Bolek Polívka a skupina malých detektívov mieri na obrazovky RTVS

Do boja proti pašovaniu a nelegálnemu obchodovaniu s exotickými zvieratami sa v novom rodinnom seriáli Kriminálka 5. C pustí partia detských kamarátov zo Zlína.

11.09.2019 14:20
Bolek Polívka Foto:
Bolek Polívka a detskí hrdinovia v seriáli Kriminálka 5. C .
debata

Nový 13-dielny seriál Kriminálka 5. C diváci RTVS uvidia každú ďalšiu nedeľu ráno na Jednotke. Jeho nosnými hrdinami sú deti, ktorým však nenápadne pomáhajú dospelí. Partiu malých detektívov povedie 12-ročný Peter Mikina (Matěj Sedlák), ktorý pri návrate z exotickej dovolenky s rodičmi objaví v sebe pod vplyvom udalostí výrazný pozorovací talent, schopnosť dedukcie a nemalú mieru vytrvalosti. S pomocou sesternice Elišky Hálkovej (Kateřina Vorlová), výbornej „ajťáčky“, dolapia pašeráka chránených druhov papagájov. Tento úspech podporí Petrove rozhodnutie stať sa detektívom a spolu s Eliškou, Igorom Urbánkom (Andy Kummer), ktorý sa do Zlína prisťahoval zo Slovenska a spolužiakom Kájom Karáskom (Matěj Havelka) vytvoria detektívnu skupinu Kriminálka 5. C. Jej neoficiálnym členom je aj Petrov mladší brat Filip (Milo Kay Alexander Kennedy), ktorý mu občas lezie na nervy, ale mnoho vecí by sa bez neho nepodarilo. Čestným a najstarším členom sa postupne stáva Igorov dedo a kriminalista vo výslužbe kapitán Vlček (Bolek Polívka) so psom Kuldom.

Rodičov bratov Mikinových si zahrali Martin Myšička a Lenka Krobotová, otca Káju Karáska Roman Zach a mamu Igora Urbánka slovenská herečka Michaela Majerníková. Partiu detektívov dopĺňajú sestry-dvojičky z Bratislavy Agáta (Žofia Zátopková) a Beáta (Tamara Pčolková), ktorých mamu stvárnila Zuzana Konečná. V Kriminálke 5. C sa objaví tiež Ondrej Kovaľ či Miroslav Táborský.

V jednotlivých častiach nie je núdza o napätie, dobrodružstvo, ale aj o priateľstvo a odvahu. Hoci si to neuvedomujú, stávajú sa z nich nielen detektívi, ale i aktívni ochrancovia prírody a zistia, aké je dôležité dívať sa pozornejšie na svet okolo seba a ako je dobré môcť sa spoľahnúť na kamarátov. "V príbehoch postavených na detektívnom pátraní chceme nementorsky upozorniť mladých divákov na potrebu vnímať pozorne svet okolo nás, ukázať dobro i zlo v ňom, silu kamarátstva a možnosť brániť to, čo má pre nás skutočnú hodnotu. V našich príbehoch je to príroda v jej najrôznejších podobách,“ priblížila dramaturgička RTVS Magdaléna Glasnerová.

Hneď v prvej časti Prípad modrého pierka sa deťom podarí vystopovať pašeráka, ktorý preváža chránené druhy papagájov. Jednotka ju odvysiela v premiére v nedeľu 15. septembra o 9:05.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bolek Polívka #Kriminálka 5.C

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...