Nevie šoférovať, ale hrá parádne! Bardem oslavuje 50-ku, takto sa zmenil

Je pokladaný za jedného z najpríťažlivejších mužov planéty. Urastený Španiel Javier Bardem zahrá vášnivých latino milencov aj chladných psychopatov.

28.02.2019 00:00
debata
Herec Javier Bardem ako psychopatický vrah... Foto: SITA/AP, Richard Foreman
Javier Bardem Herec Javier Bardem ako psychopatický vrah Anton v snímke Táta krajina nie je pre starých z roku 2007.

Oscara získal ako prvý španielsky herec za rolu v thrileri bratov Coenovcov Táto krajina nie je pre starých – jeho psychopatický Anton Chigurh je jedným z najmrazivejších darebákov filmových dejín. A s hereckou hviezdou Penélope Cruzovou tvoria slávny manželský pár. V piatok 1. marca Bardem oslávi 50 rokov.

Javier Ángel Encinas Bardem pochádza z Las Palmas na Kanárskych ostrovoch, jeho rodina sa filmárčine, väčšinou priamo herectvu, venuje od úsvitu celuloidových dejín. On sám odohral prvú miniroličku už ako šesťročný.

Herec Javier Bardem na zábere z roku 1992 vo...
Herec Javier Bardem na zábere z roku 2004 vo...
+21Herec Javier Bardem na zábere z roku 2004 vo...

Mihol sa aj v niekoľkých seriáloch, potom koketoval s maliarstvom a športom. Študoval na madridskej Škole umenia a remesiel, pretože sa chcel stať maliarom, ale štúdium nedokončil. Vystriedal rôzne zamestnania, od vyhadzovača po striptéra. Tiež bol členom juniorského národného tímu v ragby a vystupoval s kočovným divadelným súborom po celom Španielsku.

V roku 1992 sa v bizarnej, horko sexuálnej komédii Bigasa Lunu Šunka, šunka objavil Bardem v úlohe sexi svalovca Raúla: práve tu sa zišiel s vtedy tiež začínajúcou Penélope Cruzovou, a vytvorili častý herecký pár, medzi inými napríklad vo vzťahovej dramédii Woodyho Allena s názvom Vicky Cristina Barcelona (2008) či naposledy sa objavili spoločne v snímke Všetci to vedia, ktorú režíroval iránsky režíser Asghar Farhadi. Bola to však práve Vicky Cristina Barcelona, pri ktorej sa zblížili aj v osobnom živote, o dva roky neskôr sa vzali.

Manželia Penelope Cruz a Javier Bardem spoločne... Foto: SITA/AP, Joel Ryan
Penelope Cruz a Javier Bardem Manželia Penelope Cruz a Javier Bardem spoločne predstavili v Benátkach film Loving Pablo.

V snahe nespadnúť do škatuľky pohľadných svalovcov Bardem odmietol niekoľko podobných rolí. Z dvadsiatky jeho španielskych snímok vyniká jeho policajt David, ktorý po ťažkom zranení zostane pripútaný na invalidnom vozíku, v psychologickej dráme Pedra Almodóvara Na dno vášne (1997). V tomto filme si zahrala aj jeho matka Pilar.

V jeho filmografii vyčnieva aj Volanie mora z roku 2004 v réžii Alejandra Amenábara – skutočný príbeh Ramóna Sampedra, muža, ktorý ochrnul po nešťastnom skoku do vody a ktorý viac ako štvrť storočia žiada úrady o eutanázii.

Penélope Cruzová a Javier Bardem vo filme... Foto: TIFF
Javier Bardem Penélope Cruz Všetci to vedia Penélope Cruzová a Javier Bardem vo filme Asghara Farhadiho Všetci to vedia.

V roku 2000 vyniesla Bardema medzi svetovú hereckú elitu dráma Kým sa zotmie o homosexuálnom kubánskom básnikovi Reinaldovi Airenasovi. Vďaka nemu sa stal prvým španielskym hercom s oscarovou nomináciou. O dva roky neskôr si zahral v režisérskom debute Johna Malkovicha Tanečník zhora. A objavil sa aj v Goyových prízrakoch (2006) Miloša Formana.

Oscara za rolu zabijaka vo filmovej adaptácii knihy Táto krajina nie je pre starých (2007) bratov Coenovcov venoval svojej matke, Pilar, ktorú priviedol so sebou na ceremoniál. Na konci svojej ďakovnej reči jej povedal v španielčine: „Mami, toto je pre teba, pre tvoje vnúčatá, pre tvojich rodičov, Rafaela a Matildu, je to pre hercov v Španielsku, ktorí podobne ako ty vniesli do nášho povolania dôstojnosť a hrdosť. Je to pre Španielsko a pre vás všetkých.“

Herec Javier Bardem so soškou Oscara za výkon... Foto: SITA/AP, Kevork Djansezian
Herec Javier Bardem so soškou Oscara za výkon vo filme Táto krajina nie je pre starých. V roku 2008. Herec Javier Bardem so soškou Oscara za výkon vo filme Táto krajina nie je pre starých. V roku 2008.

V tom istom roku si Javier zahral aj vo filmovom spracovaní knihy Gabriela Garcíu Márqueza Láska v čase cholery režiséra Mikea Newella. Tretiu nomináciu na Oscara mu priniesla rola v snímke Biutiful v roku 2011, ktorý režíroval Mexičan Alejandro González Iñárritu. Bardem sa vyjadril, že úloha Uxbala, ktorý bilancuje vlastný život, pre neho bola najprospešnejšia a najnáročnejšia zo všetkých, ktoré doteraz stvárnil.

Bardem je fanúšikom metalu, obzvlášť skupiny AC/DC. Zaujímavosťou je, že nevlastní vodičský preukaz a za volant sadá len vo filmoch. V ankete britského časopisu pre mužov GQ ho v roku 2011 vyhodnotili ako najlepšie oblečeného muža planéty.

debata chyba
Viac na túto tému: #herectvo #kariéra #Javier Bardem #oslava #Oscar #Päťdesiat #jubileá hviezd

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...