Sviňa už prekonala aj Avatara či Avengers! Pokorí Jakubiskovu Báthoryčku?

Necelý mesiac v kinách stačil politickému trileru Sviňa na to, aby sa stal druhým najnavštevovanejším slovenským filmom v novodobej histórii.

04.03.2020 12:20
Herec Jozef Vajda na zábere z filmu Sviňa. Foto:
Herec Jozef Vajda na zábere z filmu Sviňa.
debata

Od premiéry 6. februára nepretržite kraľuje rebríčkom návštevnosti a prepisuje historické tabuľky. „Doteraz ho videlo 369 316 divákov, čím sa stal nielen druhým najnavštevovanejším slovenským filmom od roku 1993, ale aj šiestym najnavštevovanejším filmom vôbec,“ informovala Perla Žinčíková, PR manažérka filmu.

Sviňa za sebou nechala najväčšie slovenské filmové hity Všetko alebo nič (340 994 divákov), Čiaru (332 400 divákov) a Únos (279 000), ale aj svetové blockbustery ako Hotel Transylvania (289 785), Avengers: Endgame (278 000 divákov) a Zrodila sa hviezda (271 600 divákov) a prekonala aj legendárneho Avatara (366 533).

„Keďže je film ešte stále s veľkým úspechom premietaný v kinách a už štvrtý víkend za sebou prilákal najviac divákov, je pravdepodobné, že môže ašpirovať až na stupne víťazov spomedzi historicky najnavštevova­nejších filmov,“ poznamenala Žinčíková a pripomenula, že zatiaľ na vrchole dominuje slovenská historická snímka Bathory s počtom 432 300 divákov.

S tržbami 2 372 398 eur urobila Sviňa celoslovenský rekord a zaujala v rebríčku prvé miesto. Zároveň z hľadiska tržieb získala druhé miesto spomedzi všetkých filmov uvádzaných na Slovensku. Najziskovejšou snímkou je zatiaľ hudobný životopis o skupine Queen Bohemian Rhapsody, ktorý má na konte 2,492 milióna eur.

Nielen komerčný úspech filmu režisérov Mariany Čengel-Solčanskej a Rudolfa Biermanna nakrúteného podľa knižného bestselleru Arpáda Šoltésza si všimli aj vo filmovom magazíne Variety. „Film Sviňa sa stal slovenským blockbusterom a prepájajúcou niťou medzi divákmi v období prichádzajúcich volieb,“ uviedol.

Obzvlášť potešiteľný je podľa Žinčíkovej fakt, že Sviňa vzbudila veľký záujem aj v menších mestách a obciach s jednosálovými kinami, ako Ružomberok, Michalovce, Komárno, Námestovo, kde je permanentne vypredaná a je ťažké sa do kina dostať. „S veľmi priaznivým prijatím sa stretlo aj nasadenie verzie s maďarskými titulkami, čo sa stalo tiež vôbec prvýkrát v histórii,“ uzavrela.

debata chyba
Viac na túto tému: #film #rekord #Avatar #kino #diváci #návštevnosť #Bathory #Sviňa

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...