Adriana Kronerová: Ak má byť film vtipný, herci si musia rozumieť

Nakrútiť vianočnú romantickú komédiu, a to dokonca s obsadením, v ktorom sa stretáva herecká elita - človek by si povedal, že pravdepodobnosť realizácie sa blíži k nule. Rodinnému tandemu v zložení Jakub Kroner (réžia) a Adriana Kronerová (scenár a produkcia) sa to podarilo.

06.12.2019 09:00
debata
Scenáristka a producentka Adriana Kronerová. Foto: Peter Frolo pre Be Well Media
Producentka Adriana Kronerová. Scenáristka a producentka Adriana Kronerová.

Mama a syn sa spojili už dávnejšie pri seriáli Milenky, ich spolupráca pokračovala snímkou Šťastný nový rok, ktorá vo štvrtok vstúpila do kín. Nebude v nej chýbať sneh, hory, vianočné dekorácie, ale najmä love story, komické situácie a dokonca živý medveď. Scenáristka a producentka filmu Adriana Kronerová dúfa, že s celým tímom vytvorili film, ktorý má šance stať sa vianočnou klasikou.

Včera sa začal premietať v kinách nový slovenský film Šťastný nový rok. V hereckom obsadení máte hviezdy mladšej generácie ako Táňu Pauhofovú či Jána Koleníka, ale aj legendy filmového plátna ako Emíliu Vášáryovú či Jiřího Bartošku. Išla realizácia takého ambiciózneho projektu ľahko?

Film mal od začiatku nejakú zvláštnu auru a veci sa nám darili. Všetko zapadalo do seba a išlo jedno za druhým. Akoby nám priala nejaká vyššia moc. Ale jednoduché to, samozrejme, nebolo. Dať dokopy dvojmesačné nakrúcanie v zime, v Tatrách, so všetkými komplikáciami, ktoré s tým súvisia, a hereckým obsadením, ktoré sa nám podarilo získať – to ako produkcia nemôže byť jednoduché. Nehovoriac o tom, že sme nakrúcali dvadsaťosem dní. Ale ideálne by sme potrebovali štyridsať až päťdesiat, aby som film mohla producentsky nastaviť tak, ako by som si predstavovala. Najťažšie bolo zohnať na nakrúcanie peniaze. Celý film je financovaný z komerčných prostriedkov, súčasťou financovania nebol žiaden štátny grant. Jediné, čo sme dostali, sú vratky – to je však nástroj podpory audiovizuálneho priemyslu, ktorý je viazaný na preinvestované súkromné financie.

Popri produkcii ste aj autorkou scenára. Na tlačovej konferencii ste prezradili, že jeho pôvodná idea sa zrodila dávnejšie. Čo z nej v Šťastnom novom roku zostalo?

Zhruba pred ôsmimi rokmi som začala uvažovať o nakrútení vianočného filmu. Vtedy sme dokonca rokovali s televíziou HBO o tom, že by z toho mohla byť miniséria. Bohužiaľ, napokon sa projekt nerealizoval a scenár zostal v šuplíku. Oprášili sme ho minulý rok, ale začali sme úplne od nuly. Z pôvodnej idey filmu zostalo len to, že hlavnú postavu pred Vianocami opustí partner, respektíve, že príde na jeho neveru. Celé nastavenie sa však naozaj zmenilo. Vďaka herečkám, ktoré som si vedela v tomto projekte predstaviť a ktoré nám na nakrúcanie kývli, sa mi však nová verzia písala pomerne ľahko.

zväčšiť Vo filme Šťastný nový rok sa objavuje rovnaká... Foto: Continental Film
Vo filme Šťastný nový rok sa objavuje rovnaká herecká zostava ako v seriáli Milenky - zľava: Antónia Lišková, Táňa Pauhofová, Zuzana Norisová a Gabriela Marcinková. Vo filme Šťastný nový rok sa objavuje rovnaká herecká zostava ako v seriáli Milenky - zľava: Antónia Lišková, Táňa Pauhofová, Zuzana Norisová a Gabriela Marcinková.

Na plátno sa vracia zostava v zložení Táňa Pauhofová, Zuzana Norisová, Gabriela Marcinková a Antónia Lišková, ktoré mnohí televízni diváci vnímajú ako seriálové kvarteto z projektu Milenky. Ide teda o akési filmové pokračovanie „slovenského Sexu v meste“, teda Mileniek?

Nie, s Milenkami to nemá nič spoločné.

Okrem štvorice hlavných hrdiniek. Takže sú trošku ťahákom na diváka, prilákať ho do kina?

Nepovedala by som to tak. Viete, aj pri zahraničných produkciách, či už to sú francúzske komédie, staršie české komédie, stretávajú sa pri nich tímy ľudí, ktorým to spolu dobre ladí. Pri komediálnom žánri je to špeciálne potrebné. Ak má byť film vtipný, herci si musia rozumieť a vytvárať zábavu spoločne. Medzi účinkujúcimi v našom filme chémia naozaj funguje a aj vďaka nim je výsledok podľa našich predstáv. No chcela by som ešte podotknúť, že vo filme nie sú len štyri hlavné ženské postavy. Je ich päť, zostavu doplnila pani Milka Vášáryová.

Keď je reč o zohratých tímoch, pri filme ste sa po televíznej spolupráci znovu spojili so synom Jakubom Kronerom. Ako to funguje v rodinnom tandeme?

Obaja sme sa naladili na vlnu seriálov. Predtým sme robili každý vlastné projekty. Ja som pracovala na mojich veciach, on mal svoje filmy a Lokál TV, ale dnes sme v bode, keď sa nám naozaj dobre robí na spoločných projektoch.

Scenáristka a producentka Adriana Kronerová... Foto: archív BeWell Media
Adriana Kronerová Scenáristka a producentka Adriana Kronerová (druhá sprava) pri nakrúcaní filmu Šťastný nový rok s herečkami - zľava: Zuzana Norisová, Táňa Pauhofová, Gabriela Marcinková a Antónia Lišková.

Musíte ho niekedy z producentského hľadiska hamovať ako režiséra?

(Smiech) Nie, bolo by niekedy nutné hamovať scenáristu. Kolegovia sa mi smiali, že ak by v našom filme bol producent a scenárista dvaja ľudia, tak prvá vec, čo mi producent zakáže, je scéna so živým medveďom. A potom mačiatka, bábätká a všetky podobné veci, čo komplikujú výrobu. Ale keďže to producentka scenáristke schválila, všetko vo filme napokon bude.

Snímka má ambíciu prilákať divákov v predvianočnom čase do kina. Viete si však predstaviť, že sa z nej možno o rok, možno o dva stane aj televízna klasika, ktorú budú vysielať práve na Vianoce?

Dúfam, že sa to stane a veľmi by som sa tomu tešila.

Herečka Gabriela Marcinková stavila na červenú...
Herečka Emília Vášáryová vyzerala na premiére...
+21Herečka Zuzana Norisová stvárnila jednu zo...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #financie #Vianoce #produkcia #herečky #Milenky #Šťastný nový rok #Adriana Kronerová

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...