Rozprávky sú najkrajší útvar, aký existuje, tvrdí Zdeněk Troška

Český režisér Zdeněk Troška považuje rozprávky za najkrajší útvar, aký existuje.

13.12.2019 08:00
Záber z rozprávky Zakliate pierko, v ktorej si... Foto:
Záber z rozprávky Zakliate pierko, v ktorej si zahrala Anastasia Chocholatá a Lukáš Pavlásek.
debata

„Rozprávky sú krásne, ako v knihe, tak i na plátne a hlavne končia, na rozdiel od života, dobre. Dobro v nich musí vždy zvíťaziť a zlo byť potrestané. Podľa mňa nie je nič krajšie a ľudia to v dnešnej dobe, keď sa slušné správanie a pomoc blížnemu z našich životov rýchlo vytráca, veľmi potrebujú. Sami mi to často hovoria alebo píšu, aby som točil také filmy,“ vyznal sa v rozhovore režisér, ktorý 2. januára uvedie v slovenských kinách svoju deviatu rozprávku Zakliate pierko.

Na príbehu o odvážnej dievčine, ktorá sa vyberie do ďalekého sveta, aby oslobodila zakliateho princa, pracoval známy rodák zo Strakoníc so scenáristom Marekom Kališom. „Je to o troch dievčatách, ktoré nemajú ani maminku, ani otca, žijú sami na konci dediny, na takom peknom statku a dve z nich sú protivné a sekírujú najmladšiu sestričku Aninku. Tá im robí slúžku, musí variť, upratovať, všetko… A jedného dňa sa stane, že Aninka nájde vtáčie pierko. Má z neho radosť, pobozká ho, ono sa zatočí a krásny princ pred ňou…," priblížil Troška úvod zápletky.

Aninka sa s princom Vítkom zakliatym do vtáčej podoby tajne stretáva, až kým jej sestry pierko nevezmú a nezničia. Vítek zmizne a jediná možnosť, ako zlomiť jeho prekliatie, je nájsť ho v ďalekom svete. Aninka sa teda vydáva na cestu, aby zachránila svojho milovaného. Jej spoločníkom sa stáva vodník, ktorého na začiatku putovania zachráni pred zlým sedliakom. Spoločne prežijú nielen veľa dobrodružstiev, ale aj zábavy. No aj keď vodnícke čary dokážu pomôcť Aninke uzdravovať chorých či obrániť sa pred lúpežníkmi, na vyslobodenie Vítka z pazúrov zlej princeznej Ebénie bude potrebovať hlavne pravú lásku.

Zakliate pierko je podľa Trošku predovšetkým rozprávka o dobrom srdci. Byť dobrým človekom je podľa neho totiž jedna z najväčších hodnôt, ktoré v živote máme. Snímka je jedinečná zároveň tým, že v nej nie je žiadne násilie. „Dnes sa v tých filmoch stále len mlátia a zabíjajú… Ja si hovorím, nie, ja urobím rozprávku, v ktorej nebude násilie! Je tam síce trošku psychické týranie, tým, že je ten princ zakliaty zlou princeznou, ale nie sú tam žiadne bitky. Ja to nemám rád,“ poznamenal 66-ročný filmár, podľa ktorého je každý sám zodpovedný za svoj život a za to, čo si doň púšťa. „Život si musíte sami usporiadať a obklopiť sa v ňom krásnymi vecami, ktoré vám urobia radosť, ktoré vás pohladia na duši a ktoré vám pomáhajú. Stačí, keď si večer pred spaním poviete, na čo sa zajtra tešíte,“ podotkol.

Hudbu k Zakliatemu pierku zložil skladateľ Miloš Krkoška, výpravu zastrešil Jan Hoffmann, kostýmy pripravil Josef Jelínek a za kameru sa postavil David Ployhar. V úlohe Aninky sa v snímke predstaví Anastasia Chocholatá, vodníka si zahral Lukáš Pavlásek a zakliateho Vítka stvárnil Petr Urban. V ďalších úlohách sa v príbehu objavia Lucie Polišenská, Šárka Vaculíková, Sara Sandeva, Dana Syslová, Marek Lambora, Andrea Hoffmannová či Martin Stránský.

debata chyba
Viac na túto tému: #krása #film #Zdeněk Troška #rozprávka #nadšenie #žáner

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...