Ako Hanzlíkova láska očarila v legendárnej Sanitke! Zlata Adamovská má 60

Už ako dvadsaťročná dostávala úlohy vo filme a v televízii. Obľúbenou sa stala v 80. rokoch 20. storočia vďaka seriálu Sanitka z prostredia záchrannej služby v Prahe. Herečka Zlata Adamovská oslavuje 9. marca okrúhle 60. narodeniny.

09.03.2019 12:00
Zlata Adamovská Foto:
Zlata Adamovská v seriáli Sanitka (1984).
debata

Zlata Adamovská sa narodila 9. marca 1959 v Prahe. Už od základnej školy snívala o dráhe herečky. V 15 rokoch ju prijali na konzervatórium a už vtedy začala získavať prvé herecké skúsenosti. Objavila sa vo filme Karla Kachyňu Robinsonka (1974), a tiež ako rádová sestra v seriáli 30 prípadov majora Zemana. Nasledovala rozprávka Václava Vorlíčka Princ a Večernice (1978) a v tom istom roku tiež jedna z najoceňovanejších úloh zo začiatkov jej hereckej kariéry, postava Nadi vo filme Mladý muž a biela veľryba, ktorý nakrútil Jaromil Jireš podľa románovej predlohy Vladimíra Párala.

Ten istý režisér obsadil Zlatu Adamovskú aj do svojej divácky obľúbenej komédie Causa Králík, kde stvárnila sekretárku po boku Miloša Kopeckého v úlohe advokáta. V roku 1979 hrala aj v ďalšom filme Karla Kachyňu Láska mezi kapkami deště. V roku 1984 vtedy len 25-ročná herečka získala širokú divácku popularitu vďaka seriálu Sanitka, ktorý podľa scenára Jiřího Hubača nakrútil režisér Jiří Adamec. Účinkovala aj v slovenskom filme Iná láska Dušana Trančíka (1985).

V novej českej komédii Ženy v behu sa pred... Foto: CinemArt SK
Zlata Adamovská V novej českej komédii Ženy v behu sa pred kamery vracia aj Zlata Adamovská.

Pre veľkú vyťaženosť v televízii a vo filme sa Zlatá Adamovská v divadle objavovala spočiatku len ako hosťujúca herečka. Vystupovala predovšetkým v Divadle Na Vinohradoch, v Realistickom divadle či v Divadle Jiřího Wolkera. Stály angažmán prijala až v roku 1986, keď sa stala členkou Mestských divadiel pražských. Účinkovala napríklad v predstaveniach Svätá rodina či Sklenený zverinec. V roku 1990 prešla do vinohradského divadla, kde hrala v inscenáciách ako Večer trojkráľový od Williama Shakespeara, či Sto rokov samoty podľa slávneho románu Gabriela Márqueza.

Herečka Zlata Adamovská a jej manžel Petr... Foto: TV NOVA
Zlata Adamovská a jej manžel Petr Štěpánek Herečka Zlata Adamovská a jej manžel Petr Štěpánek na zábere zo seriálu Ordinácia v ružovej záhrade. Vzali sa aj v súkromí.

Režisér Dušan Klein obsadil Zlatu Adamovskú do svojho detektívneho seriálu Hříchy pro pátera Knoxe nakrúteného v roku 1992. Vytvorila v ňom postavu barovej speváčky, ktorá sa však na vlastnú päsť púšťa aj do riešenia kriminálnych prípadov. A práve Dušan Klein tiež poskytol obľúbenej herečke príležitosť v trpkej komédii Andělské oči (1994).

Zlata Adamovská bodovala u divákov ako madam Champsboisy v televíznom spracovaní známej hry Georgesa Feydeaua Chrobák v hlave, ktorú v roku 2002 nakrútil Zdeněk Zelenka. Objavila sa v ďalšom sfilmovanom diele Vladimíra Párala Milenci a vrazi (Viktor Polesný 2004), či v komédii Probudím sa včera (Miloslav Šmídmajer, 2012).

Zlata Adamovská a už zosnulá herečka Jana... Foto: Marie Krbová
43 UNGELT Na uteku P9760303 Zlata Adamovská a už zosnulá herečka Jana Štěpánková v inscenácii Na úteku.

V posledných rokoch sa herečka upísala divácky obľúbenému seriálu Ordinácia v ružovej záhrade. Nemohla tiež chýbať v pokračovaní Sanitky, ktoré v roku 2013 nakrútil Filip Renč. Nedávno sa do kín dostál film Ženy v běhu, v ktorom režisér Martin Horský zveril hlavnú rolu práve Zlate Adamovskej. „Behanie vo filme naozaj nebola sranda, a to aj preto, že sa natáčalo v horúcom lete a my sme doslova lapali po dychu. Moje filmové dcéry boli mladšie o 20 až 35 rokov a museli sme zvládnuť rovnaké bežecké porcie. Dievčatá však boli veľmi ohľaduplné a nenechali ma v štichu,“ povedala pre Pravdu.

Adamovská patrila medzi najkrajšie herečky českého filmu. Z charizmy nič nestráca ani dnes. „Snažím sa byť fit, to áno. Ale zároveň si čím ďalej tým viac uvedomujem nutnosť odpočinku. Vždy som sa snažila byť ženou, ktorá je upravená, dbá na seba a svoju ženskosť, ale ak treba, dokážem to všetko zahodiť pre rolu, ktorá to vyžaduje,“ povedala pre Pravdu.

Zlata Adamovská sa prvý raz vydala za hudobníka a novinára Vadima Petrova, no rozviedla sa s ním už ako 23-ročná. Jej druhým manželom bol známy český publicista a neskôr aj politik Radek John. Majú spolu dcéru Barboru a syna Petra. Tretím manželom Adamovskej je jej herecký kolega Petr Štěpánek.

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Sanitka #Ženy v behu #Zlata Adamovská

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...