Douglas oslavuje! Siahol na Oscara, porazil rakovinu a zbalil Zetu-Jonesovú

Už desiatky rokov patrí medzi tie najväčšie hviezdy svetovej kinematografie a s rovnakou ľahkosťou a nadhľadom, s akou dokáže stvárniť uhladených elegánov aj bezohľadných zbabelcami, pláva aj životom, ktorý mu už niekoľkokrát nastavil svoju temnú tvár.

24.09.2019 00:00
Herec Michael Douglas a jeho manželka Catherine... Foto: ,
Herec Michael Douglas a jeho manželka Catherine Zeta-Jones.
debata

Michael Douglas, ktorý 25. septembra oslavuje 75. narodeniny, sa v minulosti stretával so závislosťou od alkoholu a úspešne tiež zdolal rakovinu. Člen slávnej hereckej dynastie okrem hereckých kvalít púta pozornosť aj manželstvom s krásnou, o 25 rokov mladšou herečkou Catherine Zeto-Jonesovou. Aj ona oslavuje v rovnaký deň – viac tu.

Catherine Zeta-Jones podporila svojho manželka,...
 Michael Douglas dostal svoju hviezdu na...
+16Sharon Stone a Michael Douglas vo filme...

Michael Douglas sa narodil 25. septembra 1944 slávnemu hercovi Kirkovi Douglasovi, z ktorého tieňa dokázal úspešne vystúpiť. Jeho otec pritom ešte stále žije a prekročil sto rokov. Matkou Michaela bola britská herečka Diana Dill, ktorá zomrela v roku 2015 vo veku 92 rokov. Keď mal Michael šesť, rodičia sa rozviedli. Po štúdiu herectva na Kalifornskej univerzite v Santa Barbare (UCSB), kde sa spriatelil s Dannym DeVitom, si štúdium herectva rozšíril na divadelnej škole v New Yorku.

Prvé kontakty s filmom mu umožnil jeho otec a jeho prvou hlavnou rolou bol mladý hippík vo filme Hail, Hero! z roku 1969. Výraznejšie sa prvýkrát presadil v televíznom seriáli Ulice San Franciska. Zarobené peniaze mu umožnili založiť si vlastnú produkčnú spoločnosť. A hneď prvý film bol zásahom do čierneho – Prelet nad kukučím hniezdom (1975) v réžii Miloša Formana, natočený podľa románovej predlohy Kena Keseyho Vyhoďme ho z kola von v hlavnej úlohe s Jackom Nicholsonom, získal päť Oscarov.

V roku 1976 stretol Michael študentku diplomacie Diandra Lukerovú, oženil sa s ňou a v decembri 1978 sa im narodil syn Cameron. Rovnako ako otec Kirk nebol Michael ideálnym manželom a Diandra trpela častými neverami svojho muža. Napriek tomu ich vzťah vydržal až do roku 2000, keď ich súd po piatich rokoch ťahaníc rozviedol.

Manželia Michael Douglas a Catherine Zeta-Jones... Foto: SITA/AP, Rich Fury
Michael Douglas a Catherine Zeta-Jones Manželia Michael Douglas a Catherine Zeta-Jones sa objavili na akcii v Beverly Hills.

Syn Cameron sa vydal v otcových stopách – zahral si síce pár menších rolí, ale na svojom konte má tiež škandály spojené s alkoholom a drogami. Kvôli predaju drog bol dokonca odsúdený na niekoľko rokov väzenia. S návykovými látkami bojuje celý rodinný klan. Michael Douglas sa v 80. rokoch liečil zo závislosti od alkoholu, jeho mladší brat Eric zomrel v roku 2004 na predávkovanie.

Po Prelete nad kukučím hniezdom nasledovali ďalšie producentské a herecké úspechy a v roku 1988 Michael definitívne vystúpil z otcovho tieňa, keď za rolu bezohľadného makléra Gordona Gekka vo filme Wall Street dostal Oscara. V ďalších rokoch nakrútil napríklad Vojnu Roseovcov, erotický thriller Základný inštinkt (1992), v ktorom si „užíval“ posteľové scény sa Sharon Stoneovou, alebo fascinujúcu drámu Voľný pád (1993).

Rok 1999: Herečka Catherine Zeta-Jones a jej... Foto: SHUTTERSTOCK
Rok 1999: Herečka Catherine Zeta-Jones Rok 1999: Herečka Catherine Zeta-Jones a jej partner Michael Douglas na filmovej premiére The Muse.

S rastúcim úspechom pribúdalo Michaelovi tiež mileniek. Bývalá manželka Diandra k tomu poznamenala: „Po úspechu filmu Základný inštinkt si vzal do hlavy, že je neodolateľný. Stal sa z neho erotický štvanec.“ Po rozvode o sebe Douglas dokonca vyhlasoval, že je na sexe závislý.

Keď sa v roku 1998 zoznámil s waleskou herečkou Catherine Zeta-Jonesovou, zdalo sa, že to je len ďalší rozmar starnúceho zvodcu. Douglas si vraj vtedy ženu pôvodom z Walesu získal svoju vetou: „Chcem byť otcom vašich detí.“ Neskôr k tomu povedal: „Nikdy predtým som podobnú vetu nepoužil. Neviem, či som kedy bol na prvom rande tak opitý. Zároveň som ale začul, že má rada starších mužov a to mi dodalo odvahy ju osloviť.“

Vzali sa o dva roky neskôr. Majú spolu syna Dylana, ktorý sa narodil pred svadbou, a dcéru Carys. Ostro sledovaný pár v minulosti prekonal rad vážnych kríz. Michael Douglas úspešne zabojoval s rakovinou hrtanu, Zeta-Jones sa po tom, čo sa dlhodobo vyrovnávala so stresom kvôli rakovine svojho manžela, liečila s bipolárnou afektívnou poruchou. Spoločne s manželkou si zahrali vo filme Stevena Soderbergha Traffic – Nadvláda gangov (2000).

Herec Michael Douglas ako pianista Liberace... Foto: HBO
Michael Douglas ako pianista Liberace Herec Michael Douglas ako pianista Liberace vraj vo filme Behind the Candelabra podáva životný výkon svojej kariéry.

V roku 2010 sa Douglas vrátil vo filme Wall Street: Peniaze nikdy nespia k úlohe finančníka Gordona Gekka.

Tento rok v januári Douglas získal Zlatý glóbus ako najlepší komediálny herec za rolu v televíznom seriáli The Kominsky Method. Pre Douglasa to bola tretia soška z deviatich nominácií v kariére. Za rovnakú rolu bol nominovaný aj na cenu Emmy, ktoré sa rozdávali v nedeľu večer. Nomináciu však nepremenil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #herec #rakovina #Michael Douglas #úspech #oslava #Oscar #jubileá hviezd

+ Odhodlanie prináša výsledky, nevzdávajte sa.
Dokážete sa naučiť všetko čo treba, preto sa nebojte o to čo bude...

+ Naštudujte si svoje možnosti a začnite sa podľa nich správať.
Mali by ste si uvedomiť, čo ste dokázali a nebyť...