Ženy sa ho nevedeli nabažiť! Richard Gere má 70, oslavuje ako čerstvý otec

Americký herec Richard Gere vynikol v divácky úspešných filmoch ako Pretty Woman (1990), Sommersby (Návrat Sommersbyho (1993), Intersection (Križovatka,1994), First Knight (Prvý rytier, 1995) či Autumn in New York(Jeseň v New Yorku, 2000).

31.08.2019 00:00
debata

Za rolu v muzikáli Chicago (2002) získal cenu Zlatý glóbus. Toto filmové a televízne ocenenie udeľuje každý rok Hollywoodska asociácia zahraničných novinárov. V sobotu 31. augusta sa budhista a zanietený aktivista za ľudské práva Richard Gere dožíva 70 rokov. „Snažím sa nebyť sebecký a pomáhať iným ľuďom,“ prezradil tajomstvo svojej životnej filozofie populárny herec v jednom z rozhovorov.

Richard Gere vo filme Americký gigolo 1980. Foto: Profimedia
Richard Gere Richard Gere vo filme Americký gigolo 1980.

Richard Tiffany Gere sa narodil 31. augusta 1949 vo Filadelfii (štát Pennsylvánia, USA) ako druhé z piatich detí Homera a Doris Gereovcov. Hudba sprevádzala Richarda odmalička. Učil sa hrať na trúbku a ako samouk zvládol hru na klavír a gitaru. Zaujímal sa aj o gymnastiku, preto sa v roku 1967 zapísal na univerzitu v Massachusetts v Amherste, kde získal gymnastické štipendium. Fascinovalo ho aj herectvo a po dvoch rokoch univerzitných štúdií sa mu rozhodol venovať profesionálne.

Prvýkrát zaznamenal úspech v roku 1973 v londýnskej produkcii muzikálu Grease (Pomáda), neskôr sa angažoval v známej divadelnej hre Williama Shakespeara Taming of the Shrew (Skrotenie zlej ženy) ako aj vo filmovom spracovaní drámy Looking for Mr. Goodbar (Hľadanie pána Goodbara) z roku 1977 režiséra Richarda Brooksa. Ako nadšenec budhizmu, ktorý podľa jeho názoru rozvíja súcit a porozumenie, vycestoval v roku 1978 do Tibetu.

Herec Richard Gere a jeho tretia manželka... Foto: Reuters, FABRIZIO BENSCH
Herec Richard Gere a jeho priateľka Alejandra Silva. Herec Richard Gere a jeho tretia manželka Alejandra Silva.

Po dvoch rokoch sa opäť postavil pred kameru. V roku 1980 bol za svoju rolu väzňa v koncentračnom tábore v broadwayskej hre Bent poctený americkou cenou Theatre World Award. Medzitým si zahral nevýraznejšie filmové role. Nasledoval film American Gigolo (Americký gigolo, 1980), ktorý sa stretol s úspechom, pod réžiu a scenár sa podpísal Paul Schrader. Podobne úspešnú postavu sa mu podarilo stvárniť o dva roky nato v snímke An Officer and a Gentleman (Dôstojník a džentlmen, 1982) v réžii Taylora Hackforda. V tomto období sa Richard venoval humanitárnej činnosti – cestoval po krajinách zmietaných vojnou a navštevoval tábory pre utečencov a zranených.

Richard Gere a tibetský dalajláma v roku 2017. Foto: SITA/AP, Manish Bhandari
Richard Gere Richard Gere a tibetský dalajláma v roku 2017.

Nečakaný zvrat v jeho profesionálnej hereckej kariére nastal v roku 1990, keď sa spolu s Juliou Robertsovou pustil do nakrúcania filmu Pretty Woman v réžii špecialistu na sladké romance Garryho Marshalla. Snímka sa stretla s komerčným úspechom, vrátane rôznych významných filmových ocenení a z obidvoch hercov urobil filmové hviezdy prvej veľkosti. Kritika hodnotila film ako jeden z najvydarenejších romantických filmov podľa klasickej schémy. Známy herec Richard Gere si spolu s pôvabnou Renee Zellwegerovou zahrali v muzikálovom filme Chicago, odohrávajúcom sa v džezovom prostredí 20. rokoch. Obaja boli zaň v roku 2003 nominovaní v kategórii najlepší herec resp. herečka v hlavnej úlohe na Oscara.

Za svoje herecké role si Gere v roku 2007 prevzal Cenu Donostia (Premio Donostia)za celoživotné dielo na Medzinárodnom filmovom festivale v San Sebastiáne. V tom istom roku si zahral v experimentálnej snímke Todda Haynese o živote a tvorbe hudobníka Boba Dylana s názvom I'm Not There (Beze mne: Šest tváří Boba Dylana). Filmový hrdina je známy svojimi dobročinnými aktivitami. Svoju zbierku 110 gitár venoval na podporu humanitárnych cieľov vo svete. Aukčná sieň Christie's v New Yorku ich vydražila v októbri 2011 za takmer 700 000 dolárov.

Americkí herci Richard Gere a George Clooney boli v roku 2016 vo Vatikáne poctení medailami na konferencii zorganizovanej vatikánskou charitou pre vzdelávanie mládeže, ktorú sponzorujú. Pápež František sa prizeral, keď Gere a Clooney pred asi 400-členným publikom preberali medaily s názvom Olivovník mieru od nadácie Scholas Occurrentes. Hollywoodsky herec Richard Gere sa angažuje aj politicky.

Richard Gere  a Jiří Bartoška počas MFF Karlove... Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
Richard Gere a Jiří Bartoška Richard Gere a Jiří Bartoška počas MFF Karlove Vary .

Herec v minulosti vyhlásený za najsexi muža sveta bol ženatý s modelkou Cindy Crawfordovou. Vo februári sa z neho stal otec. Jeho mladá, 34-ročná manželka Alejandra Silva, mu porodila syna. S peknou Španielkou sa Gere zosobášil na jar 2018, prišom ide o jeho tretie manželstvo.

Richard Gere a jeho predošlá manželka  Carey... Foto: SITA/AP, Matt Sayles
Richard Gere Richard Gere a jeho predošlá manželka Carey Lowell v roku 2007.

Gere má už jedného syna, 19-ročného Homera, ktorého mamou je jeho predošlá manželka Carey Lowell. Aj Alejandra má už jedného potomka, 5-ročného syna Alberta z predošlého vzťahu.

Richard Gere vo filme Americký gigolo 1980.
Richard Gere a tibetský dalajláma v roku 2017.
+10 Richard Gere a jeho predošlá manželka  Carey...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Chicago #Richard Gere #Cindy Crawford #Zlatý glóbus #Pretty Woman

+ Budete sa cítiť výborne, najlepšie na prechádzke so svojím psíkom.
Nestrácajte nádej, pokračujte ďalej v sne o...

+ Venujte dnes svoj čas sami pre seba, potrebujete to.
Tímová spolupráca bude kľúčom k úspechu na pracovisku....