Film Joker budí obavy z násilia! Pozostalí streľby v kine píšu otvorený list

Pozostalí po obetiach šialeného strelca, ktorý v roku 2012 pri premietaní filmu Temný rytier povstal zabil v americkom kine 12 ľudí, napísali list filmovej spoločnosti Warner Bros., v ktorom vyjadrili obavy z novej snímky Joker.

25.09.2019 12:20
Záber z filmu Joker, v ktorom hlavnú rolu... Foto: ,
Záber z filmu Joker, v ktorom hlavnú rolu stvárnil herec Joaquin Phoenix.
debata

Tento príbeh o zápornej komiksovej postave, ktorý vyvolal nadšené recenzie i polemiku kvôli zobrazovanému násilia, má v USA premiéru 4. októbra. O liste firme Warner Bros., ktorý obsahuje aj výzvu k boju za obmedzenie držby zbraní v USA, informoval server BBC.

„Keď som prvýkrát videla trailer k tomuto filmu, bola som absolútne zhrozená,“ povedala BBC Sandy Phillips, matka Jessiky Ghawinovej, ktorá sa v júli 2012 stala jednou z obetí šialeného strelca v kine v americkom meste Denver. Maskovaný útočník James Holmes vtedy pri premietaní nového filmu na motíve komiksových príbehov o Batmanovi zastrelil 12 ľudí a ďalšie desiatky zranil.

Podľa Phillipsovej je v snímke Joker úplne zbytočné násilie. Autorom listu sa tiež nepáči, že film môže podľa nich u divákov vyvolať aj súcit s osudom hlavnej postavy. V liste je tiež výzva filmovej spoločnosti, aby využila svoj vplyv a pomohla bojovať za obmedzenie držania zbraní v USA.

Spoločnosť Warner Bros. v reakcii okrem iného uviedla, že v žiadnom prípade neschvaľuje akékoľvek násilie a že nie je zámerom filmu vytvoriť z hlavnej postavy hrdinu. Dodala tiež, že dlhodobo podporuje obete násilia a že prispela aj tým, ktoré postihol útok v kine v Denveri.

Útočník z kina na denverskom predmestí Aurora bol v roku 2015 odsúdený na doživotie. Motív jeho činu zostal nejasný, podľa jednej z teórií sa štylizoval do filmovej postavy Jokera, ktorý je v batmanovských príbehoch zápornú postavou. Mal tiež vlasy nafarbené na červeno. V samotnom filme Temný rytier povstal sa však postava Jokera neobjavila. Jej osud zobrazoval predchádzajúci film z trilógie pod názvom Temný rytier. Vo filme Temný rytier povstal z roku 2012 stvárnil postavu hlavného zloducha herec Tom Hardy ako Bane.

Nový film Joker amerického režiséra Todda Phillipsa získal tento mesiac hlavnú cenu na medzinárodnom festivale v Benátkach a je horúcim kandidátom aj na amerického Oscara.

Herec Joaquin Phoenix priniesol do Toronta Jokera.
Herečka Zazie Beetz na premiére filmu The Joker.
+6Herečka Rooney Mara na filmovej premiére Jokera...
debata chyba
Viac na túto tému: #film #násilie #list #výzva #pozostalí #držba zbraní #Joker

+ Nie je každý deň dobrým dňom, snažte sa ho sami čo najviac vylepšiť.
Pri najlepšom myslení sa nenechajte...

+ Možno oklamete sami seba, avšak lekára a výsledky neoklamete.
Nič nerobte rýchlo, robíte tak len väčšie chyby....