Slávna Catherine Zeta-Jones oslavuje 50! Ako sa menila rokmi, pozrite sa

Slávna waleská kráska Catherine Zeta-Jones vyniká nielen svojím šarmom, ale aj hereckými kvalitami.

23.09.2019 00:00
Herečka Catherine Zeta-Jones na párty pred... Foto: ,
Herečka Catherine Zeta-Jones na párty pred vyhlásením cien Emmy 2019.
debata (1)
Rok 2000: Herečka Catherine Zeta-Jones a jej... Foto: SITA/AP, Mitch Jacobson
Rok 2000: Herečka Catherine Zeta-Jones Rok 2000: Herečka Catherine Zeta-Jones a jej vtedy ešte snúbenec - herec Michael Douglas.

Herečku, ktorá získala Oscara za muzikálový film Chicago, preslávila predovšetkým dvojdielna séria o Zorrovi a pozornosť púta aj manželstvom s hollywoodskou hviezdou, hercom Michaelom Douglasom. Osobné kúzlo Zeta-Jonesovej nevzala ani bipolárna porucha, ktorú u nej pred rokmi lekári diagnostikovali. V stredu 25. septembra oslávi hviezda päťdesiatku. Jej slávny manžel v rovnaký deň oslavuje 75. narodeniny.

Rok 1999: Herečka Catherine Zeta-Jones na...
Rok 1999: Herečka Catherine Zeta-Jones a jej...
+33Rok 1999: Herečka Catherine Zeta-Jones na...

Vzhľadom síce pripomína tajomnú Španielku, Zeta-Jones sa ale narodila v katolíckej rodine v Swansea v južnom Walese. Rodina pôvodne bývala v robotníckej štvrti, ale potom, čo rodičia vyhrali v lotérii 100 000 libier, sa presťahovali do lepšieho. Vyhrané peniaze tiež umožnili budúcej herečke navštevovať súkromnú školu, z ktorej ale čoskoro utiekla. Od mladosti ju totiž priťahovalo herectvo.

Najskôr sa prevádzala pred svojou rodinou a kamarátmi a vystupovala tiež v katolíckej umeleckej skupine, nakoniec sa ale presunula do Londýna a na umeleckej škole v Chiswicku vyštudovala muzikálové herectvo. Jej kariéra začala naberať na obrátkach účinkovaním na doskách vo West Ende. Už v sedemnástich rokoch tam hrala v britskej verzii muzikálu 42. ulica.

Rok 2007: Herečka Catherine Zeta-Jones pri... Foto: SITA/AP, RICHARD DREW
Rok 2007: Herečka Catherine Zeta-Jones Rok 2007: Herečka Catherine Zeta-Jones pri promo-aktivitách k filmu No Reservations.

Jej filmovým debutom bola v roku 1990 hlavná úloha vo francúzsko-talianskom snímke Šeherezáda a gentleman (1001 Nights). Potom sa pokúšala aj o hudobnú kariéru a kľúčový sa pre jej kariéru stal televízny film Titanic (1996), kde si ju všimol slávny režisér Steven Spielberg, ktorý ju odporučil režisérovi Martinovi Campbellovi.

Ten Zetu-Jonesovú obsadil vedľa Antonia Banderasa a Anthonyho Hopkinsa do dobrodružného filmu Zorro: Tajomná tvár (1998). Úloha krásky Eleny naštartovala jej hollywoodsku kariéru a v roku 2005 si zahrala aj vo voľnom pokračovaní tohto filmu Legenda o Zorrovi.

Rok 1999: Herečka Catherine Zeta-Jones na... Foto: SHUTTERSTOCK
Rok 1999: Herečka Catherine Zeta-Jones Rok 1999: Herečka Catherine Zeta-Jones na vyhlásení cien Americkej filmovej akadémie.

K ďalším slávnym snímkam, v ktorých hrala, patrí akčný thriller Pasca (1999), zaujala aj v snímke Traffic – nadvláda gangov (2000) a v roku 2002 prišiel ďalší vrchol jej kariéry. Rob Marshall si ju vybral do filmového muzikálu Chicago a herečka si za úlohu v tomto kasovom trháku odniesla v roku 2003 Oscara za vedľajšiu úlohu.

Potom si zahrala napríklad vo filme Neznesiteľná krutosť (2003) bratov Joela a Ethana Coenovcov alebo v Termináli a Dannyho parťákoch 2 (2004). „Báječná na Catherine je jej ohromná krása a elegancia. Zároveň ale dokáže kohokoľvek spiť do nemoty,“ vyhlásil o nej obdivne Brad Pitt po natáčaní pokračovanie úspešnej komédie, v ktorej sa ocitla v naozaj hviezdnom kolektíve. Okrem Pitta to bol napríklad George Clooney, Julie Roberts, Matt Damon alebo Andy Garcia.

V roku 1998 sa na filmovom festivale v Deauville vo Francúzsku stretla s Michaelom Douglasom. Americký herec si ju vraj vtedy získal svoju vetou: „Chcem byť otcom vašich detí.“ Neskôr k tomu povedal: „Nikdy predtým som podobnú vetu nepoužil. Neviem, či som kedy bol na prvom rande taký opitý. Zároveň som ale začul, že má rada starších mužov a to mi dodalo odvahy ju osloviť.“

zväčšiť Herec Michael Douglas, jeho manželka Catherine... Foto: MZV
lajcak Herec Michael Douglas, jeho manželka Catherine Zeta-Jonesová na návšteve v Bratislave. Hostil ich slovenský šéf diplomacie Miroslav Lajčák s manželkou Jarmilou.

Nákladná svadba, ktorú denník The Times označil za jednu z najextravagan­tnejších v histórii, sa konala v novembri 2000. Pár spolu má syna Dylana, ktorý sa narodil pred svadbou, a dcéru Carys.

Hviezdne manželstvo Zety-Jonesovej s Douglasom bolo v rýchlo premenlivých hollywoodskych pomeroch od počiatku považované za jedno z najstabilnejších a v minulosti prekonalo rad vážnych kríz. Jednou z nich bol Douglasov boj s rakovinou hrtana.

V roku 2011 sa Zeta-Jones začala liečiť s bipolárnou afektívnou poruchou, choroba ju znovu dostihla o dva roky neskôr. V roku 2013 priniesli médiá správu, že sa slávni manželia rozchádzajú, neskôr vyšlo najavo, že išlo len o dočasné odlúčenie a pár oznámil, že je „silnejší, než kedykoľvek predtým“.

V roku 2011 získala z rúk britského princa Charlesa titul komandéra Rádu britského impéria za svoju charitatívnu činnosť a zásluhy o film. V tomto roku s manželom Michaelom Douglasom navštívili spoločne aj Slovensko. Na pozvanie finančníka Mária Hoffmana sa objavili v komplexi X-bionic v Šamoríne. Prijal ich aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák s manželkou Jarmilou.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #Michael Douglas #jubileum #Catherine Zeta-Jones #herečka #Oscar #päťdesiatka #jubileá hviezd

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....