Mórová oslavuje 50! Boduje v televízii aj vo filme, pamätáte si ju ešte takto?

Populárna slovenská herečka Diana Mórová sa presadila v divadle, ale aj v televízii, najnovšie ju diváci môžu vidieť aj v jednej z úloh politického trilleru Sviňa. V utorok oslavuje okrúhle jubileum.

18.02.2020 00:00
debata (12)
Herečka Diana Mórová v šatách Elisabetta Franchi. Foto: CinemArt
Herečka Diana Mórová v šatách Elisabetta Franchi. Herečka Diana Mórová v šatách Elisabetta Franchi.

Diana Mórová sa narodila 18. februára 1970 v Bratislave. Herectvo študovala v rokoch 1988 až 1992 na Vysokej škole múzických umení (VŠMU). Už počas štúdia hosťovala v Činohre SND v inscenáciách Chrobák v hlave, Čaj u pána senátora, To je to pravé. Po skončení školy sa stala v roku 1992 členkou Činohry SND a na prvej slovenskej divadelnej scéne pôsobí doteraz.

Na jej doskách naštudovala hlavné postavy v siedmich hrách Williama Shakespeara, medzi inými Sen noci svätojánskej, Veselé panie Windsorské, Antonius a Kleopatra či Skrotenie zlej ženy. Svoje herecké umenie potvrdila, podľa kritiky, aj v komédiách Georgesa Feydeaua Chrobák v hlave a Tak sa na mňa prilepila, v hre dramatika Antona Pavloviča Čechova Višňový sad a ďalších.

Herečka Diana Mórová pri štarte seriálu Panelák...
Herečka Diana Mórová - zdobili ju luxusné...
+18Dve z Troch sestier alebo inak herečky Diana...

„Predstavenie, Skrotenie zlej ženy mi asi najviac prirástlo k srdcu, pretože sme ho hrali 12 rokov a vždy bolo vypredané“, povedala pred časom Diana Mórová, ktorá hosťovala už aj v Činohre pražského Národného divadla. Stalo sa tak v roku 2004 v inscenácii Prenasledovanie a Umučenie dr. Šaldy.

Filmovým debutom herečky bola snímka Marta a Ja (1989) v réžii Jiřího Weissa. Skúsenosti na filmovom plátne nadobudla talentovaná herečka aj vo filmovej adaptácii knihy Petra Pišťanka Rivers of Babylon (1998) v réžii Vlada Balca, kde stvárnila hlavnú postavu Silvie po boku slovenského herca Andyho Hryca. Diana Mórová sa zhostila aj úlohy v ľúbostnom príbehu nešťastnej lásky v réžii Ondreja Šulaja – Agáva (2016), odohrávajúcim sa v období ideologického uvoľnenia medzi 2. svetovou vojnou a nástupom komunizmu. Najnovšie si strihla výrazne negatívnu postavu v novom filme Sviňa od režisérky Mariany Čengel Solčanskej a scenáristu a producenta Rudolfa Biermanna.

Herečka Diana Mórová. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Diana Mórová Herečka Diana Mórová.

Najvýraznejšiu popularitu však herečke, podobne ako mnohým jej ďalším kolegom priniesla televízia. Seriáli ako Štúrovci (1991), Silvánovci (1996) či Zborovňa (1999) boli skôr zahrievacími titulmi, ale roky, ktoré strávila ako Ivana Švehlová v jojkárskom Paneláku sa podpísali na jej popularite najviac. Popri tom si stihla strihnúť niekoľko talentových šou, napríklad účinkovala (a zvíťazila) v šou Hviezdy na ľade. Už niekoľko sezón tiež pôsobí ako porotkyňa šou Česko Slovensko má talent.

V súkromí je Diana Mórová matkou syna Quida, ktorý sa jej narodil v roku 2006 zo vzťahu s hercom a komikom Jurajom Mokrým. Medzi jej známych partnerov patril kedysi aj herec Tomáš Maštalír. Momentálne je oficiálne nezadaná. V rozhovore pre Pravdu v roku 2016 hovorila aj o svojom súkromí a vzťahoch. Prečítať si ho môžete tu.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #herectvo #film #divadlo #Televízia #jubileum #herečka #Diana Mórová #Päťdesiat #jubileá hviezd

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....