Zlata Adamovská pre Pravdu: Vo filme mi žiadna výrazná rola neutiekla

Herečka Zlata Adamovská sa vracia na filmové plátna po niekoľkoročnej prestávke. Zahrala si v novej českej komédii Ženy v behu, ktorú režíroval aj napísal Martin Horský.

30.01.2019 00:00
Zlata Adamovská Foto:
V novej českej komédii Ženy v behu sa pred kamery vracia aj Zlata Adamovská.
debata

Pre Pravdu porozprávala, ako sa vyrovnala s fyzickými výzvami nakrúcania aj o tom, čo pre ňu znamená popularita či záujem filmárov. Novinka prichádza do slovenských kín vo štvrtok.

Komédia je žáner, ktorý českí filmári produkujú azda najčastejšie. Prečo myslíte, že to tak je? A čo robí komédiu dobrou?

Tak neviem, či je to otázka, na ktorú dokážem odpovedať. Pravdepodobne to bude dopytom po tomto žánri. Česi komédie milujú. A máme v nich tradíciu. Sama mám rada napríklad filmy Pane, vy jste vdova, Což takhle dát si špenát alebo S tebou ma baví svet. Základom dobrej komédie je určite scenár. Komédia je tak trochu matematika, musí sa vedieť pracovať s dialógmi a doviesť ich k pointe. A potom je určite dôležité dobré herecké obsadenie.

V novinke Ženy v behu sa stretlo hneď niekoľko výrazných ženských tvárí, zástupkýň rozličných generácií. Je pre herečku zaujímavejšie vytvárať interakcie pred kamerou s rovnakým pohlavím?

Hybnou silou drámy je vždy konflikt a je jedno akého partnera vám scenár pridelí. Dôležité je, aby to bol dobrý herec. V tomto ohľade som tentoraz mala šťastie.

Vo filme Ženy v behu si zahral aj fešný syn...
Nová česká komédia Ženy v behu bude lákať...
+3Zľava: Vladimír Polívka, Zlata Adamovská,...

Témou filmu je rodina, vzťahy a to všetko sa odohráva na pozadí športovej témy a výzvy prekonať seba samého. Museli ste sa aj vy prekonávať pri nakrúcaní?

Behanie vo filme naozaj nebola sranda, a to aj preto, že sa natáčalo v horúcom lete a my sme doslova lapali po dychu. Moje filmové dcéry boli mladšie o 20 až 35 rokov a museli sme zvládnuť rovnaké bežecké porcie. Dievčatá však boli veľmi ohľaduplné a nenechali ma v štichu. Všetky kolegyne so mnou držali tempo. Iný extrém ma stretol pri nakrúcaní filmu Anjelské oči. Tam sme s Josefom Abrhámom museli v zábere spadnúť z loďky, z ktorej sme pohľadom obdivovali nočný ohňostroj. Lenže v ten deň sa strašne ochladilo na 10 stupňov a rieka Berounka nebola o nič teplejšia. Padala som do nej v kostýme celkom štyrikrát a keď už som mala pocit, že je hotovo, pán režisér Klein zavelil: Ešte zostaňte vo vode, urobíme si bližšie zábery. Hrôza. Napriek tomu na tento film spomínam rada.

Dnes sa mnoho ľudí snaží udržiavať fit, veľkou premennou sa stal kult tela – či už vo vzťahoch, v postavení, nejakej prestíži ľudí. Čo si o tom myslíte?

Je určite fajn, keď sa ľudia snažia byť v kondícii a starajú sa o svoje zdravie. Ale nič sa nemá preháňať. To, že budem štíhly a svalnatý, mi predsa úspech nezaručí. Ľudí posudzujem skôr podľa toho, čo majú v hlave a ako s tým zaobchádzajú. Forma víťaziaca nad obsahom ma nikdy nelákala.

Ako vnímate dôležitosť fyzickej stránky u seba samej – či už ako ženy alebo ako herečky?

Snažím sa byť fit, to áno. Ale zároveň si čím ďalej tým viac uvedomujem nutnosť odpočinku. Vždy som sa snažila byť ženou, ktorá je upravená, dbá na seba a svoju ženskosť, ale ak treba, dokážem to všetko zahodiť pre rolu, ktorá to vyžaduje. V súčasnej dobe napríklad v úlohe Annie v predstavení Misery v Štúdiu DVA. Tá úloha má všetko len nie ženský sexepíl.

zväčšiť Zľava: Vladimír Polívka, Zlata Adamovská,... Foto: CinemArt SK
Vladimír Polívka, Zlata Adamovská, Tereza Kostková, Veronika Kubařová a Jenovéfa Boková Zľava: Vladimír Polívka, Zlata Adamovská, Tereza Kostková, Veronika Kubařová a Jenovéfa Boková.

Vo filme stvárňujete matku niekoľkých dcér, stmeľujete rodinu. V súkromí ste tiež matkou dcéry (aj syna). Je vám vlastná rodičovská intuícia, ktorú ukazuje aj vaša postava?

Myslím, že áno. Moje deti sú síce dospelé, ale už po hlase v telefóne spoznám, či sa niečo deje. Ale snažím sa mojim deťom do života nehovoriť. Len v prípade, že ma požiadajú o radu alebo pomoc. To nastúpim v plnej zbroji.

Ako vnímate dnešnú výchovu detí a vzťahy medzi rodičmi a nimi. Vnímate nejaký zásadný rozdiel, ak sa obzriete späť?

Nemám veľmi rada benevolentnú výchovu. Deťom sa majú dať jasné mantinely. Lenže keď som po mojich deťoch chcela niečo direktívne, tak som neuspela. Najlepšie asi funguje vzor rodiny, v ktorej dieťa vyrastá. Vidí ako sa rodičia správajú, čomu sa smejú, čomu hovoria nie a aké uznávajú hodnoty, ako sú morálni, citliví a tak ďalej.

Ženy v behu sú pre vás prvým celovečerným filmom po niekoľkoročnej pauze – bola dobrovoľná, alebo ste ako herečka museli čeliť aj tomu, že chvíľami boli populárnejšie iné kolegyne?

To tak v našom povolaní chodí. Herec je závislý na ponuke a tiež na potrebe konkrétneho typu. Mala som ponuky skôr na televízne projekty. Neprekáža mi to. V seriáloch Vyprávěj, Kriminálka Anděl alebo v Sanitke 2 to pre mňa boli zaujímavé rozličné role. Natočila som nejaké rozprávky, mám stále dosť práce v dabingu a najmä v divadle. Myslím, že vo filme mi žiadna výrazná rola neutiekla.

Užili ste si pomerne veľkú dávku záujmu verejnosti, patríte k ikonám jednej generácie – čo z toho vás dnes teší najviac? Máte nejakú radu pre mladšie kolegyne, ktoré kráčajú vo vašich šľapajach.

Nerada dávam rady. Každý nech si svoj boj vybojuje sám. Ja viem, že „bez práce nie sú koláče“ a že „nie je nič staršie než včerajší úspech“. Podľa toho sa riadim a radujem sa z toho, že mám stále zaujímavú prácu a že mám mojich divákov, ktorí mi držia palce a tešia sa so mnou z mojich úspechov. Za to im ďakujem, aj pre nich svoju prácu robím. A rada.

Ako to vyzeralo na premiére komédie Ženy v behu? Pozrite si video TV Pravda
Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #herectvo #rodina #výchova #matka #komédia #intuícia #Ženy v behu #Zlata Adamovská

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...