Superhrdinov už bolo dosť! Zlomený Koleník v úlohe, pri ktorej budete roniť slzy

Hlavnú rolu v seriálovej novinke televízie JOJ Jenny, ktorá sa na obrazovky dostane 1. marca, si zahrala 18-ročná študentka konzervatória, Bára Očenášová.

20.02.2020 14:10
Ján Koleník Foto:
Ján Koleník a jeho seriálová dcéra Jenny, ktorú stvárňuje Bára Očenášová.
debata

Stvárňuje Janu, 15-ročnú vášnivú tanečníčku, ktorá žije len s otcom (Ján Koleník) a mladším bratom. Nikto jej nepovie inak ako Jenny. Onkologická diagnóza jej obráti život naruby a začne sa jej boj s chorobou, ktorá je pre mnohých strašiakom. Jej bytie sa tak rozdelí na „predtým“ a „potom“. Míľnikom, ktorý všetko mení, je leukémia.

Ján Koleník a jeho seriálová dcéra Jenny, ktorú... Foto: JOJ
Ján Koleník Ján Koleník a jeho seriálová dcéra Jenny, ktorú stvárňuje Bára Očenášová.

Pre 18-ročnú Báru išlo o prvú skúsenosť pred kamerami. „Určite som mala spočiatku obavy až strach, ale po pár dňoch som sa začala na nakrúcanie tešiť. Pre mňa sa nakrúcanie stalo nielen úžasnou hereckou skúsenosťou, ale aj ľudskou,“ opísala svoje prvé pocity mladá herečka. S rolou jej okrem skúsených kolegov pomohla aj jej kamarátka, ktorá si touto diagnózou prešla v reálnom živote. „Nejednu noc sme sa o jej chorobe rozprávali a bola to práve ona, kto mi ponúkol iný pohľad na toto ochorenie – dá sa s ním žiť normálne ďalej.“

Pred kamery novinky v réžii Petra Begányiho sa postavil aj Ján Koleník ako Milan, ktorého zmyslom života sa po smrti manželky stali jeho deti. Tie si z neho robia srandu, lebo plače aj pri Titanicu. Pre Jenny sa práve on stane počas jej boja s chorobou veľkou oporou.

Z úlohy mal Koleník radosť aj preto, že išlo o celkom inú rolu, než aké hral doteraz. „Áno, mám veľa skúseností a takisto pocit, že rôznych ‚superhrdinov‘ sme už hrali dosť,“ začal opisovať známy herec a pokračoval: „Oceňujem, že Jenny je veľmi citlivo spracovaný životný osud a je to seriál, ktorý zobrazuje uzavretý a naplnený príbeh.“ Na projekte ho lákal aj iný rozmer, ktorý seriál divákom ponúkne. „Mnoho ľudí má strach, keď sa stretne s takto chorým človekom – blízki nevedia, ako komunikovať, dokonca, ani ako zareagovať na ochorenie člena rodiny, nevedia, čo mu povedať, čo sa ho opýtať, ako mu pomôcť. Jenny dáva aj návod na to, ako s ľuďmi chorými na rakovinu komunikovať.“

Zuzana Kronerová v seriáli Jenny. Foto: JOJ
Zuzana Kronerová Zuzana Kronerová v seriáli Jenny.

Zuzana Kronerová sa v seriáloch často neobjavuje. Ako sama priznala, úlohy si starostlivo vyberá. „Čo sa týka seriálov, musím povedať, že som opatrná, aj z toho dôvodu, že nie vždy sa vydarí scenár. Jenny som poctivo čítala a tento projekt som si vybrala s najlepším vedomím a svedomím,“ opísala známa herečka a pokračovala: „Diagnóza rakoviny je prítomná takmer v každej rodine. Je to téma, o ktorej je potrebné hovoriť a je potrebné ju spropagovať. Čím menej sa budeme tejto choroby báť, tým lepšie jej môžeme čeliť.“ Zároveň Kronerová ocenila tvorivý vklad mladých kolegov, ktorí stvárnili pred kamerami jej vnučku Jenny (Bára Očenášová) a vnuka Lea (Šimon Daniel).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Kronerová #Ján Koleník

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...