Sme šťastný národ, nedajme sa otráviť politikou, vyhlasuje Tomáš Klus

Český pesničkár Tomáš Klus zverejnil videoklip k singlu Chátrám. K skladbe mladého umelca podľa jeho slov inšpirovalo súčasné spoločenské dianie.

14.07.2019 08:00
Tomáš Klus Foto: ,
Český spevák Tomáš Klus.
debata

Text piesne hovorí o pomyselnom dome, ktorého obyvatelia čoraz častejšie zabúdajú spolu hovoriť a ktorý chátra. „Skladba Chátrám vznikla pod vplyvom dojmov z demonštrácií, ktorých som sa zúčastnil a z ktorých mám dobrý pocit. Hlavne z toho, akí ľudia sa na nich stretávajú. Susedské vzťahy v tom našom Dome nie sú tak zlé, ako sa môže zdať na internete a v internetových diskusiách. Veľa ľudí je ohľaduplných a zaujíma sa o dianie na domových schôdzach, ktoré sú teraz zvolávané masovo. Keď som z jednej takej prišiel domov, tak som si sadol v skúšobni a napísal túto pieseň. Myslím si, že je skutočne potrebné, aby sme sa o náš Dom začali starať nielen tým, že budeme opravovať opadané omietky, ale predovšetkým by sme si mali ujasniť, ako má Dom vyzerať a čo má ľuďom, ktorí okolo neho chodia, povedať. A otvoriť dialóg na všetkých jeho poschodiach. Zdá sa mi, že sme Česi trochu zabudli na svoju úlohu, ktorú ako Česká republika a ako srdce Európy máme,“ priblížil Klus svoju inšpiráciu. Zaujímavosťou pesničky je, že ju Klus napísal v tempe 89 BPM, čím chce zároveň odkázať i na Nežnú revolúciu.

Klip, v ktorom sa objavia aj niektoré významné momenty novodobej českej histórie, vznikol pod taktovkou režiséra Marka Štiftera a v spolupráci s kameramanom Bohdanom Zajčenkom. Nakrúcali ho v prostredí historickej budovy karlínskej Invalidovne a pri hore Říp, na ktorej sa podľa legendy prechádzal praotec Čech a rozhodol sa na nej usadiť.

„Žijeme v najkrajšej zemi na tejto planéte, a preto je škoda, aby sme sa nechali otráviť politikou a médiami. To sme chceli ukázať aj prostredníctvom klipu – že sme šťastný národ a že zastávka našich predkov na hore Říp stála za to,“ poznamenal Štifter.

Tvorcovia klipu mali počas celej výroby voľnú ruku. „Chcel som len, aby sa obraz Domu, o ktorom sa v texte hovorí, objavil aj vo videoklipe. Veľmi sa mi páči, že veľa drobných detailov vzniklo priamo behom nakrúcania a nie sú na prvý pohľad hneď viditeľné,“ vyznal sa Klus. „Určité realizačné limity nás oslobodili od zbytočných úvah a variantov. Vedeli sme, že v Invalidovni môžeme stráviť len jeden natáčací deň. Snažili sme sa ho preto využiť naplno – náš príbeh je teda cesta Domom s pointou pod mýtickým Řípom,“ dodal Štifter.

Singel Chátrám, ktorý je už dostupný aj na streamovacích serveroch, je jednou z viacerých noviniek, ktoré si Tomáš Klus pre svojich fanúšikov a fanúšičky tento rok pripravil. V novembri plánuje vydať s Janáčkovou filharmóniou Ostrava nový album Klusymfonie, ktorý ešte tento rok odprezentuje na rovnomennom turné. Jedinou slovenskou z piatich zastávok pripravovanej šnúry bude bratislavská Aegon Aréna, kam hudobník zavíta 1. decembra.

debata chyba
Viac na túto tému: #singel #zivot #skladba #Tomáš Klus #doba #dianie

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....