Vyše 120-tisíc ľudí z Hollywoodu je bez práce. Koľko vydržia?

Najmenej 120 000 ľudí z filmového priemyslu v Hollywoode prišlo kvôli pandémii koronavírusu o prácu, informovala odborová organizácia International Alliance of Theatrical Stage Employees (IATSE).

20.03.2020 14:58
Hollywood sign, nápis, Moumt Lee, Los Angeles, Foto:
Hollywood momentálne zažíva naozaj ťažké časy.
debata (16)

Filmový a televízny priemysel sa vplyvom šírenia nákazy po celom svete takmer zastavil a tisíce ľudí, ktorí sú väčšinou na voľnej nohe, sa náhle ocitli bez zamestnania a s malým alebo žiadnym odstupným. V Británii pandémia pripravila o prácu 50 000 ľudí na voľnej nohe z brandže.

Odhad dopadu krízy v Hollywoode zverejnil informačný bulletin, ktorý svojim členom rozposiela združenia kameramanov International Cinematographers Guild (ICG). „(Odborový zväz) IATSE oznámil, že zastavenie prevádzky kvôli pandémii o prácu pripravilo 120 000 z jeho 150 000 členov,“ cituje bulletin údaje odborov. Tie apelujú na americkú vládu, aby bol filmový priemysel zahrnutý do federálneho záchranného balíčka.

Združenie ICG, ktorá má takmer 9000 členov, dodáva: „Niektorí z našich členov boli platení až dva týždne po zastavení daných relácií a projektov. Vzhľadom k realite zdravotnej krízy, ktorej teraz čelíme, je nepravdepodobné, že produkcia po takej krátkej dobe znovu začne pracovať. Problém sa potiahne mesiace, a nie týždne.“

V britskom filmovom a televíznom priemysle podľa odborov BECTU o prácu prišlo 50 000 ľudí na voľnej nohe. Zhruba 35 000 z nich bude mať podľa prieskumu odborov problém situáciu finančne ustáť. „Takmer všetky filmové a televízne produkcie sa v Británii zastavili. Filmovému a televíznemu odvetviu svetovej kvality hrozí, že táto kríza finančne zruinuje celú generáciu talentov,“ komentovala stav šéfka odborov Philippa Childs.

Profesijné združenia britských režisérov Directors UK poslalo list ministrovi financií Rishimu Sunakovi. Vyzývajú ho v ňom, aby prijal opatrenia na podporu ľudí z brandže na voľnej nohe.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Hollywood #film #financie #strata #koronavírus

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...