Rodová rovnosť v Hollywoode? Premenujte Oscara na Annu, navrhla režisérka

Americká herečka Geena Davis vyzvala hollywoodskych tvorcov, aby napravili rodovú nerovnováhu vo filme a televízii.

28.10.2019 15:33
debata
Ocenení na galavečere Governors Awards - zľava:... Foto: Reuters, MARIO ANZUONI
Ocenení na galavečere Governors Awards - zľava: Geena Davis, Lina Wertmüler, David Lynch a Wes Studi. Ocenení na galavečere Governors Awards - zľava: Geena Davis, Lina Wertmüler, David Lynch a Wes Studi.

Šesťdesiattriročná Davisová to povedala v noci z nedele na pondelok v Los Angeles na galavečere udeľovaní čestných Oscarov. Talianska režisérka Lina Wertmüller pri preberaní čestného Oscara išla ešte ďalej a navrhla, aby cena dostala ženské meno Anna.

„Meno tejto sošky by sa malo zmeniť, prečo ju nepomenovať napríklad Anna,“ citovali v pondelok talianske médiá 91-ročnú Wertmüllerovú, ktorá sa v roku 1976 stala prvou ženou nominovanou na Oscara za najlepšiu réžiu. Cenu za drámu z koncentračného tábora nazvanú Pasqualino Sedmokráska, ale vtedy nedostala.

Herečka Sophia Loren (vľavo) osobne pozdravila... Foto: Reuters, MARIO ANZUONI
Herečka Sophia Loren (vľavo) osobne pozdravila ocenenú režisérku Linu Wertmullerovú. Herečka Sophia Loren (vľavo) osobne pozdravila ocenenú režisérku Linu Wertmüllerovú.

Geena Davis dostala v noci z nedele na pondelok humanitárnu cenu Jeana Hersholta, ktorú udeľuje tiež americká Akadémia filmových umení a vied a ktorá má tiež podobu sošky Oscara. Davis vyzvala prítomných hollywoodskych tvorcov, aby prepísali to, na čom práve pracujú, a zakomponovali do týchto diel viac žien.

Šesťdesiattriročná Davis sa dlhodobo angažuje v boji za rovnoprávnosť pohlaví, v roku 2004 založila dokonca rodový inštitút, ktorého cieľom je rovné zastúpenie mužov a žien v hollywoodskych filmoch.

Čestného Oscara, ktorého udeľuje rovnako ako ostatné Oscary americká Akadémia filmových umení a vied, dostali tento rok tiež režisér David Lynch a herec Wes Studi.

Herečka Olivia Wilde prišla v kreácii Ralph...
Herečka Saoirse Ronan sa objavila v kreácii od...
+26Herec Jon Hamm.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #ocenenie #rodová rovnosť #Oscar #Geena Davis

+ Zvoľte si vhodnú starostlivosť pre vašu pokožku, nepoužívajte hocičo.
Zvážte oblečenie aké nakupujete, môžete sa...

+ Budete sa cítiť výborne, najlepšie na prechádzke so svojím psíkom.
Nestrácajte nádej, pokračujte ďalej v sne o...