Loja zaskočilo Berlinale. Premiéra novinky Šarlatán vyvolala veľké emócie!

Najnovší film uznávanej poľskej režisérky Agnieszky Hollandovej Šarlatán absolvoval koncom minulého týždňa slávnostnú premiéru na 70. medzinárodnom filmovom festivale v Berlíne.

04.03.2020 17:07
Herci Ivan Trojan (vľavo) a Juraj Loj na zábere... Foto:
Herci Ivan Trojan (vľavo) a Juraj Loj na zábere z filmu Šarlatán.
debata

„Na červenom koberci pred Berlinale Palast sa prešla samotná režisérka, ale aj herci Juraj Loj, Ivan Trojan a Josef Trojan, producenti a časť produkčného tímu,“ informovala za tvorcov snímky Perla Žinčíková.

Šarlatána uviedol festival v sekcii Berlinale Special Gala. „Účasť na festivaloch je väčšinou práca, ale toto bol Berlín, ‚áčkový‘ festival, a tým to pre mňa bolo výnimočné,“ zhodnotil predstaviteľ hlavnej postavy Ivan Trojan, ktorého v nemeckej metropole sprevádzali aj obaja synovia.

Josef a František totiž vo filme inšpirovanom skutočnými osudmi liečiteľa Jana Mikoláška účinkujú. „Byť prítomný v tej veľkej sále a pozerať sa na ľudí, ako stoja a tlieskajú – to bol nádherný zážitok na celý život,“ doplnil otca Josef Trojan, ktorý podľa reakcií prvých divákov výborne stvárnil Mikoláškovu mladšiu verziu.

Pozitívne pocity si z Berlína odniesol aj slovenský herec Juraj Loj. „Zažívam zvláštny pocit nepripravenosti. Všetko ku mne prichádza oneskorene, dojmy z premiéry aj z festivalu. Berlinale je v mojej kariére najväčším európskych festivalom, aký som kedy zažil. Zrazu som sa začlenil do jeho života a som z toho zaskočený. Myslím, že to na mňa celé doľahne asi tak o týždeň,“ povedal herec, ktorý v intímnom príbehu na pozadí zásadných historických udalostí stvárnil postavu Františka, asistenta a partnera rozporuplného liečiteľa.

Spokojná so svetovou premiérou bola aj režisérka Agnieszka Hollandová, ktorá sa na berlínskom festivale prvýkrát zúčastnila pred takmer 40 rokmi s filmom Horúčka. „Mali sme pocit, akoby sa Šarlatán na Berlinale narodil. A tiež, že ide o vcelku robustné dieťa, ktoré môže v ľuďoch vyvolať väčšie emócie, ako som čakala. Bolo krásne byť toho súčasťou s celým štábom a hercami,“ uviedla filmárka po návrate z festivalu.

Životopisná dráma Šarlatán vznikla v česko-írsko-poľsko-slovenskej koprodukcii, do slovenskej kinodistribúcie vstúpi 26. marca.

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #Juraj Loj #Berlinale #Ivan Trojan #šarlatán #pocity

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...