Umenie byť ženou má novú podobu: Muži v ženských šatách zabávajú svet!

Málokto by pred rokmi predpovedal, že novým televíznym fenoménom sa stanú práve muži v ženských šatách. Z vyhlásených amerických klubov sa presunuli pred kamery a dostali priestor v mainstreame.

03.05.2019 10:00
debata
Drag Queen Violet Chachki počas vystúpenia v... Foto: LUXXXER/VOSS EVENTS
Drag Queen Violet Chachki počas vystúpenia v rámci Werq the World Tour. Drag Queen Violet Chachki počas vystúpenia v rámci Werq the World Tour.

Stovky fanúšikov, nadšený pokrik aj ohlušujúci potlesk – presne tak vyzerala nedávna návšteva skupiny slávnych kráľovien štýlu drag vo Viedni. Metropola Rakúska sa stala zastávkou v rámci svetového turné Werq the World Tour pod záštitou známeho Ru Paula. Jeho osobne sa diváci nedočkali (vystúpenia v ženskom kostýme na verejnosti – s výnimkou svojej šou – absolvuje už len sporadicky).

Stretnutie s najznámejšími mužskými zabávačmi súčasnosti, ktorí sa na pódiu menia na svoje dokonalé „ženské alter egá“, bolo však pre väčšinu divákov dostatočným zážitkom. Vidieť pôvabnú Violet Chachki s útlym driekom vrtiacu sa meter nad zemou počas tanečného čísla v štýle futuristickej burlesky alebo laškovať so zábavnou a pohotovou Asiou O'Hara, ktorá okrem ženských proporcií predvádza aj zmysel pre humor – máte pocit, že to nie je masová záležitosť? Posledné roky však vdýchli scéne drag šou nový dych a popularita, ktorá sa kedysi obmedzovala najmä na priestory amerických gay klubov, sa rozšírila do celého sveta.

Risk je zisk a tento sa vyplatil

Na začiatku toho celého bol nepochybne február roka 2009, keď televízia VH1 dala dôveru jednej z najznámejších osobností drag scény – už spomenutému Ru Paulovi. Etablovaný zabávač, ozdoba newyorských nočných klubov, spevák či herec, ktorého už úctyhodná dvojmetrová výška podporená ešte podpätkami predurčila na to, aby bol neprehliadnuteľný. Práve on sa rozhodol pred kamerami hľadať svoje „nástupkyne“ v šou Ru Paul Drag Race. Momentálne sa vysiela už jej jedenásta sezóna a program nezbiera len skvelé čísla sledovanosti, ale napríklad aj prestížne sošky Emmy.

Zľava:  Carson Kressley, Ross Mathews, Michelle... Foto: SITA/AP, Charles Sykes
Zľava: Carson Kressley, Ross Mathews, Michelle Visage a RuPaul si prevzali cenu EMMY aj v roku 2017. Zľava: Carson Kressley, Ross Mathews, Michelle Visage a RuPaul si prevzali cenu EMMY aj v roku 2017.

Žáner zábavných drag šou sa kedysi odohrával predovšetkým v priestoroch amerických gay podnikov, lenže liberalizácia a uvoľnenie atmosféry v Amerike začiatkom nového tisícročia nepochybne prispeli k tomu, že sa gay komunita dostávala viac do popredia. Hudobná televízia, ktorá musela nutne konkurovať svojim rivalom v segmente aj inak, ako len kolotočom starých či nových videoklipov, sa rozhodla pre riskantnú stávku.

Samozrejme, v úvode sa mohli niektorí diváci pozerať na zábavno-súťažnú reality šou, v ktorej sa predvádzajú muži v ženských šatách, ako na čosi kontroverzné. Ozvali sa aj hlasy o nevkuse, dokonca vulgárnosti. Lenže samotní účinkujúci veľmi rýchlo potvrdili, že nejde len o exotov, ktorí za každú cenu túžia stáť vo svetle reflektorov.

Od divadla cez operu až po nočný klub!

Slovíčko drag je aj podľa Wikipedie definované ako prezliekanie sa mužov (zvyčajne homosexuálne orientovaných) do ženských šiat – výlučne však za účelom zábavy. Nie je to súčasť ich každodennej identity, na ženy sa menia, aby bavili, aby svet spestrili, rozosmiali či dojali. Počiatky takzvaného cross-dresingu, teda prezliekania sa do šiat opačného pohlavia, siahajú do dávnych čias. Spájali sa s umením, ale aj s ľudovými rituálmi, muži v ženských šatách kedysi hrávali divadlo alebo napríklad spievali operu.

Jedna z víťaziek Ru Paul Drag Race Violet...
Kameron Michaels počas vystúpenia v šou Werq...
+9Kim Chi počas vystúpenia v šou Werq the World...

V modernej verzii títo „umelci“ dokážu takmer všetko. Tancujú alebo moderujú, hrajú aj zabávajú, šijú si vlastné kostýmy a líčia sa tak šikovne, že by im to mohla závidieť aj nejedna herečka či pop-star. A spev zvyčajne imitujú playbackom, ktorý ešte zvýrazňuje teatrálna mimika, pódiový tanec a gymnastické kreácie.

Televízna relácia Ru Paul Drag Race ukázala nový žáner zábavy – nie taký, kde sa smejete nad mužom v šatách, lebo vás zabáva lacnými vtipmi a svojou nedokonalosťou imitácie ženstva. Naopak, tu sa ženská podoba stáva idolom, modlou, miestom na dosahovanie občas až komiksovej dokonalosti s plnými perami, dlhými kaderami, ale aj so zvodnými bokmi a s mohutným dekoltom (môžu zaň vypchávky alebo protetické odevy, niekedy aj plastické operácie).

Za desať rokov na obrazovkách sa vďaka americkej televíznej šou svet drag kráľovien (alebo po anglicky lepšie znejúcich queens) ocitol v centre pozornosti širokej verejnosti. Vzniklo skutočné impérium, ktorého súčasťou sa stal napríklad zábavný veľtrh Drag-con. Milióny odberateľov majú instagramové profily či kanály jednotlivých účinkujúcich na Youtube. Poradenstvo od drag queens v líčení či móde prijímajú aj také renomované tituly ako Vogue a Elle a spájajú sa s nimi výrobcovia kozmetiky, parochní alebo šperkov. Muzikálové vystúpenia, ktoré mala možnosť zažiť susedná Viedeň či Praha, sú len ďalším potvrdením univerzálnosti toho, čo dokážu draq zabávači ponúkať.

zväčšiť Aj viedenskí či pražskí diváci budú môcť vidieť... Foto: VOSS EVENTS
Asia O´Hara. Aj viedenskí či pražskí diváci budú môcť vidieť drag queen menom Asia O'Hara.

V neposlednom rade však treba zdôrazniť aj pozitívny vplyv na vnímanie sveta menšín a ich priblíženie bežnému divákovi, obyčajnému človeku, či už je gay, alebo hetero. Osobné príbehy protagonistov na obrazovkách VH1 ukázali svet očami homosexuálov, ale tiež transsexuálov či transgender osôb. Otvorili problematiku náboženskej výchovy, odmietania v rodine či ťažkého vyrovnávania sa s inakosťou, ktoré môže viesť aj k drogám či psychickým problémom. Zároveň však poukázali na to, že talent a sny dokážu veci meniť k lepšiemu. A zabávať po celom svete bez rozdielu.

Ru Paul Drag Race má skvelé čísla sledovanosti, turné Werq the World Tour je v Európe úplne vypredané. S úspechom, ktorý dosiahli, sú otvorené dvere pre ďalšie tváre a podoby zábavy. Možno im dáte šancu aj vy.

Najslávnejšie tváre súčasnej drag scény

Slávny Ru Paul.

Ru Paul
Priekopník, všestranný umelec a absolútna tophviezda scény, ktorú zvyknú nazývať aj „mama Ru“. Paulovi sa prisudzuje podpora komunity a upretie pozornosti na umelecký a zábavný potenciál predstaviteľov drag žánru. Známy bol už pred populárnou šou na obrazovkách VH1, objavil sa v niekoľkých filmoch, nedávno nakrútil seriál a pravidelne vydáva aj vlastné tanečné nahrávky, roky je zaraďovaný medzi módne ikony. Majetok sa odhaduje na 7 miliónov dolárov.

Drag Queen Violet Chachki.

Violet Chachki
Víťaz siedmej série televíznej šou, ktorý mimo pódia funguje ako Jason Dardo, ohúril svet pódiovou prezentáciou s prienikom umenia burlesky s fetišistickými prvkami. Jeho vystúpenia patria k najsledovanejším práve pre vizuálny zážitok a tiež ženskú uveriteľnosť. Veľkú časť kostýmov si navrhuje sám, objavil sa napríklad aj ako modelka v reklame značky Prada.

Drag Queen Bianca del Rio.

Bianca Del Rio
Hviezda drsného pódiového humoru, v civile Roy Haylock, je víťazom šiestej série šou Ru Paul Drag Race. Vďaka svojmu pohotovému prejavu vystupuje vo vlastných šou, standupových skečoch a dokonca sa dočkal aj dvoch vlastných filmov Hurikán Bianca. Haylockov majetok sa momentálne odhaduje na 2 milióny amerických dolárov.

Drag Queen Shangela.

Shanghela
Nezameniteľný humor, tanečné schopnosti, opulentná prezentácia aj ostrý jazýček. To všetko sa skĺbi v mužovi menom Darius Pierce, ktorý sa prvýkrát objavil na obrazovke VH1 už v tretej sérii šou Ru Paul Drag Race. Odvtedy jeho popularita neklesá. Iba minulý rok sa objavil aj na veľkom plátne kín. V oceňovanej snímke Zrodila sa hviezda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #muži #žena #úspech #šou #zábava #kabaret #šoubiznis #Shangela #drag queen #Ru Paul #Violet Chachki

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...