim Basinger.

Po senzácii v podobe Oscara herečka výraznejšie ponuky nedostávala. Situácia sa zmenila až v roku 2004, keď sa na filmovú hviezdu opäť usmialo šťastie a prijala hlavnú rolu v snímke The Door in the Floor (Dvere v podlahe) nakrútenej podľa románu Johna Irvinga. Kritika ocenila jej strhujúci herecký výkon po boku Jeffa Bridgesa. Ďalšie ponuky na spolupráci sa začali hrnúť.

Do dnešných dní okrem filmovania pózuje pre módne časopisy, prípadne sa stáva tvárou luxusných značiek oblečenia. Pôvab po matke zdedila aj jej dcéra Ireland, ktorá je úspešnou modelkou.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #film #Oscar #rola #Kim Basinger #jubileá hviezd

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...