Účinkujúci v nemeckom Big Brother netušia o pandémii! Televízia im všetko tají

Aktuálna situácia vo svete výrazne ovplyvnila aj zábavný priemysel. Rozhodnutie nemeckej televízie SAT 1 však napriek tomu vyvoláva búrlivé reakcie.

17.03.2020 08:40
debata

Reč je o jej projekte známej reality-šou Big Brother, ktorá sa kedysi vysielala aj na Slovensku. V Nemecku práve pod hlavičkou SAT1 prebieha aktuálne ďalší ročník tohto programu, v rámci ktorého kamery pozorujú život vybraných účastníkov v priestoroch izolovaného domu, či lepšie povedané vily (scény, postavenej na tieto účely v Kolíne).

Šokujúce však je, že zástupcovia televízie doposiaľ neoznámili účastníkom vo „vile“, že vo svete zúri epidémia nového vírusu. V Nemecku, kde všetci účastníci žijú, je momentálne viac ako 7000 nakazených a takmer 20 ľudí už tomuto vírusu podľahlo. Život v krajine postihli obmedzenia, niektoré mestá sú v karanténe.

Štrnásť účinkujúcich, ktorí sa presne od 6. februára tohto roka nachádza vo vile, malo posledné informácie práve v tento deň o výskyte vírusu v Číne. Žiadne ďalšie k nim však už neprenikli. Jednou zo sprievodných vecí života v Big Brother vile je absolútne odstrihnutie od diania za jej stenami. Televízia aspoň každému z obyvateľov domu urobila testy na prítomnosť nového vírusu, pričom informovala verejnosť, že všetky vyšli negatívne. Samotní účinkujúci však nevedeli, o aké testy ide a v akej súvislosti sa robia.

Zástupcovia programu obhajovali svoje rozhodnutie nepovedať účastníkom o aktuálnej situácii vo svete. „Samozrejme, že obyvatelia domu budú o tom informovaní akonáhle bude na to pádny dôvod,“ znelo stanovisko televízie ešte pred pár dňami.

Už niekoľko dní sa však množia kritické reakcie na adresu televízie. Súťažiaci totiž nemajú vedomosť, či nie sú napríklad nakazení alebo hospitalizovaní ich blízki. SAT 1 sa teda údajne rozhodla práve v utorok v živom vysielaní informácie o epidémii koronavírusu ozrejmiť aj štrnástke účastníkov reality-šou. Ako píše USA Today, podobná situácia vraj nastala aj pri kanadskej verzii tohto programu. Účastníkom bolo niekoľko týždňov zatajované, aká vážna je situácia v krajine a vo svete.

Ako píše britský Guardian, v súvislosti s Big Brother však nejde o prvé takéto zatajovanie skutočnosti pred účastníkmi. V roku 2001 poslední traja obyvatelia vily Big Brother v USA niekoľko dní netušili o tom, že na budovy World Trade Center bol spáchaný teroristický útok. Rozhodnutie televízie informovať o tom, čo sa stalo, vyvolal až fakt, že príbuzného jedného z trojice finalistov hľadali medzi obeťami útokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #reality-šou #súťaž #Big Brother #súťažiaci #koronavírus

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...

+ Začnite jesť pravidelne v menších dávkach, budete sa cítiť lepšie.
Na darčeky nemusíte míňať peniaze, pokúste sa...