Slzy, rúž na líci aj zoznámenie s legendou: Zisk Oscara prináša veľké emócie!

Filmových fanúšikov čaká oscarový víkend. V nedeľu rozdajú sošky pre najlepších hercov a ďalších filmových tvorcov. Niektorí so svojimi nomináciami bojujú celkom prvýkrát.

07.02.2020 09:00
debata
Herečka Geena Davis na zábere z roku 1989, keď... Foto: SITA/AP, Lennox McLendon
Geena Davis Herečka Geena Davis na zábere z roku 1989, keď získala sošku Oscara za výkon vo filme Náhodný pocestný.

Aj agentúra AP si zaspomínala na výnimočné momenty z minulých rokov, keď sa hviezdy prvýkrát tešili z pozlátenej sošky za svoj herecký výkon. „Bože môj, bola som úplne šokovaná. Všetko sa mi rozostrelo. Nejako som sa dostala hore na pódium a potom mi dala Melanie Griffith pusu. Pobozkala ma. A pamätám si, ako som si hovorila, bože, stavím sa, že mám rúž na tvári,“ spomínala neskôr po zisku svojho prvého Oscara herečka Geena Davis. Získala ho za výkon vo filme Náhodný turista.

Pre austrálsku rodáčku Nicole Kidmanovú bola tiež chvíľa zisku Oscara emotívnym momentom. V roku 2003 v marci vyšla na pódium a nechýbali ani slzy. „Russell Crowe mi povedal, aby som neplakala, ak vyjdem sem hore a teraz tu nariekam,“ komentovala priamo na pódiu Kidman s Oscarom za výkon vo filme Hodiny.

Herečka Geena Davis na zábere z roku 1989, keď...
Režisér a scenárista Jordan Peele so soškou za...
+4Herec Alan Arkin získal Oscara za výkon vo...

Ešte emotívnejší bol potom prejav herečky Lupity Nyong'o, ktorá triumfovala s rolou vo filme 12 rokov otrokom. Hoci jej víťazstvo mnohí predpovedali, samotná chvíľa ju vraj nesmierne zaskočila. A najviac asi to, že sa na ňu vrhla aj Liza Minelli ako gratulantka. „Pamätám si, že som bola veľmi dezorientovaná a odrazu ma zhrabla Liza Minelli a gratulovala mi. Povedala som jej, ďakujem krásne a veľmi ma teší,“ uviedla neskôr pre médiá Nyong'o, ktorá v ten večer Minelliovú videla naživo prvýkrát.

V nedeľu v noci o sošky Oscara tiež zabojuje niekoľko debutantov. Podľa predbežných prognóz sa však v hlavných hereckých kategóriách s vysokou pravdepodobnosťou objavia aj herci, ktorí už jednu sošku doma majú. Reč je konkrétne o Renée Zellwegerovej. No uvidíme, možno sa prognózy mýlia. Vo vedľajšej hereckej kategórii by oscarovým debutantom mohol byť akurát Brad Pitt (Vtedy v Hollywoode), všetci jeho kolegovia už jednu sošku majú. V hlavnej mužskej zase debutovať môže Joaquin Phoenix.

zväčšiť Emotívna ďakovná reč herečky Lupity Nyong'o. Foto: SITA/AP, John Shearer
Emotívna ďakovná reč herečky Lupity Nyong'o. Emotívna ďakovná reč herečky Lupity Nyong'o.

Medzi ženami sú to až štyri dámy, ktoré môžu sošku získať prvý raz, hoci niektoré majú v doterajšej kariére nominácií na konte viac. Ide o Florence Pughovú (Malé ženy), Scarlett Johanssonovú (Králiček Jojo), Margot Robbieovú (Bombshell) a Lauru Dernovú (Manželská história). Práve v prípade poslednej menovanej predpovede naznačujú, že sa možno stane víťazkou. Päticu nominovaných uzatvára Kathy Bates (Richard Jewell).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zisk #film #Nicole Kidman #Oscar #emócia #Lupita Nyong'o #Geena Davis #soška #prvenstvo

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...